Ginklus per Kirgiziją į Rusiją siuntęs ir taip tarptautines sankcijas pažeidęs Vilniaus r. gyventojas aiškinsis teisme

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje ginklų kontrabanda ir tarptautinių sankcijų pažeidimu kaltinamas 47 metų Vilniaus rajono gyventojas E.P. Byloje kaltinimai šiais nusikaltimais pareikšti ir juridiniam asmeniui – E.P. vadovautai įmonei.

Ginklai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Ginklai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2024, 1:15 PM

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuometis įmonės direktorius ir akcininkas, veikdamas įmonės naudai, žinodamas, jog draudžiama šaunamuosius ginklus, jų dalis bei šaudmenis importuoti, eksportuoti ar gabenti per Lietuvos Respubliką tranzitu iš/į Rusijos Federaciją, 2019–2021 m. į šią šalį per Kirgizijos Respubliką importavo bei į ją iš Lietuvos eksportavo ginklus, jų dalis bei šaudmenis.

Tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad E.P., pažeisdamas 2005 m. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo „Dėl ekonominių sankcijų, ribojančių prekybą ginklais, įgyvendinimo“ bei 2014 m. Europos Tarybos sprendimo „Dėl ribojamųjų priemonių atsižvelgiant į Rusijos veiksmus, kuriais destabilizuojama padėtis Ukrainoje“ nuostatas, nuo 2019 m. pradžios iki 2020 m. rugpjūčio mėn., muitinės deklaracijose nepateikdamas duomenų apie tikrąją prekių įsigijimo (pardavimo) šalį, oro keliu iš Rusijos Federacijos per Kirgizijos Respubliką į Lietuvą importavo beveik 1 300 šaunamųjų ginklų, 3 300 jų dalių bei daugiau nei 20 tūkst. šaudmenų.

Įtariama, kad 2019–2021 m., muitinės deklaracijose nepateikdamas duomenų apie tikrąją galutinę prekių gavimo šalį, E.P. iš Europos Sąjungos į Kirgizijos Respubliką eksportavo 406 šaunamuosius ginklus, 16 jų dalių bei daugiau nei 500 tūkst. šaudmenų, žinodamas, jog po to ginklai bus perduodami jų galutiniams gavėjams, Rusijos Federacijoje esančioms įmonėms ir fiziniams asmenims.

Tyrimo duomenimis, siekdamas gauti leidimus ginklų, jų dalių ir šaudmenų importui/eksportui, E.P. Lietuvos Respublikos Policijos departamento licencijavimo skyriui pateikdavo dokumentus, kuriuose, manoma, tyčia nebūdavo pateikiami ginklus identifikuojantys duomenys, nurodantys jų įsigijimo šalį.

Pažeisdamas tarptautines sankcijas bei Lietuvos Respublikos teisės aktus, tokiais ginklų, jų dalių ir šaudmenų importo ir eksporto veiksmais E.P. ir įmonė, kurios direktorius jis buvo, padarė didelės žalos Lietuvos ir jos sąjungininkų saugumo ir gynybos interesams.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.