Vilčinskai pripažinti kaltais dėl vaikų pagrobimo ir pasikėsinimo neteisėtai kirsti valstybės sieną, jiems skirta arešto bausmė

Kauno apylinkės teismas priėmė baudžiamąjį įsakymą, kuriuo Ingą ir Mindaugą Vilčinskus pripažino kaltais dėl savo vaikų pagrobimo ir pasikėsinimo neteisėtai pereiti valstybės sieną, skelbia teismas. Jiems skirtas arešto bausmė.

 Vaikų pagrobimu įtariamiems Vilčinskams skirtos švelnios bausmės.<br> R.Vilkelio nuotr.
 Vaikų pagrobimu įtariamiems Vilčinskams skirtos švelnios bausmės.<br> R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 9:46 AM

Kaip penktadienį pranešė Kauno apylinkės teismas, buvo įrodyta, jog liepos 18 d. Inga ir Mindaugas Vilčinskai, atvykę į Kaune esantį vaikų gerovės centrą „Pastogė“, nusivedė savo vaikus prie automobilio „Fiat“, jėga nustūmė socialinę pedagogę, neturėdami teisės bei negavę sutikimo įsodino mažamečius vaikus į automobilį ir tokiu būdu juos pagrobė iš vietos, kur jie buvo teisėtai apgyvendinti ir išvyko nežinoma kryptimi.

Abu tėvai su pagrobtais mažamečiais vaikais buvo sulaikyti rugpjūčio 1 d., kai kėsinosi kirsti Lietuvos sieną su Baltarusija ne per pasienio kontrolės punktą, bet šios nusikalstamos veikos nebaigė dėl nuo jų valios nepriklausančių aplinkybių.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmai rugsėjo 1 d. priimtu baudžiamuoju įsakymu pritarė Kauno apylinkės prokuratūros prokurorės siūlomai bausmei. M.Vilčinskui paskirta galutinė 60 parų arešto bausmė, jos vykdymą atidedant vieneriems metams, tuo metu taikant intensyvią priežiūrą – nustatant buvimo vietą teismo nurodytame adrese ir buvimo laiką – nuo 22 val. iki iki 6 val., bei tai kontroliuojant elektroninio stebėjimo priemonėmis.

Pilietis taip pat įpareigotas per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, per 4 mėnesius sudalyvauti elgesio pataisos – grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės – programose, M.Vilčinskui ikiteisminio tyrimo metu paskirta kardomoji priemonė – suėmimas –pakeičiamas į švelnesnes kardomąsias priemones – rašytinį pasižadėjimą neišvykti bei įpareigojimą periodiškai registruotis policijos įstaigoje.

Teismas I. Vilčinskienei paskyrė galutinę 60 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant 10 mėnesių, tuo laikotarpiu taikant intensyvią priežiūrą – nustatant buvimo vietą teismo nurodytame adrese ir buvimo laiką – nuo 22 val. iki 6 val., bei tai kontroliuojant elektroninio stebėjimo priemonėmis. I.Vilčinskienė taip pat įpareigota per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, per 4 mėnesius sudalyvauti elgesio pataisos – grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės – programose.

Kaip nurodoma Baudžiamojo proceso kodekse, kaltinamieji, nesutikdami su bausmės paskyrimu teismo baudžiamuoju įsakymu, per 14 dienų nuo šio dokumento įteikimo dienos turi teisę paduoti teismui, surašiusiam tą teismo baudžiamąjį įsakymą, prašymą reikalaujant surengti bylos nagrinėjimą teisme. Jei kaltinamasis paduoda prašymą reikalaudamas surengti bylos nagrinėjimą teisme, teismo baudžiamasis įsakymas neįgyja teisinės galios.

Įsiteisėjęs teismo baudžiamasis įsakymas yra neskundžiamas.

ELTA primena, kad liepos 18 d. Kaune, iš vaikų gerovės centro „Pastogė“, buvo pagrobti 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikai. Praėjus kelioms savaitėms pranešta, jog pasieniečiai netoli Baltarusijos pasienio sulaikė savo mažamečius vaikus pagrobusius tėvus Ingą ir Mindaugą Vilčinskus, vaikai perduoti laikinai globai. Teisėsauga įtaria, kad tėvai, pagrobę savo vaikus, bandė bėgti į Baltarusiją. Vaikai, sulaikius jų tėvus, buvo grąžinti į globos namus.

Minimi vaikai iš tėvų teismo sprendimu buvo paimti gegužę, atsižvelgiant į tai, kad vaikai nelankė ugdymo įstaigų, jų tėvai nesudarė vaikams sąlygų socializuotis, patys tėvai teigė nepripažįstantys Lietuvos įstatymų.

Kaip anksčiau skelbė Valstybės saugumo departamentas (VSD), Kaune savo vaikus, kaip įtariama, pagrobę asmenys priskiria save „suverenų“ judėjimui.

„Vadinamieji „suverenai“, kuriais esantys skelbiasi ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai, vadovaujasi valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija. „Suverenais“ pasiskelbę asmenys nepripažįsta valstybės institucijų sprendimų ir yra įsitikinę, kad gali nevykdyti teisės aktuose įtvirtintų gyventojų pareigų“, – skelbė VSD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.