Pranešimai su grasinimais ugdymo įstaigoms nesiliauja: policija pateikia naujas rekomendacijas

Penktadienį kelias Lietuvos mokyklas ir darželius vėl pasiekė pranešimai su grasinimais susprogdinti ugdymo įstaigas. Policija atkreipia dėmesį į keliamą paniką ir pateikia naujas rekomendacijas, kaip elgtis įstaigom gavus panašaus pobūdžio elektroninius laiškus.

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 4:26 PM

„Nuo praėjusio penktadienio stebime gerai organizuotą kibernetinę ataką, kuria siekiama sutrikdyti spec. tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje. Per kelias dienas policija gavo daugiau kaip 2500 el. laiškų su netikrais grasinimais, kurie toliau nesiliauja. Žmonėms, kuriems iš tiesų reikalinga pagalba, sunku prisiskambinti skubios pagalbos telefonu ir operatyviai gauti būtiną pagalbą, todėl turime ieškoti operatyvių sprendimų, kaip spręsti šią susidariusią situaciją, netrikdyti spec. tarnybų darbo bei įstaigų ar organizacijų kasdienės veiklos“, – sako policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Kaip praneša Lietuvos policija, dėl šios priežasties nuo ketvirtadienio vakaro policija išsiuntė naujas rekomendacijas savivaldybėms (įstaigoms ir organizacijoms), kurių esmė – nenutraukinėti veiklos, neskambinti skubiu pagalbos telefonu, o konsultuotis su atsakingais pareigūnais. Tik tuomet, jei randamas pavojingas objektas, ar yra kitų indikacijų, kad grėsmė gali būti reali – pradėti evakuaciją ir skambinti skubiu pagalbos telefonu 112. Kaip elgtis gavus pranešimą elektroniniu paštu

Neskubėkite evakuoti žmonių ir nutraukinėti veiklos – pirmiausia pasitarkite su policija informacijos telefonu 8 700 60 000. Atsiliepę konsultantai patars, kaip elgtis ir kokius veiksmus būtina atlikti.

Radus įtartiną objektą skambinkite skubios pagalbos numeriu

Atkreipiame dėmesį, kad jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėję patalpas, ar teritoriją, radote bet kokį įtartiną objektą, tuomet nedelsiant skambinkite skubios pagalbos numeriu 112. Skambinant skubiu pagalbos telefonu 112 ir esant dideliam skambučių srautui, jūs automatiškai galite būti nukreipti policijos informacijos telefonu, kur gausite tolimesnes rekomendacijas.

Kaip penktadienio popietę rašė naujienų portalas 15min.lt, penktadienį per visą Lietuva buvo gauti 7 pranešimai su grasinimais. Juos gavo mokyklos ir darželiai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje bei Šiauliuose.

„Šiandien per visą Lietuvą gauti septyni pranešimai. Panašu, kad pavieniai. Kelios mokyklos, darželiai gavo elektroninius laiškus lietuvių kalba. Kai kurie gavo laiškus netgi pavėluotai – vėliau negu laiške nurodomas galimo sprogimo laikas. Kadangi atvejų nedaug, policija didžiąją dalį atvejų patikrino. Pranešimai gauti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje ir Šiauliuose“, – naujienų portalui 15 min.lt sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.