Šnipinėjimu ir poveikiu liudytojams kaltinamo Manto Danieliaus byla perduota teismui

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje šnipinėjimu Baltarusijos Respublikai ir poveikiu liudytojams kaltinamas Lietuvos Respublikos pilietis Mantas Danielius.

Šnipinėjimu apkaltintam M.Danieliui teks sėsti į teisiamųjų suolą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šnipinėjimu apkaltintam M.Danieliui teks sėsti į teisiamųjų suolą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 10:52 AM

Ikiteisminis tyrimas dėl šnipinėjimo (pagal Baudžiamojo kodekso 119 str. 2 d.) buvo pradėtas 2022 m. rugsėjo pabaigoje, gavus pagrįstų duomenų, kad M.Danielius, įtariama, nuo 2022 m. pradžios rinko Baltarusijos Respublikos žvalgybą dominančią informaciją ir tą informaciją perdavė.

Ikiteisminį tyrimą, pradėtą bendradarbiaujant su Valstybės saugumo departamentu, atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, tyrimui vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Tyrimo duomenimis, kaltinamasis M.Danielius nuo 2022 m. sausio mėn. vykdė Baltarusijos Respublikos pilietės, bendradarbiaujančios su šios šalies žvalgybos organizacija, užduotis, rinko ir perdavė ją dominančią informaciją.

Prisidengdamas savanorio veikla, M.Danielius bendravo su Lietuvoje veikiančiomis organizacijomis, vienijančiomis Baltarusijos Respublikos režimo demokratinę opoziciją, asmenimis, kurie po 2020 m. rugpjūčio mėn. vykusių Baltarusijos Respublikos prezidento rinkimų, siekdami išvengti arešto, įkalinimo ar kitokio teisinio persekiojimo, persikėlė į Lietuvą.

M.Danielius lankydavosi Baltarusijos opozicijos organizacijų patalpose, dalyvaudavo renginiuose, įtariama, rinko ir perdavė informaciją apie jų veiklą, vykdomus projektus, finansavimo šaltinius, organizacijoms priklausančius asmenis ir jų susitikimus.

Tyrimo duomenimis, su Baltarusijos žvalgyba bendradarbiaujanti ir M.Danielių užverbavusi Baltarusijos pilietė instruktavo jį apie užsienio šalies žvalgybos organizaciją dominančios informacijos rinkimo būdus ir naudotinas technines priemones, taip pat surinktos informacijos perdavimą būdus tarpusavio bendravimo saugumo reikalavimus.

M.Danielius buvo suimtas praėjusių metų rugsėjo pabaigoje, tik pradėjus ikiteisminį tyrimą. Vilniaus apygardos teismas 2023 m. vasario 8 d. nutartimi įtariamajam M.Danieliui paskyrė švelnesnes kardomąsias priemones – intensyvią priežiūrą 3 mėnesių laikotarpiui, įpareigojant įtariamąjį dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą, ir asmens dokumento paėmimą.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras tos pačios dienos nutarimu įtariamajam paskyrė ir kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti, įpareigojant jį nebendrauti bei neieškoti ryšių su proceso dalyviais ir kitais nutarime nurodytais asmenimis.

Byloje gavus duomenų apie tai, kad įtariamasis M.Danielius nuo paleidimo iš suėmimo dienos ne kartą pažeidė švelnesnės kardomosios priemonės sąlygas bei įpareigojimą nebendrauti ir neieškoti ryšių su tam tikrais asmenimis, prokuroras kreipėsi į teismą, prašydamas įtariamajam skirti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

Vilniaus miesto apylinkės teismas š. m. vasario mėn. pabaigoje tenkino prokuroro prašymą ir M.Danieliui skyrė suėmimą. Jam taip pat buvo pareikšti įtarimai ir dėl poveikio liudytojams pagal Baudžiamojo kodekso 233 str. 1 d.

M.Danielius anksčiau ne kartą yra teistas už dokumentų klastojimą, sukčiavimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir kitus nusikaltimus.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.