Miegančią merginą išžaginę du Klaipėdos verslininkai teismo pripažinti aukomis: padarė slaptą įrašą

Su miegančia mergina prieš jos valią lytiškai santykiavę du vyrai išvengė bausmės, o pati nukentėjusioji buvo apkaltinta melagingu pranešimu ir atsidūrė areštinėje.

Teismui teko sukti galvą, ar santykiai su miegančia mergina yra prievartavimas, ar lytinis aktas su jos sutikimu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Teismui teko sukti galvą, ar santykiai su miegančia mergina yra prievartavimas, ar lytinis aktas su jos sutikimu.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 7:57 AM, atnaujinta Sep 4, 2023, 2:28 PM

Istorija prasidėjo 2020 m. vasarą, kai sostinės „Čili“ picerijoje Daiva K. susipažino su iš Klaipėdos atvykusiais dviem verslininkais.

Gurkšnodami šampaną vaikinai pasigyrė netoliese turintys jų įmonės filialui priklausančias biuro patalpas ir pakvietė merginą ten pratęsti pasilinksminimą.

Į penktame aukšte esantį biurą pakilusi kompanija toliau puotavo, šoko, vaišinosi alkoholiu.

Gerokai apgirtusi Daiva K. prigulė biure ant sofos ir užmigo, o atsibudo tiktai paryčiais pajutusi, kad vienas vaikinas su ja lytiškai santykiauja. Vos tik jis baigė, merginą užgulė kitas vyrukas ir taip pat pradėjo lytinį aktą.

Slapta padarė įrašą

Kai galiausiai mergina atsitokėjo ir išsibudino, pareiškė vyrams, kad skambins policijai, nes jokio sutikimo su ja mylėtis nedavė.

Vyrai ėmė atsiprašinėti, net siūlė pinigų, kad Daiva K. neskambintų pareigūnams.

Po šių žodžių mergina ėmė telefonu slapta įrašinėti pokalbį.

Ji vaikinams bandė paaiškinti, kad jie mylėjosi be jos sutikimo, pasinaudoję tuo, jog ji užmigo. „Nu tai užsimiegojai ir užsiėmėm, nu“, – pareiškė vienas vaikinų.

Buvo pradėtas tyrimas

Atsisakiusi siūlomų pinigų mergina paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą. „Buvau tiesiog užmigusi ir pajutau, kad su manimi santykiauja, jie abu paeiliui.“ Operatorius tuomet patikslino: „Sakote, kad jus išprievartavo?“ „Nesakau, kad mane išprievartavo, jie neklausė, ar sutinku“, – atsakė Daiva K.

Netrukus po šio skambučio į biurą atvyko policijos pareigūnai. Buvo surašytas protokolas – pareiškimas, kad du nepažįstami apie 30 metų vyrai, pasinaudodami bejėgiška Daivos K. padėtimi, lytiškai santykiavo prieš jos valią.

Šio pareiškimo pagrindu 2020 metų rugpjūčio 22 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Abiem santykiavusiems verslininkams buvo pareikšti įtarimai dėl Daivos K. išžaginimo.

Auka tapo įtariamąja

Bet jau spalio 15 dieną ikiteisminį tyrimą kontroliavęs prokuroras priėmė nutarimą nutraukti bylą, nes nepavyko surinkti įtariamųjų kaltės įrodymų.

„Byloje nesurinkta pakankamai neabejotinų duomenų, kad jie suvokė ir norėjo santykiauti su nukentėjusiąja prieš jos valią, nukentėjusioji galėjo suvokti viską, kas vyksta aplinkui, nes po galimai jos atžvilgiu įvykdyto prievartinio lytinio akto buvo aktyvi“, – teigiama prokuroro nutarime.

Maža to, prokuroras nutarime nurodė policijos pareigūnams pradėti ikiteisminį tyrimą Daivos K. atžvilgiu dėl melagingo pranešimo apie nusikaltimą. Taip ji vienu prokuroro mostu iš aukos virto nusikaltėle.

Apklausa – be advokato

Policijos pareigūnai ėmė uoliai vykdyti prokuroro nurodymus – jau po kelių savaičių Daiva K. atsidūrė areštinėje.

Belangėje vyko ir merginos, jau kaip įtariamosios, apklausa. Advokatas šioje apklausoje nedalyvavo – iš merginos buvo paimtas telefonas ir ji negalėjo paskambinti gynėjui.

Vos tiktai prasidėjus apklausai mergina paklausė, ar ją paleis į laisvę, jeigu prisipažins, jog melavo pareigūnams, kad vyriškiai pasinaudojo jos bejėgiška padėtimi.

