V. Šiliauskui susirgus, teismui nepavyko atversti jo bylos dėl kyšininkavimo

Apeliaciniam teismui trečiadienį nepavyko atversti už kyšininkavimą teisto buvusio Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Viliaus Šiliausko bylos, kadangi nuteistasis susirgo.

Vilius Šiliauskas.<br>R.Vilkelio nuotr.
Vilius Šiliauskas.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2024, 12:05 PM

Teismo posėdžio pradžioje V. Šiliausko advokatas Ruslanas Boiko pranešė, kad jo ginamasis susirgo.

„Man vakar į darbo dienos pabaigą V. Šiliauskas atsiuntė medicininę pažymą. (...) Susirgimo požymiai buvo jau sausio 8 dieną. Dabar jis yra su temperatūra, negali ir pajudėti. Galbūt tai gripas ar kokia virusinė infekcija“, – dėstė R. Boiko ir pridūrė, kad ginamasis nebando vilkinti teismo proceso.

V. Šiliausko gynėjas prašė teismo atidėti bylos nagrinėjimą. R. Boiko pažymėjo turintis ne vieną prašymą, susijusį su ginamojo apklausa. Tad, anot jo, teismo procese pas V. Šiliauskas turi dalyvauti.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras Rolandas Stankevičius neprieštaravo R. Boiko prašymui.

Teismas patenkino V. Šiliausko gynėjo prašymą ir nutarė nepradėti bylos nagrinėjimo. Teismas kartu nutarė atšaukti ir ketvirtadienį suplanuotą posėdį byloje.

Pirmos instancijos teismo sprendimą, kuriuo V. Šiliauskas pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo ir kuriuo jam skirta piniginė bauda, apskundė tiek nuteistasis, tiek ir prokuratūra.

Prokuratūra skundu prašo nuteistajam skirti 6 metų laisvės atėmimo bausmę ir 30 tūkst. eurų baudą, o kitą pirmos instancijos nuosprendžio dalį palikti nepakeistą.

Apeliacinį skundą pateikęs prokuroras nesutinka su pirmos instancijos teismo sprendimu, skiriant bausmę, taikyti atsakomybę lengvinančias aplinkybes bei paskirti švelnesnę nei įstatyme numatyta bausmės rūšį (baudą), o taip pat skirti mažesnę nei įstatyme įtvirtinta minimali bauda.

Prokuratūra taip pat teismo prašo V. Šiliauską pripažinti kaltu dėl visų aštuonių baudžiamojoje byloje nurodomų nusikalstamos veikos epizodų, kurie, prokuroro manymu, pirmos instancijos teismo visiškai nepagrįstai buvo perkvalifikuoti į vieną tęstinį nusikaltimą, tai yra kyšininkavimą.

Teismo sprendimą apskundęs V. Šiliauskas nekvestionuoja jam skirtos bausmės, nusikalstamos veikos kvalifikavimu, tačiau nesutinka su įrodymų šaltiniais. Jis mano, kad remtasi įrodymų šaltiniais, kurie gauti pažeidus Baudžiamojo proceso kodekso bei Kriminalinės žvalgybos įstatymo nuostatas.

Kauno apygardos teismas 2023 m. lapkričio 6 d. buvusį Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorių V. Šiliauską pripažino kaltu dėl kyšininkavimo, jam skyrė 65 tūkst. eurų baudą ir 7 metams atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje.

Teismas taip pat nutarė konfiskuoti 2022 m. kovą atliktų kratų V. Šiliausko gyvenamojoje vietoje metu rastus grynuosius pinigus, tai yra 241 tūkst. eurų, išieškoti iš V. Šiliausko konfiskuotino turto, tai yra kyšio dalyko dalį atitinkančią sumą – 19 tūkst. eurų.

Bylos duomenimis, V. Šiliauskas 2021–2022 m. tiesiogiai reikalavo ir paėmė iš bendrovės „Autokausta“ vadovo Juozo Kriaučiūno kyšius. Kyšių suma, anot teisėsaugos, siekė 260 tūkst. eurų.

V. Šiliauskas pripažino savo kaltę, gailėjosi. Jis teisme aiškino, kad siekė iš V. Kriaučiūno gauti apie 300 tūkst. eurų, nes už tokią sumą esą planavo įsigyti namą Ispanijos saloje Tenerifėje.

Teismas nurodė, kad V. Šiliauskas ikiteisminio tyrimo metu suteikė informacijos, kurios pagrindu pradėtas ir iki šiol atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimos sisteminės korupcijos Kauno miesto savivaldybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.