Kauno korupcijos byloje – dar ne pabaiga: švelnus nuosprendis rekordinį kyšį paėmusiam valdininkui bus skundžiamas V. Šiliauską gali ištikti E. Masiulio ir V. Gapšio likimas

Milžinišką atgarsį sukėlė ne tik laikinosios sostinės korupcijos byla, bet ir švelni bausmė, skirta 260 000 eurų kyšį paėmusiam buvusiam Kauno savivaldybės administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui. Kaltinimą palaikęs ir realią 6 metų laisvės atėmimo bausmę siūlęs Valentinas Alekna naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, jog kitą savaitę ketinama teikti skundą dėl Kauno apygardos teismo sprendimo.

 Kauno apygardos teismo sprendimas garsioje korupcijos byloje dėl buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko kyšininkavimo bus skundžiamas. <br> Lrytas.lt koliažas
 Kauno apygardos teismo sprendimas garsioje korupcijos byloje dėl buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko kyšininkavimo bus skundžiamas. <br> Lrytas.lt koliažas
 Kauno apygardos teismo sprendimas garsioje korupcijos byloje dėl buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko kyšininkavimo bus skundžiamas. <br> G. Bitvinsko nuotr. 
 Kauno apygardos teismo sprendimas garsioje korupcijos byloje dėl buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko kyšininkavimo bus skundžiamas. <br> G. Bitvinsko nuotr. 
 Kauno apygardos teismo sprendimas garsioje korupcijos byloje dėl buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko kyšininkavimo bus skundžiamas. <br> V. Ščiavinsko asociatyvioji nuotr. 
 Kauno apygardos teismo sprendimas garsioje korupcijos byloje dėl buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko kyšininkavimo bus skundžiamas. <br> V. Ščiavinsko asociatyvioji nuotr. 
 Kauno apygardos teismo sprendimas garsioje korupcijos byloje dėl buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko kyšininkavimo bus skundžiamas. <br> Policijos nuotr. (kratos vaizdai). 
 Kauno apygardos teismo sprendimas garsioje korupcijos byloje dėl buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V. Šiliausko kyšininkavimo bus skundžiamas. <br> Policijos nuotr. (kratos vaizdai). 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-11-24 13:54

Skundas dar nėra pateiktas, bet tai planuojama padaryti“, – penktadienį informavo V. Alekna.

Portalo lrytas.lt žiniomis, šiuo metu dar vyksta skundo rašymas.

Kokį konkrečiai bus prašoma Apeliacinio teismo, prokuroras nedetalizavo.

Paskutinė skundo pateikimo diena – lapkričio 27-oji, tad greičiausiai pirmadienį ir jis ir bus išsiųstas aukštesnės instancijos teismui.

Lrytas.lt duomenimis, prokuratūra, kaip ir Kauno apygardos teisme, prašys aukštas pareigas ėjusiam Kauno valdininkui skirti realų laisvės atėmimą.

Tuo tarpu V. Šiliausko advokatas Ruslanas Boiko penktadienį sakė portalui, jog skundo jo klientas teikti neplanuoja: „Teikti skundo nematome prasmės. Kauno apygardos teismo sprendimas toje dalyje, kur kalbama apie bausmę, ir jo motyvavimas mano ginamąjį tenkina“.

Neatmestina, jog V. Šiliausko likimas gali susiklostyti kaip ir žinomų politikų Eligijaus Masiulio bei Vytauto Gapšio, kuriuos Apeliacinis teismas kitoje korupcinėje byloje pasiuntė į kalėjimą, tenkinęs prokuratūros skundą. 

Kilo pasipiktinimo banga

Kauno apygardos teismas lapkričio 6 dieną V. Šiliauskui skyrė 65 tūkst. eurų baudą, 7 metus uždraudė dirbti valstybės tarnyboje ir nusprendė konfiskuoti kratos metu jo namuose rastus 240,9 tūkst eurų.

Be to, iš buvusio savivaldybės administracijos vadovo bus išieškotas 19 tūkst. eurų turtas.

Bylą nagrinėjo teisėjas Audrius Meilutis.

Po šio sprendimo žinomi šalies teisininkai, visuomenės veikėjai piktinosi, jog V. Šiliauskui skirta bausmė, jų nuomone, yra pernelyg švelni.

Daugelis žmonių pasisakė už realų laisvės atėmimą valdininkui, kuris buvo nutvertas su didžiausiu kyšiu per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį.

