Pagarsėjusio sukčiaus iš Kauno įžūlumas – stulbinantis: apgavo ukrainiečius, iš lietuvės pagrobė BMW, apsimetė buto savininku

Itin įžūliai apgauti ukrainiečiai, ieškoję priemonių kovai su agresore Rusija, Kaune pagrobtas savininkės BMW, išvilioti pinigai iš buto nuomininkės – tai tik nedidelė dalis liūdnai pagarsėjo, anksčiau 12 kartų teisto 29 metų kauniečio Gintaro Magalengos „nuotykių“, kuris praėjusį penktadienį išgirdo jau 13-ąjį nuosprendį.

Liūdnai pagarsėjęs Kauno sukčius nuteisiamas jau 13 kartą.  <br> Lrytas.lt koliažas
Liūdnai pagarsėjęs Kauno sukčius nuteisiamas jau 13 kartą.  <br> Lrytas.lt koliažas
Liūdnai pagarsėjęs Kauno sukčius nuteisiamas jau 13 kartą.  <br> A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr. 
Liūdnai pagarsėjęs Kauno sukčius nuteisiamas jau 13 kartą.  <br> A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr. 
Liūdnai pagarsėjęs Kauno sukčius nuteisiamas jau 13 kartą.  <br> A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr. 
Liūdnai pagarsėjęs Kauno sukčius nuteisiamas jau 13 kartą.  <br> A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr. 
Liūdnai pagarsėjęs Kauno sukčius nuteisiamas jau 13 kartą.  <br> A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr. 
Liūdnai pagarsėjęs Kauno sukčius nuteisiamas jau 13 kartą.  <br> A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 4:15 PM, atnaujinta Sep 20, 2023, 4:16 PM

Paskutinėje, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo byloje, Kauno apylinkės teismas G. Magalengai skyrė 6 mėnesių laisvės atėmimą, o pagal galutinę subendrintą bausmę, įskaitant ankstesnius nusikaltimus, jam už grotų teks praleisti 2 metus ir 7 mėnesius.

Paskutinį verdiktą kaunietis „užsidirbo“, 2022 metų rugsėjį apgavęs savo buto remontu besirūpinusią Kauno gyventoją – apsimetė meistru, sudarė sutartį dėl darbų ne savo vardu, paėmė 1,2 tūkst. eurų avansą ir dingo su pinigais.

Kai moteris kreipėsi į teisėsaugą, šis vyras pareigūnams jau buvo gerai žinomas dėl virtinės paskui jį besidriekiančių bylų ir nuosprendžių.

Bene labiausiai šokiravęs atvejis yra susijęs su Ukrainos labdaros fondu, kuomet 2022 metais, jau po brutalios Rusijos invazijos, G. Magalenda susisiekė su fondo atstovais, pažadėjo jiems nupirkti šalies gynybos tikslams skirtas 49 sunkvežimių padangas, pristatyti jas į Ukrainą, tačiau prapuolė, paėmęs iš ukrainiečių 18 tūkst. eurų.

Išnagrinėjęs šią bylą, Kauno teismas šių metų gegužę jam skyrė galutinę subendrintą 2 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

G. Magalenga šiuo metu atlieka bausmę įkalinimo įstaigoje. 

Už išviliotus pinigus pirko BMW

Ukrainiečiai tikėjosi, jog naujas pažįstamas netrukus pristatys jiems prekes, tačiau pastarasis dingo su pinigais, nustojęs atsakinėti į žinutes. Labdaros organizacija nedelsdama kreipėsi į Lietuvos teisėsaugą, pranešdama apie patirtą apgavystę.

Pareigūnų duomenimis, už pinigus, kuriuos gavo iš kančią ir karo baisumus patiriančios tautos atstovų, G. Magalenga nusipirko 13 tūkst. vertės automobilį BMW.

Netrukus šį automobilį kriminalistai aptiko prie jo namų Kaune, Šilainių mikrorajone.

