Sostinės pareigūnai demaskavo verslininkus, galimai pasisavinusius 2,5 milijonų eurų

Vilniaus apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl labai didelės vertės svetimo turto pasisavinimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 183 str. 3 d.).

Išaiškinti galimai labai didelės vertės svetimo turto pasisavinimu įtariami asmeny.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Išaiškinti galimai labai didelės vertės svetimo turto pasisavinimu įtariami asmeny.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas

Sep 4, 2023, 11:01 AM

Kaip praneša Vilniaus apskrities VPK, Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai po ilgalaikio tyrimo, pradėto gavus informaciją, kad grupė žmonių, sostinėje organizavę statybinių darbų atlikimo veiklą, galimai pasisavindavo didžiąją dalį pajamų, pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Buvo nustatyta, kad žmonės, vykdydami šią veiklą, prisidengdami keliomis Lietuvos Respublikoje įkurtomis bendrovėmis, surasdavo asmenis iš trečiųjų šalių, daugiausia Ukrainos Respublikos, ir juos įdarbindavo. Oficialiai užsieniečiams darbininkams buvo mokami minimalūs atlyginimai ir tik nuo jų valstybei sumokami privalomi mokesčiai. Tačiau kita, „neoficiali“ atlyginimo dalis jiems buvo išmokama kitais būdais, tam sukuriant gudrią schemą, kurioje dalyvavo specialiai šiam tikslui Lenkijos bei Ukrainos Respublikose įkurtos ir naudojamos tų pačių schemos organizatorių kontroliuojamos įmonės.

Pirminiais skaičiavimais, nusikalstamos schemos organizatoriai galėjo pasisavinti daugiau nei 2,5 milijonų eurų.

Vilniaus apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, pradėję ikiteisminį tyrimą ir atlikę procesinius veiksmus, šių metų liepą apklausė tris su šios veikos organizavimu susijusius žmones, o jų kontroliuojamose bendrovėse bei gyvenamosiose vietose atlikto kratas, kurių metu paėmė tyrimui reikšmingus dokumentus ir daiktus.

Šiuo metu nustatinėjama padaryta žala, valstybei nesumokėtų mokesčių dydis. Šių žmonių galimai padarytų nusikalstamų veikų spektras turėtų prasiplėsti, tyrimas tęsiamas, vyksta tarptautinis bendradarbiavimas.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorai.

Suvokiant žalingą poveikį ekonomikai, policija ir toliau aktyviai dirbs atskleidžiant didelės apimties neteisėtų pajamų ir turto gavimo šaltinius, užtikrinant neteisėtų pajamų ir turto suradimą, siekiant iš „šešėlio“ valstybei grąžinti nesumokėtus mokesčius, vykdys atitinkamus tyrimus, sistemingai ir pastoviai skirs ypatingą dėmesį tam tikroms nesąžiningoms verslo sritims, kuriose sukčiaujama, apgaulingai tvarkoma apskaita, vengiama valstybei mokėti mokesčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?