Buvusiam Tauragės rajono savivaldybės tarybos nariui – beveik 17 tūkstančių eurų ieškinys

Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė, gindama viešąjį interesą, kreipėsi į teismą su ieškiniu, kuriuo prašoma pripažinti negaliojančiomis sutartis, kurių pagrindu buvusio Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario veiklos apmokėjimui skirtos lėšos buvo neteisėtai panaudotos. Teismo prašoma Tauragės rajono savivaldybės naudai priteisti beveik 17 tūkst. eurų.

Iš buvusio Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario bus bandoma prisiteisti beveik 17 tūkstančių eurų.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
Iš buvusio Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario bus bandoma prisiteisti beveik 17 tūkstančių eurų.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2023, 10:24 AM

Prokuratūra, įvertinusi viešoje erdvėje paskelbtą informaciją dėl galimai neteisėtai panaudojamų išmokų Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario funkcijoms atlikti, šių metų gegužę pradėjo tyrimą. Tyrimo metu siekiama įvertinti, ar minėtos savivaldybės tarybos nariams mokamos išmokos, skirtos su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti, yra naudojamos racionaliai, tikslingai ir teisėtai, ar nėra pažeidžiamas viešasis interesas.

Atliekamo tyrimo metu nustatyta, kad 2019–2023 metais buvęs Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Tomas Alijošius su sutuoktinės individualia įmone, kurioje jis pats ėjo vadovaujančias pareigas, sudarė automobilio nuomos sutartis. Šių sutarčių pagrindu T. Alijošius Tauragės rajono savivaldybei teikė sąskaitas ir išlaidų ataskaitas, kaip tarybos nario veiklos išlaidas pagrindžiančius dokumentus.

Nustatyta, kad pagal minėtus dokumentus savivaldybė buvusio tarybos nario veiklai apmokėti per 2019–2023 metus skyrė daugiau nei 19 tūkst. eurų, iš kurių 18,5 tūkst. eurų sudarė automobilio nuomos mokestis.

Prokuratūros ieškinyje atkreiptinas dėmesys, jog karantino metu (2020 m. kovo–birželio mėn. ir nuo 2020 m. lapkričio mėn. iki 2021 m. balandžio mėn.), kai Tarybos ir komitetų posėdžiai vyko nuotoliniu būdu ir bendravimas buvo apribotas, T. Alijošius savivaldybei teikė dokumentus dėl maksimalaus dydžio išlaidų už automobilio nuomą. Turimais duomenimis, buvęs tarybos narys šių metų liepą Tauragės rajono savivaldybei grąžino 1720 eurus, kaip nepagrįstai panaudotus.

Įvertinus visus tyrimui reikšmingus duomenis bei faktines aplinkybes, darytina išvada, jog minėtos

automobilio nuomos sutartys sudarytos neketinant sukurti realių civilinių teisinių santykių, prieštarauja civilinių santykių dalyvių elgesio principams ir, tokiu būdu, pažeidžia viešosios tvarkos ir geros moralės nuostatas. Konstatavus, jog buvęs tarybos narys su savo sutuoktine sudarė niekinius ir negaliojančius sandorius, laikytina, kad jis nepagrindė savo kaip tarybos nario veikloje patirtų išlaidų.

Spalio 30 d. Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė kreipėsi į Tauragės apylinkės teismo Tauragės miesto rūmus dėl minėtų sandorių pripažinimo negaliojančiais bei nepagrįsto praturtėjimo. Prokurorė ieškiniu prašo pripažinti niekinėmis ir negaliojančiomis minėtas automobilių nuomos sutartis bei priteisti iš buvusio tarybos nario 16 782 eurų Tauragės rajono savivaldybės naudai. Pažymėtina, kad dėl kitų tarybos narių tyrimas dar atliekamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.