Lietuvos pareigūnai sudalyvavo Europolo koordinuotoje operacijoje: nuslėptų PVM mokesčių suma siekia 85 mln. eurų Sukčiai pelnėsi iš tarptautinės prekybos elektronika

Lietuvos pareigūnai kartu su kitų 8 valstybių pareigūnais sudalyvavo stambioje tarptautinėje operacijoje, nukreiptoje prieš sukčiavimą pasisavinant PVM lėšas iš prekybos elektronikos prekėmis, daugiausiai bendrovės „Apple“ ausinėmis „AirPods“. Apie operaciją ir jos rezultatus informavo pats Europolas.

 Eurai, antrankiai.<br> Europolo nuotr.
 Eurai, antrankiai.<br> Europolo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 27, 2023, 8:19 PM

Kaip rašoma Europolo pranešime, operacija vienu metu įvykdyta 8 valstybėse ir buvo nukreipta į sukčiavimą susigrąžinant PVM lėšas. Pasisavintų mokesčių suma siekia 85 milijonus eurų.

Per šią operaciją iš viso buvo atliktos 59 kratos, sulaikytas įtariamas nusikaltėlių grupuotės lyderis. 

Per kratas rasta 1 800 bendrovės „Apple“ ausinių „AirPods“, grynųjų pinigų, 550 tūkst. eurų vertės automobiliai „Lamborghini“ ir „Porsche“, 907 tūkst. eurų vertinamų prabangių laikrodžių, konfiskuotas ir šifruotų pokalbių įrenginys. 

Šioje operacijoje koordinuojant Europolui dalyvavo Vokietijos pareigūnai (visų pirma tiriantys slepiamus mokesčius ir kriminalinės policijos padaliniai), Vengrijos pareigūnai, Prancūzijos muitinės pareigūnai, Danijos, Šveicarijos, Švedijos, Lietuvos ir Nyderlandų pareigūnai.

Tyrėjai koncentravosi į dviejų nusikalstamų susivienijimų, aktyviai dalyvaujančių tarptautinėje prekyboje plataus vartojimo elektronikos prekėmis, daugiausiai ausinėmis „AirPods“. Įtariama, kad šių dviejų grupuočių nariai sukūrė sudėtingą schemą, kaip išvengti mokesčių, pasinaudojant ES taisyklėmis dėl tarpvalstybinių sandorių, kuomet būna atleidžiama nuo PVM mokėjimo. Spėjama, kad dėl nesumokėtų mokesčių nuostoliai ES ir nacionaliniams biudžetams siekia 85 mln. eurų.

Europolas savo pranešime nenurodo, kokie konkrečiai pareigūnų veiksmai buvo atlikti vienoje ar kitoje valstybėje. Tad kokią vietą šioje sukčiavimo schemoje užėmė Lietuva, kol kas neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.