„Vikondos“ generalinio direktoriaus sūnaus L. Grikšo kūnas rastas po gyventojo skambučio

Ketvirtadienį rasti 18-mečio panevėžiečio gimnazisto Luko Grikšo palaikai. Jo kūnas buvo aptiktas Nevėžio upėje, netoli Panevėžio miškų urėdijos. Jį ištraukė narai, iškirtę upėje eketę.

Dingusio L. Grikšo kūną iš upės ištraukė ugniagesiai, šioje vietoje išpjovę eketę.<br>R. Stundžienė
Dingusio L. Grikšo kūną iš upės ištraukė ugniagesiai, šioje vietoje išpjovę eketę.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Dec 21, 2012, 10:20 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:59 AM

Skubiai surengtą spaudos konferenciją Panevėžio apskrities VPK viršininkas Rimantas Bobinas pradėjo pareikšdamas užuojautą L. Grikšo artimiesiems. Pasak pareigūno, vaikino kūnas buvo aptiktas tarp 13 val. ir 13 val. 30 min. tikrinant iš vieno Panevėžio gyventojo gautą informaciją.

Panevėžio gyventojas ketvirtadienį prieš pietus policijai pranešė, kad šeštadienį dieną jis rado keistos formos eketę. Gimnazistas dingo naktį į šeštadienį. Susiejęs įvykius jis nusprendė apie tai informuoti pareigūnus. Jam į akis kritusią eketę, atrodančią, tarsi joje kažkas būtų įlūžęs, panevėžietis šeštadienį nufotografavo. Nuotrauką jis ketvirtadienį atsiuntė policijos pareigūnams, pagal ją kriminalistai ir rado panevėžiečio nurodytą vietą. 

Tai nuošalus paupys šalia Panevėžio kultūros ir poilsio parko, arti jo nėra gyvenamųjų namų. Nuo vietos, kur draugai jį išleido iki čia – maždaug pora kilometrų.

Į pagalbą policija pasitelkė Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos narus. Ugniagesiai, maždaug 3-4 metrai nuo kranto iškirtę eketę rado L. Grikšo palaikus. Toje vietoje gylis yra mažiau nei 2 metrai. Artimieji iš karto atpažino 18-mečio kūną.

Pasak R. Bobino, pirminiais duomenimis, ant vaikino kūno smurto žymių neaptikta. Visi jo drabužiai tvarkingi, kišenėje rastas mobiliojo ryšio telefonas, iš kurio jis prieš dingdamas paskambino savo motinai, 80 litų.

Panevėžio apskrities vadovo teigimu, kol kas kaip pagrindinė lieka nelaimingo atsitikimo versija. Gali būti, kad vaikinas, eidamas netvirtu upės ledu, tiesiog įlūžo ir išsigelbėti nepajėgė. Kol kas nepaneigtos ir kitos versijos – nuo savižudybės iki kriminalinio nusikaltimo.

Tiksli moksleivio mirties priežastis paaiškės atlikus teismo medicinos ekspertizes.

Pareigūnai dar trečiadienį Nevėžio upėje ties minėtu parku pasitelkę narus bandė ieškoti gimnazisto kūno, tačiau dėl užšalusios upės to padaryti nepavyko. „Negalėjome siųsti narų ieškoti tokiomis sąlygomis – po apsnigtu ledu tamsu, net nebuvo aišku kur ieškoti“, – sakė R. Bobinas.

Dingo po gimnazistų vakarėlio

Paskutinėje J. Balčikonio gimnazijos klasėje besimokantis vaikinas pradingo po gimnazistų vakarėlio grįždamas namo.

Praėjusio penktadienio vakare kartu su dar maždaug 50-čia J. Balčikonio mokyklos abiturientų L. Grikšas dalyvavo gimnazistų vakarėlyje. Jis vyko Tulpių gatvėje, prie buvusio „Pušyno“ restorano rūsyje esančioje salėje.

Kniaudiškių gatvėje gyvenantis L. Grikšas iš vakarėlio išvažiavo jau prasidėjus šeštadieniui, likus maždaug pusvalandžiui iki 2 val. nakties. Iš juos vežusio bičiulio automobilio vaikinas kartu su paralelinėje klasėje besimokančiu draugu išlipo Klaipėdos gatvėje, šalia kavinės „Arena pizza“ esančioje „Neste“ degalinėje. Ten įrengtos vaizdo kameros dar užfiksavo, kaip jis kalbėjosi su degalų užsipilti sumaniusiu jį atvežusiu vairuotoju.

