Upėje rasto panevėžiečio gimnazisto kūnas – pas sostinės ekspertus

Kalėdinis stebuklas neįvyko. Aštuoniolikametis Lukas Grikšas daugiau nebepravers Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos durų. Po šio gimnazisto paslaptingo dingimo praėjusio šeštadienio naktį dar rusenusią, bet kasdien vis labiau blėstančią viltį, kad jis dar gali būti gyvas, sudaužė ketvirtadienio popietę pasiekusi žinia – gimnazisto kūnas rastas Nevėžio upėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Dec 22, 2012, 4:54 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:20 AM

Penktadienį, paskutiniąją mokslo dieną prieš atostogas, J. Balčikonio gimnazijoje mažiau šurmulio ir linksmų veidų nei įprastai. Gimnazijos vestibiulyje šalia Kalėdinės eglutės – degančios gedulo žvakės, kryžius ir lapelis su Luko Grikšo vardu, gimimo ir žūties datomis.

„Sukrėsti klasiokai, sukrėsta visa gimnazija. Visi kalbamės ir netikime nei savižudybės, nei nelaimingo atsitikimo versijomis“, – lrytas.lt sakė L. Grikšo bendramoksliai. Nors pirminės apžiūros metu ant mirusiojo kūno smurto žymių nerasta, daugiau vaikino žūties aplinkybių turėtų paaiškėti po išsamios teismo medicinos ekspertizės. L. Grikšo palaikai išvežti į Vilnių, juos tirs patyrę ekspertai.

Namo nesugrįžo

Praėjusį penktadienį, gruodžio 14-ąją, maždaug pusšimtis J. Balčikonio gimnazijos abiturientų surengė vakarėlį pobūvių salėje Tulpių gatvėje. Iš jo vieni paskutiniųjų, jau po 1 val. nakties, išvažiavo L. Grikšas ir dar du jaunuoliai iš paralelinių klasių. Vaikinus parvežti namo sutiko vieno jų giminaitis.

Jaunuoliai su L. Grikšu atsisveikino Klaipėdos gatvėje esančioje automatinėje „Neste“ degalinėje. Nuo tos vietos iki jo namų Kniaudiškių gatvėje – vos keli šimtai metrų. Jam tereikėjo praeiti pro prekybos centrą "Iki Šermutas" ir kirsti Kniaudiškių gatvę.

Tačiau į namus jaunuolis taip ir nebegrįžo. Praėjus maždaug 20-30 min. po to, kai jis išsiskyrė su draugais, vaikinas savo mobiliuoju telefonu kalbėjosi su savo motina Daiva. Jai sūnus pažadėjo, kad grįš po 10 min. Kai nesulaukusi jo pareinant moteris po 15 min. paskambino, sūnaus telefonas buvo išjungtas.

Sunerimusi gimnazisto motina šeštadienį kreipėsi į policiją, pareigūnai paskelbė L. Grikšo paiešką. Nuo pat šeštadienio ryto į dingusiojo paieškas įsitraukė ir jo draugai, bendramoksliai: jie apie bičiulio dingimą paskelbė socialiniuose tinkluose, susibūrę savaitgalį ėmė ieškoti kokių nors pėdsakų mikrorajone, kur jis dingo, po visą miestą iškabino plakatus, prašančius atsiliepti ką nors žinančius apie šį įvykį.

Jau iškart po vaikino dingimo artimieji ir draugai išsigando, kad įvyko nelaimė. Pasak L. Grikšą pažinojusių žmonių, tai buvo disciplinuotas, tvarkingas jaunuolis, kuris savo šeimos nebūtų laikęs nežinioje, jei būtų kur po vakarėlio užsibuvęs.

Buvo neatmetama versija, kad gimnazistas gali būti pagrobtas siekiant pareikalauti išpirkos ar pakenkti jo tėvui – koncerno „Vikonda“ generaliniam direktoriui Linui Grikšui. Vaikino tėvai išsiskyrę, jis Kniaudiškių gatvės bute gyveno su motina.

Ieškojo moksleiviai ir tėvų bendradarbiai

L. Grikšo intensyviai buvo ieškoma šešias dienas. Dirbo keli kinologai su tarnybiniais šunimis, Panevėžio kultūros ir poilsio parke pusnis lazdomis badė maždaug pusšimtis policijos pareigūnų. Ieškotojams labiausiai trukdė blogos oro sąlygos – beveik visas dienas nuo L. Grikšo dingimo nakties Panevėžyje snigo, žemę dengė vis storesnis sniego sluoksnis.

Ypač daug žmonių į dingusiojo paieškas įsitraukė ketvirtadienį. Ieškoti paslaptingai pradingusio „Vikondos“ koncerno vadovo sūnaus į Panevėžį atvažiavo didelis būrys koncerno darbuotojų. Panevėžyje veikiančios bendrovės „Amilina“, kurioje vienai laboratorijų vadovauja dingusiojo motina, kolektyvas taip pat neliko nuošalyje – ketvirtadienį į paieškas susiruošė apie 80 moters bendradarbių. Specialiai šioms paieškoms „Amilinos“ meistrai pagamino lazdų.

Kartu su L. Grikšos tėvų bendradarbiais jo ieškoti susirinko ir didelis būrys J. Balčikonio gimnazijos abiturientų. Jie paieškose turėjo pagelbėti Panevėžio gerai nepažįstantiems „Vikondos“ darbuotojams.

Kniaudiškių gatvėje, netoli L. Grikšos namų, ketvirtadienio rytą susirinkę maždaug 200 žmonių susiskirstė mažesnėmis grupelėmis, jiems buvo išdalinti žemėlapiai, kuriuose pažymėta, kokią teritoriją jie turi išžvalgyti. Paieškose dalyvavo ir dingusiojo tėvas L. Grikšas.

Žmonės kruopščiai išžvalgė aplinkinius mikrorajonus – dairėsi po daugiabučių balkonais, atidarinėjo kanalizacijos šulinius, išvaikščiojo netoli Kniaudiškių gatvės esančias sodų bendrijas.

Panevėžietį sudomino properša

Dar nesibaigus paieškoms, Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos narai iš Nevėžio upės šalia Panevėžio kultūros ir poilsio parko, išpjovę eketę, ištraukė L. Grikšos kūną.

Šioje nuošalioje upės vietoje ties Panevėžio miškų ūrėdijos teritorija ieškoti dingusio gimnazisto paiešką atliekantys pareigūnai sumanė neatsitiktinai.

Tądien policiją sudomino vieno vyresnio amžiaus panevėžiečio pasakojimas. Vyriškis savo pažįstamam pareigūnui papasakojo dar praėjusio šeštadienio dieną (t.y. praėjus maždaug pusei paros po L. Grikšo dingimo), vaikščiodamas Nevėžio pakrante, už kelių metrų nuo kranto upės lede pastebėjo neįprastą properšą. Panevėžiečiui pasirodė, kad ten galėjo kas įlūžti.

Nors tą vietą vyriškis mobiliojo ryšio telefonu nufotografavo, tačiau niekam apie kilusius įtarimus nepasakojo. Tik šią savaitę, išgirdęs, kad dingusio L. