Teismas netenkino R. Zamolskio prašymo į teisminį procesą įtraukti jo žmoną

Panevėžio apygardos teismas ketvirtadienį toliau nagrinėjo prieš daugiau negu 20 metų įvykdytais sunkiais nusikaltimais kaltinamo ir šiuo metu Rusijoje kalinčio Romo Zamolskio bylą. Teismas netenkino kaltinamojo perduoto prašymo, kad jo sutuoktinė būtų paskirta jo gynėja.

R.Zamolskis su žmona.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Zamolskis su žmona.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Romas Zamolskis buvo sulaikytas Rusijoje 2014 metais. <br>kiti
Romas Zamolskis buvo sulaikytas Rusijoje 2014 metais. <br>kiti
Panevėžio apygardos teisme toliau nagrinėjama R.Zamolskio byla. <br>Naujienų portalo jp.lt nuotr.
Panevėžio apygardos teisme toliau nagrinėjama R.Zamolskio byla. <br>Naujienų portalo jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 4:00 PM, atnaujinta Feb 1, 2024, 4:07 PM

Vienas iš liudytojų Arūnas Juškonis teisme pasakojo apie 2001 m. birželio įvykius, kai, teisėsaugos duomenimis, R. Zamolskis Vilniuje, prie Lietuvos operos ir baleto teatro, apšaudė policijos pareigūnus.

A. Juškonis, kuris tuomet dirbo policijos patruliu, teigė buvęs informuotas apie susišaudymą. Liudytojas tvirtino, kad incidento metu buvo sulaikytas vienas asmuo. Kas jis toks, vyras neprisiminė.

„Man asmenį pašaukus, jis pradėjo bėgti, buvo sulaikytas, kai bėgo per Lukiškių aikštę. Man nurodė, kad tas asmuo buvo kartu, susišaudymo metu. Kai dėjome jam antrankius, jis sakė: „taigi aš nešaudžiau“, – sakė liudytojas.

Teisme ketvirtadienį liudijęs Stanislavas Ostrovskis prisiminė 2001 m. R. Zamolskiui ir dar dviem asmenims nuomojęs butą Vilniuje.

„Nuomojau butą tai linksmai kompanijai penkias dienas. (...) Tai buvo Žygimantų gatvė, Vilniuje. Buvo R. Zamolskis ir žemesnis vyras, jie ten nuomojosi butą. Jie ten buvo dviese ir mergaitė“, – komentavo S. Ostrovskis.

Vyras pažymėjo, kad nuomininkams jis jokių pretenzijų neturėjo.

Ketvirtadienį teismui taip pat liudijo R. Zamolskio bendro Virginijaus Savickio buvusi draugė Gelmina Samuolis. Ji pasakojo su V. Savickiu draugavusi apie pusmetį.

Moteris prisiminė, kad 2001 m. ji su V. Savickiu ir R. Zamolskiu gyveno Vilniuje. G. Samuolis tvirtino, kad tuometinis jos draugas ją skriaudė, o R. Zamolskis bandė ją ginti.

„Man net žiauriai gaila savęs. Virgis mane smaugdavo už ne tokį pasakytą žodį. R. Zamolskis prieidavo ir klausdavo: „kodėl tu ją skriaudi?“. Jis mano akyse toks labiau ginantis atrodė, tarsi gynė mane“, – kalbėjo liudytoja.

„Mes sugalvojom su V. Savickiu, kad norim susituokti. Nusipirkome žiedus, nuėjome į bažnyčią, kažkoks vienuolis buvo, kuris mus lyg sutuokė. Man tikriausiai Dievas proto pagailėjo, kai man buvo tada tiek metų“, – tęsė G. Samuolis.

Teisme buvo pagarsinti jos parodymai. Anot dokumentų, V. Savickis moteriai buvo grasinęs ginklu. Vis dėlto G. Samuolis tvirtino nieko apie tai neprisimenanti.

Liudytoja tikino prisimenanti, kad 2001 m. sužinojo apie susišaudymą, kuriame dalyvavo V. Savickis. Vėliau, anot jos, policijos pareigūnai šturmavo butą, kuriame ji gyveno.

„Kažkoks košmaras. Mane veža, tardo. Gal buvau išsigandusi. Ne nežinau, ką jums pakomentuoti, ką pasakyti“, – pasakojo G. Samuolis.

