Portugalės kelionė su nelegalais nutrūko Lietuvoje: po 3 mėnesių – atomazga

Per Lietuvos valstybės sieną nelegalus gabenusi 39 metų portugalė Suse Paula Miranda Da Silva Fernandes turės gerokai patuštinti piniginę.

 Migrantai<br> VSAT nuotr.
 Migrantai<br> VSAT nuotr.
Išsvajotosios Vokietijos nelegalūs migrantai nepasiekė – jie įkliuvo Lietuvoje.<br>Pasieniečių nuotr.
Išsvajotosios Vokietijos nelegalūs migrantai nepasiekė – jie įkliuvo Lietuvoje.<br>Pasieniečių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 5, 2023, 10:22 PM

„Savo kaltę ji pripažino ir paaiškino, kad žmones vežė, nes norėjo padėti. Įvertinus tai, kad ji anksčiau neteista, nereguliariai dirba, viena augina nepilnametį vaiką, moteriai skirta švelniausia bausmės rūšis – bauda“, – sakė bylą nagrinėjęs Biržų teisėjas Vaidotas Narvidas.

Portugalei skirta 5,5 tūkst. eurų bauda. Kadangi tyrimo metu ji buvo suimta 25 dienas, jai paskirta bauda buvo sumažinta iki 3 tūkst. eurų.

Taip pat iš užsienietės teismas nurodė konfiskuoti dalį mikroautobuso, kuriuo buvo vežti nelegalai, vertės atitinkančią pinigų sumą – 7 tūkst. eurų.

Prieš 3 mėnesius į Vakarų Europą nelegalus vežusiai portugalei kelionė nutrūko Pasvalio rajone.

Dar Latvijoje pareigūnai stabdė mikroautobusą su latviškais numeriais, tačiau vairuotoja nestojo. Magistrale „Via Baltica“ ji pasuko Lietuvos link. Mikroautobusą mūsų šalies pasieniečiai pastebėjo jau įvažiavusį į Pasvalio rajoną, netoli Latvijos.

Įjungę tarnybinio automobilio švyturėlius jie stabdė bėglę, bet ji nepakluso. Tik pavažiavusi dar porą kilometrų ir supratusi, kad nuo persekiotojų neatsiplėš, ji sustojo.

Išsinuomotas devynvietis mikroautobusas buvo prigrūstas keleivių. Salone ir bagažinėje buvo penkiolika 7–37 metų afganistaniečių – vaikų, moterų ir vyrų. Nė vienas iš jų neturėjo dokumentų ir teisės keliauti po Europą.

Sulaikytus nelegalus Lietuvos pareigūnai perdavė Latvijos kolegoms. Portugalė buvo uždaryta į areštinę.

Anksčiau portugalė gyveno Anglijoje ir skelbėsi užsiimanti žmonių vežimu. Esą nepažįstamas vyras internetu užsisakė pavėžėjimo paslaugą, todėl ji ir nuvyko į Latviją. Jai buvo nurodyta paimti nelegalius migrantus ir per Lietuvą nuvežti juos į Lenkiją.

Tyrėjams afganistaniečiai liudijo, kad į Latviją jie pateko iš Baltarusijos. Ten kelias dienas keliavo mišku, buvo purvini ir sušalę, kol Latvijos ir Baltarusijos pasienyje jiems kelią pastojo upė. Brisdami pakrante vyrai surado valtį ir persikėlė į kitą upės pusę.

Taip visi atsidūrė Latvijos teritorijoje – ten jų paimti atvažiavo portugalė.

Afganistaniečiai sakė, kad jų kelionės tikslas buvo Vokietija.

Braunasi per Lietuvą

Škilinpamūšio kaime (Pasvalio r.) prie pat Latvijos praėjusią savaitę pasieniečiams įkliuvo keturi nelegalai – 23, 24 ir 25 metų sirai bei 20 metų marokietis. Netoli pasienio budintys pareigūnai atkreipė dėmesį į lengvąjį automobilį su estiškais numeriais, įvažiavusį į mūsų šalį iš Latvijos.

Jau iš tolo buvo matyti, kad prie vairo sėdintis 27 metų estas važiuoja ne vienas. Vairuotojo pateikti dokumentai buvo tvarkingi, bet pareigūnams užkliuvo jo vežti keleiviai, nes jie neturėjo teisės išvykti iš Latvijos.

Į Latviją nelegalai pateko neteisėtai kirtę Baltarusijos sieną ir ten pasiprašė prieglobsčio. Kol tokie prašymai nagrinėjami, jie išvažiuoti iš šalies negali. Nelegalus pareigūnai grąžino Latvijai, jų gabentojui iškėlė bylą. Jam gresia nelaisvė iki 6 metų.

Panevėžio apylinkės teismas leido estą suimti 3 mėnesiams.

Beveik prieš pusantro mėnesio Obeliuose (Rokiškio r.) pasieniečiai sulaikė 29 metų tadžiką, lengvuoju automobiliu su lenkiškais numeriais vežusį septynis 22–35 metų vyrus. Vienas jų prisistatė afganistaniečiu, kiti – indais.

Anksčiau dar trims 17, 23 ir 47 metų sirams kelionė į Vakarus nutrūko Naivių kaime (Kupiškio r.). Trijulę lengvuoju automobiliu vežė 32 metų uzbekas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.