Portalo lrytas.lt duomenimis, radę šią transporto priemonę, teisėsaugos pareigūnai ėmėsi priemonių, jog ji būtų realizuota, o gauti pinigai – grąžinti nukentėjusiems ukrainiečiams. Jiems pavyko atgauti didžiąją dalį pasisavintos sumos.

Apsimetė būsto savininku

2023 metų balandį G. Magalengą buvo nuteistas 6 mėnesių laisvės atėmimu už tai, kad pernai birželį apgavo Giraitės apylinkėse butą išsinuomoti ketinusią moterį.

Prisistatęs savininku, jis surašė sutartį, perdavė netinkamus raktus, paėmė 300 eurų užstatą ir tradiciškai tapo jai nepasiekiamas.

Supratusi, kad pateko į spąstus, nukentėjusioji kreipėsi į policiją, papildydama ir taip netrumpą sukčiaus aukų sąrašą.

Pagrobė automobilį

Nepaisant ir taip ilgo nusikaltimų šleifo, jie vis kartodavosi.

Pavyzdžiui, pernai spalį iškėlus bylą dėl Ukrainos fondo apgavimo, G. Magalenga, įtariama, įsivėlė į dar vieną nešvarią istoriją.

Matyt, po aferos su ukrainiečiais demaskavimo, jam labai knietėjo kuo greičiau, ir nesvarbu kokiais keliais gauti kitą BMW markės automobilį.

G. Magalenga išvydo internete skelbimą apie parduodamą „BMW RADA 5 GT“ ir lapkričio 13-osios vakarą sutartoje vietoje Giraitės apylinkėse (Kauno r.) susitiko su šią mašiną pardavinėjusia moterimi.

Abu sėjo į automobilį bandomajam važiavimui.

Pasak nukentėjusiosios,Tyrlaukio gatvėje kaunietis išlipo iš transporto priemonės ir paprašė moters paspausti akceleratoriaus pedalą – neva nori paklausyti, kaip dirba variklis.

Po to savininkė išėjo iš mašinos, ketindama persėsti į keleivio vietą.

Tačiau moters tvirtinimu, ji to padaryti nespėjusi – prie vairo atsidūręs tariamas pirkėjas nelaukė, kol ji įlips į vidų ir paspruko su svetimu automobiliu nežinoma kryptimi. BMW savininkė nurodė patyrusi 18 tūkst. 500 eurų nuostolį.

Pareigūnai netrukus nustatė įtariamąjį automobilio pagrobimu, kurio nešvari biografija pasipildė dar viena baudžiamąją byla.

Linkęs į įstatymų pažeidimus

„Skirdamas bausmę teismas atkreipė dėmesį į tai, kad asmuo, būdamas teistas už tyčinius nusikaltimus, kai teistumas neišnykęs ir nepanaikintas įstatymų nustatyta tvarka, vėl teisiamas jau tryliktą kartą už tyčinių nusikaltimų padarymą.

Jis taip pat eilę kartų buvo baustas administracine tvarka, dauguma nuobaudų neįvykdytos, baudos nesumokėtos.

Atsižvelgiant į tai, konstatuotina, kad kaltinamasis pakankamų teigiamų išvadų iš savo netinkamų, visuomenėje smerktinų, nusikalstamų veiksmų nedaro, yra abejingas visuomenėje nustatytoms elgesio taisyklėms ir moralės normoms, galiojantiems įstatymams, turi polinkį nesilaikyti įstatymų ir daryti teisės pažeidimus.

Kadangi kaltinamasis kaltu prisipažino, byla išnagrinėta atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą“, – portalą lrytas.lt informavo Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Tautvilė Merkevičiūtė, nurodydama teismo motyvus paskutinėje byloje, kurioje G. Magalenga buvo pripažintas kaltu dėl butą remontuoti planavusios moters apgavystės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.