Mėsos gaminių verslą nesąžiningai valdžiusiai šeimai skirtos piniginės baudos

Teismas tenkino Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorės pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu ir tris šeimos verslą valdžiusius asmenis pripažino kaltais dėl apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo bei turto pasisavinimo. Priimtu baudžiamuoju įsakymu dviems broliams ir jų mamai, atlyginusiems valstybei padarytą žalą, paskirtos piniginės baudos.

 Mėsos gaminių verslą nesąžiningai valdžiusiai šeimai teks mokėti baudas.<br> Lrytas.lt nuotr. 
 Mėsos gaminių verslą nesąžiningai valdžiusiai šeimai teks mokėti baudas.<br> Lrytas.lt nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 11:49 AM

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jį kontroliavo Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė. Tyrimą atliko Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai.

Į teisėsaugos pareigūnų akiratį tauragiškių šeima, valdanti vieną Tauragės rajone registruotą mėsos gaminių gamyba bei jų prekyba užsiimančią įmonę, pateko dėl 2018–2019 metais vykdytos bendrovės ūkinės-finansinės veiklos.

Remiantis surinktų duomenų visuma, bendrininkų grupėje veikę giminaičiai neapskaitė dalies už įvairių mėsos gaminių pardavimą gautų lėšų. Skaičiuojama, kad nuo 2018 metų sausio iki 2019 metų liepos į įmonės apskaitą nebuvo įtraukta beveik 168 tūkst. eurų, gautų už minėtų gaminių pardavimą.

Turimais duomenimis, dalis bendrovės produkciją Klaipėdos, Kretingos, Tauragės, Šiaulių bei kitų Lietuvos miestų turguose, kioskuose ir paviljonuose pardavinėję asmenys oficialiai nebuvo įdarbinti tauragiškių įmonėje, o su jais buvo atsiskaitoma minėtomis neapskaitytomis lėšomis. Vienuolikos oficialiai neįdarbintų ir mėsos produkciją įvairiose šalies miestuose pardavinėjusių asmenų atžvilgiu buvo pradėti atskiri ikiteisminiai tyrimai dėl padėjimo apgaulingai organizuoti buhalterinę apskaitą. Visi minėti asmenys sulaukė teisinės atsakomybės.

Taip pat nustatyta, kad iš šių pinigų daliai įmonėje įdarbintų asmenų buvo mokamas atlyginimas vokeliuose. Be to, tyrimo metu gauta duomenų, kad dalį – daugiau nei 73 tūkst. eurų – už parduotus mėsos gaminius gautų pinigų asmenys pasisavino.

Tyrimo metu atlikus kratas iš verslininkų buvo paimta beveik 115 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Kadangi byloje buvo surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių kaltinimus, o bendrovės vadovai pripažino savo kaltę, šie pinigai buvo solidariai pervesti Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos pareikštiems civiliniams ieškiniams, kurių bendra suma beveik 105 tūkst. eurų – atlyginti. Visi trys šeimos nariai taip pat įsipareigojo per 24 mėnesius atlyginti bendrovei padarytą žalą.

Kadangi visi trys verslininkai kaltę dėl jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų pripažino ir atlygino valstybei padarytą žalą, tyrimą kontroliuojanti Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Saulė Pučkienė kreipėsi į teismą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu. Juo teismo prašoma kiekvienam asmeniui skirti 10 tūkst. eurų baudą.

Prokurorės teigimu, tokie neteisėti verslininkų veiksmai daro žalą ne tik valstybei, bet ir tiems asmenims, kurie sutinka gauti neteisėtą užmokestį. „Nedeklaruotas darbas atsisuka prieš nelegaliai dirbantį asmenį. Taip dirbti nusprendę žmonės kenkia sau ilgalaikėje perspektyvoje, nes dažnu atveju praranda galimybę gauti pagalbą ligos atveju, o nemokant socialinių įmokų, tampa sudėtinga užtikrinti poreikius patenkinančios pensijos gavimą ateityje“, – teigė prokurorė S. Pučkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.