V. Šiliauskui skirta bauda yra gerokai mažesnė už patį kyšį, tuo tarpu kitose korupcinėse bylose, atvirkščiai, baudos būna nepalyginamai didesnės už kyšių sumas.

Buvęs Kauno valdininkas turi net 150 nekilnojamojo turto objektų įvairiose Lietuvos vietovėse, tad atsižvelgiant į realią jų vertę, baudą padengti jis turėtų nesunkiai.

„Autokaustos“ šefas išlipo iš balos sausas

V. Šiliauskas kyšius nuo 2021 metų pradžios iki 2022 metų pavasario paėmė iš nuolat milijoninės vertės savivaldybės rengiamus statybos konkursus laiminčios bendrovės „Autokausta“ vadovo ir vieno savininkų Juozo Kriaučiūno.

Dažniausiai pinigai būdavo paliekami valdininko namų pašto dėžutėje Noreikiškėse (Kauno r.) – per 8 kartus susidarė daugiau nei ketvirtis milijono eurų.

Maždaug per tokį patį laikotarpį, kai administracijos direktoriui byrėjo pinigai iš „Autokaustos“ šefo, savivaldybė su šia bendrove sudarė net 38 sutartis, kurių vertė – apie 40 mln. eurų.

Mero Visvaldo Matijotaičio vadovavimo miestui laikotarpiu, nuo 2015 iki 2022 metų savivaldybė su „Autokausta“ sudarė 133 sutartis.

J. Kriaučiūnas, skirtingai nei V. Šiliauskas, nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas, motyvuojant atitinkamame Baudžiamojoje kodekso straipsnyje esą išpildytomis sąlygomis – jei buvo reikalaujama kyšio, provokuojama jį duoti arba jeigu davėjas pats nedelsdamas pranešė apie tai teisėsaugai.

Taip pat nebuvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn ir „Autokausta“, kaip juridinis asmuo – priešingu atveju, ko gero, jai būtų pasunkėjusios galimybės toliau dalyvauti pelninguose vietos valdžios skelbiamuose rangos konkursuose arba juos laimėti.

Šie prokuratūros bei teismų žingsniai taip pat sukėlė didelių abejonių.

Kyšiai per kratas V. Šiliausko namuose buvo rasti slėptuvėse, jų būta ir stiklainiuose. Pas J. Kriaučiūną kratų metu pareigūnai aptiko net 400 tūkst. eurų grynaisiais.

Nepaisant didžiulių kyšių, vienas šios istorijos veikėjas išlipo iš balos sausas, o kitas „atsipirko“ bauda, nors V. Šiliauskui grėsė kalėjimas nuo 2 ik 8 metų. Savo kaltę jis pripažino.

Atskleidė galimas schemas

Su kyšiais įkliuvęs buvęs savivaldybės administracijos direktorius smulkiai, su konkrečiais faktais dar 2022 metų kovą papasakojo pareigūnams apie savivaldybėje veikusią „organizuotą nusikalstamą grupę“, susidedančią iš Kauno mero, verslininko Visvaldo Matijošaičio, pastarojo sūnaus, miesto tarybos nario ir taip pat verslu užsiimančio Šarūno Matijošaičio „Autokaustos“ direktoriaus J. Kriaučiūno bei kitų įtakingų asmenų.

V. Šiliauskas išsamiai detalizavo galimas korupcines schemas, kuriose kiekvienas minėtos grupės narys atliko savo rolę.

Buvo atskleisti galimų tamsių schemų ypatumai: Š. Matijošaitis generuoja idėjas, kokį miesto turtą (pastatą, žemės sklypą ir t. t.) būtų galima pasisavinti, tačiau kadangi sūnus neturi pakankamai įtakos ir galių priimant sprendimus, jo nusikalstamos idėjos perduodamos tėvui ir įsukamos į vykdymo mašiną.

Taip, anot V. Šiliausko, būdavo piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos.

Po Kauno valdininko atskleistos skandalingos informacijos buvo iškelta atskira baudžiamoji byla, tačiau praėjus daugiau nei pusantrų metų, įtarimai, portalo lrytas.lt žiniomis, dar niekam nėra pareikšti.

Tyrimas, panašu, vyksta itin lėtais tempais, nes pats V. Šiliauskas antroje byloje per pusantrų metų taip ir nebuvo apklaustas.

V. Šiliausko teigimu, vadovaujančias pareigas užimantiems valdininkams būdavo duodami neteisėti nurodymai – vykdytojai privalėjo parengti įvairius Matijošaičių šeimai naudingus dokumentus, o jis, V. Šiliauskas, priimdavo atitinkamus sprendimus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.