Aukščiausiasis Teismas atmetė grafičių tepliotojo skundą – jis lieka nuteistas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas gruodžio 12 d. išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje R.G. nuteistas už tai, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. iki 2020 m. rugsėjo 1 d., tiksliai ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, aerozoliniais dažais užpurkšdamas užrašą „HINT“, sugadino 23 skirtingiems savininkams priklausančius objektus (tiltus, tvoras, pastatus ir kt.) ir tokiais veiksmais padarė turtinę žalą Vilniaus miesto savivaldybei, kuri savo lėšomis užrašus pašalino.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas

2023-12-12 14:15

Kasaciniu skundu nuteistasis R.G. ir jo gynėjas prašė baudžiamąją bylą dėl svetimo turto sugadinimo nutraukti, nes, nesant dalies objektų savininkų skundų ar jų teisėtų atstovų pareiškimų dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo, baudžiamoji atsakomybė nuteistajam negalėjo kilti. Be to, buvo skundžiamas ir pirmosios instancijos teismo parinktas padarytos žalos apskaičiavimo būdas.

Išnagrinėjusi bylą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija nustatė, kad iš tiesų ne visi objektų savininkai išreiškė valią, kad būtų vykdomas kaltininko baudžiamasis persekiojimas, tačiau, nagrinėjant bylą apeliacine tvarka, prokuroras pateikė Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 167 straipsnio 2 dalyje įtvirtintą reikalavimą tęsti procesą dėl nusikalstamos veikos visuomeninės reikšmės, nes sugadinant kaltinime nurodytus objektus buvo pakenkta Vilniaus miesto reprezentavimui, švarai ir tvarkai.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad šį motyvuotą prokuroro reikalavimą apeliacinės instancijos teismas pagrįstai pripažino tinkamu pagrindu baudžiamajam procesui byloje tęsti, o pirmosios instancijos teismo pasirinktas metodas R.G. padarytos žalos dydžiui nustatyti nekelia abejonių jo patikimumu.

Kasacinį skundą atmetus, šioje baudžiamojoje byloje liko galioti apkaltinamasis pirmosios instancijos teismo nuosprendis, kuriuo R.G. nuteistas laisvės apribojimu vieneriems metams be intensyvios priežiūros, įpareigojant visą bausmės laiką būti namuose nuo 22 val. iki 6 val., jei tai nesusiję su mokslu, darbu ar lankymusi gydymosi įstaigose.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra vienintelis kasacinis teismas įsiteisėjusiems bendrosios kompetencijos teismų sprendimams peržiūrėti. Kasacinio teismo pagrindinė paskirtis – užtikrinti vienodą bendrosios kompetencijos teismų praktiką valstybėje. Remdamasis procesą reglamentuojančiais įstatymais, kasacinis teismas, neperžengdamas kasacinio skundo ribų, patikrina apskųstus sprendimus teisės taikymo aspektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.