Baigus liudytojų apklausas teisme paskelbta, kad Rusijoje kalintis R. Zamolskis teismui yra perdavęs kelis prašymus. Vienas jų – įtraukti į teismo procesą jo žmoną, kaip jo gynėją. Vis dėlto teismas šio prašymo netenkino.

R. Zamolskis kaltinamas sunkiais nusikaltimais, asmens ieškota daugiau negu 10 metų

ELTA primena, kad Panevėžio apygardos teismas rugsėjį nutarė R. Zamolskio bylą nagrinėti jam nedalyvaujant, kitaip tariant, asmenį teisti už akių. Šis sprendimas priimtas po to, kai Rusija oficialiai atsisakė R. Zamolskį perduoti Lietuvai. Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, R. Zamolskis Rusijoje buvo supažindintas su jam Lietuvoje pateiktais kaltinimais, savo kaltės jis nepripažino ir atsisakė duoti parodymus.

R. Zamolskis Rusijoje buvo sulaikytas 2014 m., po kelių metų Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad Jekaterinburgo teismas jam skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę, pripažinęs vyrą kaltu dėl Rusijoje įvykdytų nusikalstimų. Jis pripažintas kaltu dėl neteisėto ginklo laikymo, pasikėsinimo nužudyti, plėšimų, vagysčių.

Baudžiamoji byla su kaltinimais R. Zamolskiui Lietuvoje teismui perduota 2021 m. vasarį. Tiesa, ji buvo grąžinta prokuratūrai ir vėliau vėl perduota teismui.

Kaip skelbė teisėsauga, R. Zamolskis yra kaltinamas itin sunkiais, daugiau negu prieš 20 metų įvykdytais nusikaltimais. Prokuratūra yra skelbusi, kad už Lietuvoje galimai įvykdytus nusikaltimus vyrui grėstų įkalinimas iki gyvos galvos.

R. Zamolskis kaltinamas dviejų žmonių nužudymu, pasikėsinimu nužudyti 14 asmenų, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, plėšimu.

Baudžiamojoje byloje pareikšta civilinių ieškinių už daugiau nei 0,5 mln. eurų. Byloje nukentėjusiaisiais pripažinta 18 asmenų.

Anot teisėsaugos, bylos duomenimis, 2001 m. balandį R. Zamolskis, veikdamas organizuotoje grupėje ir būdamas ginkluotas, prie parduotuvės „Maxima bazė“ įvykdė didelės vertės turto plėšimą ir pasikėsino į tuomečių Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių gyvybes. Per šaudynes vienas inkasatorius buvo sunkiai sužeistas, kitus du inkasatorius nuo šūvių apsaugojo šarvuoti automobilio stiklai. Užpuolimo metu pagrobta 70 tūkst. litų (daugiau negu 20 tūkst. eurų).

2001 m. birželį Vilniuje R. Zamolskis kartu su bendrininkais pasikėsino į policijos pareigūnus, kurie norėjo nustatyti jo tapatybę. Per susišaudymą buvo sužeisti du pareigūnai. Teisėsaugos duomenimis, vyras iš įvykio vietos paspruko, įsėdęs į atsitiktinį automobilį, pagrasinęs ginklu vairuotojui ir taip privertęs važiuoti norima kryptimi.

Bylos duomenimis, 2001 m. liepą R. Zamolskis Kaune su bendrininku šūviais nužudė du vyrus.

Anot teisėsaugos, tų pačių metų rugsėjį laikinojoje sostinėje vyras su bendrininkais šūviais sužeidė du policijos pareigūnus, o spalį R. Zamolskis su bendrininku esą apiplėšė Kauno vaikų lopšelį-darželį.

2001 m. spalį R. Zamolskis, teisėsaugos duomenimis, Panevėžyje su bendrininku V. Savickiu apšaudė jų automobilį bandžiusius sustabdyti policijos pareigūnus. Tąkart R. Zamolskis sugebėjo pasprukti nuo pareigūnų, o V. Savickis įsiveržė į daugiabutį ir įkaitais paėmė senolę bei 14-metį vaikiną. Galiausiai per įkaitų išlaisvinimo operaciją jis „ARO“ pareigūnų buvo nukautas.

2001 m. buvo paskelbta tarptautinė R. Zamolskio paieška, o 2014 m. jis sulaikytas Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.