Buvęs pareigūnas prisiminė R. Zamolskio bendrininko išpuolį: jei nebūčiau pasisukęs, būčiau gavęs kulką į kaktą

Panevėžio apygardos teismas antradienį toliau nagrinėjo prieš daugiau negu 20 metų įvykdytais sunkiais nusikaltimais kaltinamo ir šiuo metu Rusijoje kalinčio Romo Zamolskio bylą. Teismo posėdžio metu buvo apklausti nukentėjusieji ir liudytojai, kurie prisiminė, kaip 2001 m. R. Zamolskis su bendrininku Virginijumi Savickiu prie parduotuvės „Maxima bazė“ apšaudė inkasatorius, Kaune paleido šūvius į policijos pareigūnus.

  Panevėžio apygardos teismas<br>ELTA nuotr.
  Panevėžio apygardos teismas<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gytis Pankūnas

Dec 12, 2023, 12:16 PM

Teisme liudijęs nukentėjusysis Olegas Samsonas prisiminė 2001 m. rugsėjo įvykius, kai jis, būdamas policijos pareigūnu, patruliuodamas Kaune, buvo apšaudytas V. Savickio ir R. Zamolskio. Vyras pasakojo tąkart su kolega gavę informacijos apie tai, kad Dainavos mikrorajone, stadione, du vyrai iš nepilnamečio esą bando atimti motorolerį.

„Atvykome į vietą, pamatėme, kad stadione stovėjo vaikinas, gal 14-kos metų. Prie stovėjo vyriškis. Priėjome prie vaikino, paklausėme, kas vyksta. Pavedėme vyrą į šoną. Vaikinas pasakė, kad atėjo du vyriškiai, reikalavo motorolerio. Antro vyriškio nematėme.

Vyro paprašius parodyti dokumentus, jis dešinę ranką įsikišo į kišenę. Aš vyrą apžiūrinėjau nuo galvos iki kojų. Prisimenu, kad pakėlęs akis, pamačiau, kad į mane jau yra nukreiptas pistoletas. Buvo šūvis, spėjau pasisukti, kulka pataikė į ranką, nubrozdino smilkinį. Buvo mintis pasitraukti ir atsišaudyti. (...) Bėgau zigzagais nuo to vyro“, – dėstė buvęs policininkas.

O. Samsonas tvirtino esantis įsitikinęs, kad, jei jis būtų nepasukęs galvos į šoną, jam kulka būtų pataikiusi į kaktą.

„Jei nebūčiau pasisukęs, būčiau gavęs kulką į kaktą“, – sakė nukentėjusysis.

O. Samsonas pasakojo, kad jam traukiantis, į jį vyras šaudė toliau. Viena iš paleistų kulkų, anot nukentėjusiojo, jam pataikė į juosmens sritį.

Vyro teigimu, vėliau jis sužinojo, kad į jį šaudęs asmuo buvo R. Zamolskio bendrininkas V. Savickis. Pats R. Zamolskis, pasak O. Samsono, kaip paaiškėjo vėliau, į jį ir jo kolegą pareigūną šaudė, pasislėpęs krūmuose.

O. Samsonas teisme tvirtino, kad dėl peršautos rankos jis liekamuosius reiškinius jaučia iki šiol.

„Dabar pas mane yra judesio apribojimas, pažeistas riešas. Negaliu normaliai ištiesti rankos, susilpnėjusi jėga, ne pilnai funkcionuoja pirštų pritraukimo funkcija“, – komentavo vyras.

Jis civilinio ieškinio byloje nėra pateikęs.

Liudytoja: galvojau, kad jaunuoliai nusipirko žaislinių automatų

Teisme antradienį taip pat apklausti keliu liudytojai, kurie prisiminė 2001 m. balandį prie parduotuvės „Maxima bazė“ įvykusias šaudynes, kurių metu, kaip įtariama, R. Zamolskis su V. Savickiu apšaudė paimti pinigų atvažiavusius inkasatorius.

Liudytoja Rasa Urbanovič pasakojo, kad tuomet dirbusi prekybos centre veikusioje vaistinėje. Ji tvirtino pamačiusi parduotuvėje vaikštinėjantį vyrą, kuris stebėjo atvykusius inkasatorius.

Vėliau ji teigė pamačiusi, kaip du vyrai ėmė šaudyti į inkasatorius, jų tarnybinį automobilį. R. Urbanovič užsiminė jau anksčiau pamačiusi, kad vyrai turi ginklus. Tiesa, iš pradžių ji teigė nesupratusi, kad ginklai yra tikri.

„Galvojau, kad jaunuoliai nusipirko žaislinių automatų, nes mačiau, kad tai buvo ilgas ginklas, ne pistoletas“, – kalbėjo moteris.

Liudytoja teigė mačiusi, kad iš automatinio ginklo šaudė vyras, kuris buvo užsidėjęs peruką.

„Vyrai, kurie šaudė, sėdo į savo automobilį ir pasišalino“, – tvirtino R. Urbanovič.

