Baigtas tyrimas dėl savo vaikus Kaune pagrobusių tėvų: jiems siūloma taikyti intensyvią priežiūrą, įpareigoti pradėti dirbti

Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl Kaune liepą savo vaikus pagrobusių tėvų, prokurorė kreipėsi į tesimą su prašymu procesą užbaigti baudžiamuoju įsakymu, tėvams numatant skirti intensyvią priežiūrą, įpareigoti juos pradėti dirbti arba registruotis Užimtumo tarnyboje, dalyvauti pozityvios tėvystės programose, pranešė prokuratūra.

 Baigtas tyrimas dėl savo vaikus Kaune pagrobusių tėvų.<br> Lrytas.lt koliažas
 Baigtas tyrimas dėl savo vaikus Kaune pagrobusių tėvų.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 25, 2023, 11:54 AM, atnaujinta Aug 25, 2023, 11:56 AM

Kaip penktadienį paskelbė prokuratūra, Kauno apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl trijų mažamečių pagrobimo iš globos įstaigos. Tyrimui vadovavusi prokurorė kreipėsi į teismą su pareiškimu dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu ir bausmių skyrimo pagrobimu ir kėsinimusi neteisėtai kirsti Lietuvos valstybinę sieną kaltinamiems sutuoktiniams.

Prokuratūra nurodo, kad sprendimas baigti bylą baudžiamuoju įsakymu priimtas, atsižvelgiant ir į tai, kad abu kaltinamieji pripažino savo kaltę, nuoširdžiai gailėjosi ir sutiko procesą užbaigti teismo baudžiamuoju įsakymu.

Prokuratūra teismo prašo kaltinamajam M. Vilčinskui skirti 60 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant vieneriems metams, tuo metu taikant intensyvią priežiūrą. Tai pat teismo prašoma kaltinamąjį įpareigoti per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, per 4 mėnesius sudalyvauti elgesio pataisos – grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės – programose, nuo 22 val. iki 6 val. būti savo gyvenamojoje vietoje, jeigu tai nesusiję su darbu.

Kaltinamajai I. Vilčinskienei prokuratūra prašo skirti galutinę 60 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant dešimčiai mėnesių, tuo laikotarpiu taikant intensyvią priežiūrą, įpareigojant per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, per 4 mėnesius sudalyvauti grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės programose, nuo 22 val. iki 6 val. būti savo gyvenamojoje vietoje, jeigu tai nesusiję su darbu.

Kauno apylinkės teismo sprendimu M. Vilčinskas šiuo metu yra suimtas mėnesio laikotarpiui, o jos sutuoktinę I. Vilčinskienę įpareigota nešioti apykoję, vakaro ir nakties metu būti namuose.

ELTA primena, kad liepos 18 d. Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, buvo pagrobti 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai. Praėjus kelioms savaitėms pranešta, jog pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė savo mažamečius vaikus pagrobusius tėvus Ingą ir Mindaugą Vilčinskus, vaikai perduoti laikinai globai. Teisėsauga įtaria, kad tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją. Vaikai, sulaikius jų tėvus, buvo grąžinti į globos namus.

Tąkart pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaikų pagrobimo ir pasikėsinimo neteisėtai kirsti valstybės sieną.

Minimi vaikai iš tėvų teismo sprendimu buvo paimti gegužę, atsižvelgiant į tai, kad vaikai nelankė ugdymo įstaigų, jų tėvai nesudarė vaikams sąlygų socializuotis, patys tėvai teigė nepripažįstantys Lietuvos įstatymų.

Kaip anksčiau skelbė Valstybės saugumo departamentas (VSD), Kaune savo vaikus, kaip įtariama, pagrobę asmenys priskiria save „suverenų“ judėjimui. 

„Vadinamieji „suverenai“, kuriais esantys skelbiasi ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai, vadovaujasi valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija. „Suverenais“ pasiskelbę asmenys nepripažįsta valstybės institucijų sprendimų ir yra įsitikinę, kad gali nevykdyti teisės aktuose įtvirtintų gyventojų pareigų“, – skelbė VSD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.