Gavusi patvirtinimą, kad bus paleista į laisvę, o byla bus baigta baudžiamuoju įsakymu, mergina sutiko su visomis sąlygomis ir prisipažino melagingai pranešusi apie išžaginimą. Ji neatkreipė dėmesio, kad ją apklausinėjo viena tyrėja, o protokole pasirašė kita.

Vėl pakeitė parodymus

Vos tik Daivai K. atsivėrė areštinės durys, ji paskambino advokatui Pavelui Borkovskiui ir papasakojo, kad norėdama ištrūkti į laisvę prisipažino tai, ko nepadarė.

Po šio susitikimo advokato patarta mergina pakeitė areštinėje duotus parodymus ir vėl neigė kaltę dėl melagingo pranešimo apie nebūtą nusikaltimą.

Bet prokuratūra išimtinai vadovavosi Daivos K. areštinėje duotais parodymais ir bylą perdavė Vilniaus apylinkės teismui.

Iš įtariamųjų nukentėjusiaisiais tapę verslininkai iš Klaipėdos savo ruožtu pareiškė, kad jiems buvo padaryta didelė moralinė žala, ir pateikė civilinius ieškinius.

Skirtingi teismų sprendimai

Pernai gegužę teismas Daivą K. visiškai išteisino, tačiau Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Arūnas Žemrieta nuosprendį apskundė.

Skundus pateikė ir moralinę žalą patyrę verslininkai.

Praėjusių metų pabaigoje bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas visai kitomis akimis pažiūrėjo į šią istoriją. Kolegija teigė, kad išteisindamas Daivą K. žemesnės instancijos teismas nepagrįstai prioritetą suteikė Daivos K. teisminio nagrinėjimo metu duotiems parodymams.

„Nors pati Daiva K. nemano, kad padarė kokį nors nusikaltimą, apklausiama teisme kaltę neigė, tačiau tiek jos pačios ikiteisminiame tyrime duoti parodymai, tiek kiti bylos duomenys leidžia neabejotinai teigti, jog ji pateikė policijos pareigūnams melagingą informaciją apie jos išžaginimą“, – teigiama nuosprendyje.

Mergina buvo nuteista vienų metų laisvės apribojimo bausme įpareigojant ją neatlygintinai išdirbti 70 valandų sveikatos priežiūros įstaigose ar kitose organizacijose, kurios rūpinasi pagalbos reikalingais žmonėmis.

Taip pat iš Daivos K. nuo jos melo nukentėjusiems verslininkams buvo priteista po 300 eurų neturtinės žalos atlyginimo ir po 400 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Merginą išteisino

Tačiau nuteista mergina ir jos advokatas P.Borkovskis nenuleido rankų – surašė kasacinį skundą Aukščiausiajam teismui.

Neseniai bylą išnagrinėjusi Artūro Pažarskio pirmininkaujama kolegija Daivą K. visiškai išteisino, o su ja santykiavę verslininkai liko be moralinės kompensacijos.

Teismas ne tik pabrėžė, kad Vilniaus apygardos teismas, nuteisdamas Daivą K., padarė esminių įrodymų vertinimo pažeidimų, vadovavosi prielaidomis, bet ir akcentavo policininkų pažeidimus areštinėje apklausiant įtariamąją.

Kiti atvejai prilyginti nusikaltimui

Nors Vilniaus apylinkės prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl nukentėjusiosios pareiškimo, kad du vyrai santykiavo su ja miegančia, teismai dažnai tokį seksą įvardija kaip nusikalstamą.

2011 m. Klaipėdos apygardos teismas 6 metų laisvės atėmimu nuteisė jaunuolį, kuris santykiavo su miegančia nepilnamete. Teismas konstatavo, kad bejėgišką būklę gali lemti ir miegas.

2016 metais Šilutės apylinkės teismas pustrečių metų laisvės atėmimu nuteisė vyriškį, kuris pasikėsino santykiauti su miegančia mergina. Ji girta miegojo parke ant žolės. Eidamas pro šalį vyriškis nutarė lytiškai su ja pasantykiauti. Jis jau buvo įpusėjęs, kai mergina pabudo ir pabėgo.

Už santykiavimą su miegančia moterimi laisvės atėmimo bausme buvo nubausti trys lietuviai, kurie Škotijoje santykiavo su vietine mergina.

Šią merginą jie pasikvietė į namus ir, kai ji girta užmigo, paeiliui ja pasinaudojo. Nors teisme lietuviai aiškino, kad santykiavo su moters sutikimu, Glazgo aukščiausiasis teismas konstatavo, jog santykiavimas su miegančiu žmogumi prilygsta santykiavimui prieš jo valią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.