Kartu išlipęs draugas pasuko į vieną pusę, o L. Grikšas per kiemus turėjo pasiekti savo namus – jis gyveno Kniaudiškių gatvėje, vos už kelių šimtų metrų nuo degalinės. Tačiau prekybos centro „Iki Šermutas“, pro kurį vaikinas turėjo eiti namų link, vaizdo kameros jo neužfiksavo.

Kaip dabar paaiškėjo, jis atsidūrė paupyje, esančiame visiškai priešingoje pusėje, nei jo namai.

Sukrėtė visą Panevėžį

Su motina vaikinas paskutinį kartą kalbėjosi 1 val. 37 min. L. Grikšas jai pasakė, kad po 10 min. pareis namo. Moteris suprato, kad sūnus kalba būdamas lauke, nes girdėjo pučiant vėją. Praėjus maždaug 15 min., nesulaukusi jo grįžtant, moteris pati jam paskambino, tačiau sūnaus mobiliojo ryšio telefonas jau buvo išjungtas.

Spaudos konferencijos metu policijos pareigūnai daug detalių atskleisti sakė negalintys, nes vyksta ikiteisminis tyrimas, tačiau paaiškino, kad motinai L. Grikšas skambino ne iškart po to, kai atsisveikino su draugais, bet praėjus 20-30 min. Spėjama, kad jis tuo metu jau buvo pasiekęs Panevėžio kultūros ir poilsio parką.  

Pagal mobiliojo ryšio operatoriaus duomenis, apytikslė vieta, kur vaikino mobilusis  telefonas dar veikė, kol ryšys nutrūko, buvo teritorija, į kurią įėjo ir Panevėžio kultūros ir poilsio parkas. Todėl jau kelias pastarąsias dienas ši teritorija ir buvo intensyviai žvalgoma. Tačiau dėl prastų oro sąlygų, smarkaus sniego tai daryti buvo itin sudėtinga.

Į paieškas įsijungė ir L. Grikšo bendramoksliai gimnazistai, mikrorajono, kur jis dingo, gyventojai. Ketvirtadienį jo ieškoti išskubėjo ir būrys bendrovės „Amilina“, kur dirba jo motina, darbuotojų. 

Už didelę visuomenės paramą aiškinantis jaunuolio dingimo aplinkybes padėkojo ir Panevėžio apskrities policijos viršininkas R. Bobinas.

Paklaustas, ar verslininkų pasiūlytas milijonas už vertingą informaciją netrukdė, ar atvirkščiai, gal padėjo atliekant paiešką, viršininkas atsakė, kad nei trukdė, nei padėjo. „Tai buvo artimųjų sprendimas, jo su mumis jie nederino“, – sakė Panevėžio policijos vadovas. Jis patvirtino, kad ir pareigūnai, ir artimieji sulaukė įvairios žmonių informacijos. Kaip dabar paaiškėjo, vieno panevėžiečio suteikta informacija ir padėjo rasti jaunuolio kūną.  

Vaikino paslaptingas dingimas sukrėtė panevėžiečius. Pirmas klausimas šiomis dienomis mieste susitikus pažįstamiems dažniausiai buvo, ar nėra naujų žinių apie šį gimnazistą.

Už vertingą informaciją siūlė milijoną

L. Grikšo dingimas sujaudino ir  koncerno „Vikonda“ darbuotojus, ir verslininkų bendruomenę.

Trečiadienį koncernas „Vikonda“ ir Lietuvos verslininkų bendruomenė išplatino pranešimą, kuriame buvo teigiama, kad už vertingą informaciją apie dingusį „Vikondos“ generalinio direktoriaus sūnų Luką Grikšą jie pasiryžę sumokėti 1 milijoną litų.

 L. Grikšo dingimas buvo siejamas su jo tėvo Lino Grikšo užimamomis pareigomis – jis yra koncerno „Vikonda“ generalinis direktorius.

Buvo linkęs į tiksliuosius mokslus

L. Grikšą draugai apibūdino kaip gerai besimokantį ir tvarkingą jaunuolį.

Gimnazisto tėvai išsiskyrę, vaikinas bute Kniaudiškių gatvėje gyveno su savo motina. Vaikinas bendramoksliams tėvo pareigomis nesigirdavo, bendravo draugiškai ir nebuvo pasipūtęs. Tačiau aplinkiniams nebuvo paslaptis, kad jis – iš turtingos šeimos.

Kai vaikinas gavo vairuotojo pažymėjimą, tėvai jam padovanojo kelias dešimtis tūkstančių kainavusį automobilį. Prestižinėje Panevėžio gimnazijoje besimokantis L. Grikšas buvo linkęs į tiksliuosius mokslus. Vaikinas mokėsi gerai, jo pažymių vidurkis – apie 8,5, o laisvalaikiu žaidė krepšinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.