Teismas patikėjo dezertyro iš Panevėžio rajono atgaila: į kalėjimą nekeliaus

Sutartį su Lietuvos kariuomene pasirašęs, bet iš tarnybos dezertyravęs 28 metų Kornelijus Budavičius išgirdo nuosprendį. Retą bylą išnagrinėjęs teismas pagailėjo Panevėžio rajono gyventojo ir skyrė jam lygtinę bausmę.

Panevėžio rajono gyventojui tarnyba Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalione pasirodė per sunki, todėl pasirinko dezertyro kelią.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Panevėžio rajono gyventojui tarnyba Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalione pasirodė per sunki, todėl pasirinko dezertyro kelią.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2023, 3:37 PM, atnaujinta Dec 8, 2023, 4:00 PM

Kaltę visiškai pripažinusiam K.Budavičiui skirta trečdaliu sumažinta 8 mėnesių įkalinimo bausmė, o jos vykdymas atidėtas metams. Nuosprendis subendrintas su anksčiau Vilniaus apylinkės teismo paskelbtuoju – pridėta 2,5 tūkstančio eurų bauda.

Pernai gruodžio 8-ąją K.Budavičius pasirašė 5 metų profesinės karo tarnybos sutartį su Lietuvos kariuomene. Panevėžio rajono gyventojas buvo išsiųstas į Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalioną.

Kario duona netrukus apkarto – jis ėmė skųstis, kad dėl patirtos nugaros traumos negali atlikti skiriamų užduočių. Pasak K.Budavičiaus, jis prašė leisti nenešioti svorių, bet į jo prašymus nebuvo atsižvelgta.

Dezertyravusio kario pasakojimas ne visiškai sutapo su tikrais faktais. Mat jam išties buvo suteiktas nedarbingumas, leisti gydytis. Galiausiai buvo išsemtas ilgiausias terminas, todėl nedarbingumas nebebuvo tęsiamas. 

K.Budavičius šį pavasarį buvo išleistas ir atostogų, bet nutarė jas prasitęsti ir nebesugrįžti. Sutartį su kariuomene pasirašęs Panevėžio rajono gyventojas tarnyboje nebuvo nuo gegužės 8 d. iki birželio 28 d. 

Vyriškis puikiai žinojo, kas jam gresia, nes visi naujokai perspėjami dėl sutarties nesilaikymo. Apie gresiančią atsakomybę K.Budavičiui priminė ir skyriaus vadas, bet į jo raginimus sugrįžti dezertyras nereagavo.

Į tarnybą nusispjovęs vyriškis dar spėjo ir išklausyti nuosprendį už vairavimą apsvaigus. Šių metų birželio 13-ąją Vilniaus apylinkės teismas K.Budavičiui skyrė 2,5 tūkstančio eurų baudą, atėmė teisę vairuoti 2 metus bei konfiskavo 10 tūkstančių 570 eurų vertės turto.

Dezertyravimo byloje pareigūnams liudiję tarnybos draugai sakė, kad K.Budavičius buvo visiškai nemotyvuotas, karštakošišku elgesiu nuolat kėlė problemų. Eilinis gerai sutarė su tarnybos draugais, bet aikštingai reaguodavo į vadų pastabas, kritiką ir nurodymus.

Radviliškio teisėja Kristina Račkauskienė pažymėjo, kad karys į tarnybą nevyko, nes bandė maištauti: „Jis žinojo, kad neatvykimas į tarnybą 10 dienų ir ilgiau laikomas dezertyravimu ir užtraukia baudžiamąją atsakomybę.“

Visas aplinkybes įvertinusi teisėja bylą išnagrinėjo sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka, todėl teisiamajam bausmė buvo mažintina trečdaliu. Lengvinančiąja aplinkybe buvo įvertinta atgaila ir visiškas prisipažinimas.

Nors dezertyravimas laikomas apysunkiu nusikaltimu, teisėja K.Račkauskienė nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti ir be realaus laisvės atėmimo. Todėl nuteistajam paskirta lygtinė bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.