Kitas liudytojas Vaidas Šareika, kuris 2001 m. balandį dirbo apsaugos darbuotoju parduotuvėje „Maxima bazė“, pasakojo, kad šaudynės įvyko vėlai, vakare, apie 23 val. 30 min., kai buvo ruošiamasi uždayti prekybos centrą.

„Stovėjau prie kasų ir išgirdau tarsi šūvius. Galvojau, kad vaikai sprogdina petardas. Priėjau prie durų, jos atsivėrė ir pamačiau gulintį inkasatorių. Pamačiau du vyrus. Vienas jų, kiek pamenu, turėjo automatinį ginklą, kitas turėjo pistoletą. Jie ginklus nukreipė į mane ir eidami atbulai nuėjo iki automobilio, atsisėdo į jį ir išvažiavo“, – pasakojo liudytojas.

Jis tvirtino, kad aukštesnis ir stambesnis vyras buvo su peruku. Vėliau, anot V. Šareikos, jis sužinojęs, kad tai buvo R. Zamolskis.

Kitas teismo posėdis byloje numatytas kitąmet, vasario mėnesį.

R. Zamolskis kaltinamas sunkiais nusikaltimais, asmens ieškota daugiau negu 10 metų

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismas rugsėjį nutarė R. Zamolskio bylą nagrinėti jam nedalyvaujant, kitaip tariant, asmenį teisti už akių. Šis sprendimas priimtas po to, kai Rusija oficialiai atsisakė R. Zamolskį perduoti Lietuvai.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, R. Zamolskis Rusijoje buvo supažindintas su jam Lietuvoje pateiktais kaltinimais, savo kaltės jis nepripažino ir atsisakė duoti parodymus.

R. Zamolskis Rusijoje buvo sulaikytas 2014 m., po kelių metų Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad Jekaterinburgo teismas jam skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę, pripažinęs vyrą kaltu dėl Rusijoje įvykdytų nusikalstimų. Jis pripažintas kaltu dėl neteisėto ginklo laikymo, pasikėsinimo nužudyti, plėšimų, vagysčių.

Baudžiamoji byla su kaltinimais R. Zamolskiui Lietuvoje teismui perduota 2021 m. vasarį. Tiesa, ji buvo grąžinta prokuratūrai ir vėliau vėl perduota teismui.

Kaip skelbė teisėsauga, R. Zamolskis yra kaltinamas itin sunkiais, daugiau negu prieš 20 metų įvykdytais nusikaltimais. Prokuratūra yra skelbusi, kad už Lietuvoje galimai įvykdytus nusikaltimus vyrui grėstų įkalinimas iki gyvos galvos.

R. Zamolskis kaltinamas dviejų žmonių nužudymu, pasikėsinimu nužudyti 14 asmenų, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, plėšimu.

Baudžiamojoje byloje pareikšta civilinių ieškinių už daugiau nei 0,5 mln. eurų. Byloje nukentėjusiaisiais pripažinta 18 asmenų.

Anot teisėsaugos, bylos duomenimis, 2001 m. balandį R. Zamolskis, veikdamas organizuotoje grupėje ir būdamas ginkluotas, prie parduotuvės „Maxima bazė“ įvykdė didelės vertės turto plėšimą ir pasikėsino į tuomečių Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių gyvybes. Per šaudynes vienas inkasatorius buvo sunkiai sužeistas, kitus du inkasatorius nuo šūvių apsaugojo šarvuoti automobilio stiklai. Užpuolimo metu pagrobta 70 tūkst. litų (daugiau negu 20 tūkst. eurų).

2001 m. birželį Vilniuje R. Zamolskis kartu su bendrininkais pasikėsino į policijos pareigūnus, kurie norėjo nustatyti jo tapatybę. Per susišaudymą buvo sužeisti du pareigūnai. Teisėsaugos duomenimis, vyras iš įvykio vietos paspruko, įsėdęs į atsitiktinį automobilį, pagrasinęs ginklu vairuotojui ir taip privertęs važiuoti norima kryptimi.

Bylos duomenimis, 2001 m. liepą R. Zamolskis Kaune su bendrininku šūviais nužudė du vyrus.

Anot teisėsaugos, tų pačių metų rugsėjį laikinojoje sostinėje vyras su bendrininkais šūviais sužeidė du policijos pareigūnus, o spalį R. Zamolskis su bendrininku esą apiplėšė Kauno vaikų lopšelį-darželį.

2001 m. spalį R. Zamolskis, teisėsaugos duomenimis, Panevėžyje su bendrininku V. Savickiu apšaudė jų automobilį bandžiusius sustabdyti policijos pareigūnus. Tąkart R. Zamolskis sugebėjo pasprukti nuo pareigūnų, o V. Savickis įsiveržė į daugiabutį ir įkaitais paėmė senolę bei 14-metį vaikiną. Galiausiai per įkaitų išlaisvinimo operaciją jis „ARO“ pareigūnų buvo nukautas.

2001 m. buvo paskelbta tarptautinė R. Zamolskio paieška, o 2014 m. jis sulaikytas Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.