Teisę į kompensacijas nukentėjus nuo smurtinio nusikaltimo įgis daugiau asmenų

Nuo šių metų sausio 1 d. įsigalioja teisės aktų pakeitimai, kurie suteiks daugiau asmenų teisę į kompensacijas nukentėjus nuo smurtinio nusikaltimo. Taip pat įpėdiniams atsiras galimybė kreiptis dėl smurtiniu nusikaltimu padarytos žalos kompensavimo.

Teisę į žalos kompensavimą iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo programos lėšų įgis ir  tyčinius nesunkius smurtinius nusikaltimus patyrę asmenys.<br> D.Piraitytės asociatyvi nuotrauka
Teisę į žalos kompensavimą iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo programos lėšų įgis ir  tyčinius nesunkius smurtinius nusikaltimus patyrę asmenys.<br> D.Piraitytės asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2024, 1:07 PM

Kaip skelbia Teisingumo ministerija, nuo sausio 1 d. asmenys, patyrę tyčinius nesunkius smurtinius nusikaltimus, įgis teisę į žalos kompensavimą iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo programos lėšų. Tyčiniai nesunkūs nusikaltimai papildys smurtinių nusikaltimų sąrašą – tokiu būdu bus sulyginta visų nuo smurtinių nusikaltimų nukentėjusių asmenų teisinė padėtis.

Pasak teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos, iki šiol dalis smurtinių nusikaltimų aukų, pavyzdžiui, patyrusieji fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą, likdavo be galimybės pretenduoti į žalos kompensavimą iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo programos lėšų, todėl, kaip tikisi ministrė, minėta iniciatyva bus užtikrintos visų nuo smurtinių nusikaltimų nukentėjusių asmenų teisės.

Nuo sausio 1 d. taip pat atsiras galimybė įpėdiniams kreiptis dėl smurtiniu nusikaltimu padarytos žalos kompensavimo. Pagal šiuo metu galiojantį reglamentavimą, dalis smurtinių nusikaltimų aukų įpėdinių (tais atvejais, kai smurtiniai nusikaltimai padaryti iki 2019 m. birželio 30 d.) neturi galimybės kreiptis ir pretenduoti į žalos kompensavimą iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo programos lėšų.

Šiemet nepriklausomai nuo smurtinio nusikaltimo padarymo datos, įsigalioja reglamentavimas, numatantis, kad paveldima tiek teisė į kompensaciją, tiek teisė kreiptis dėl smurtiniu nusikaltimu padarytos žalos kompensavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.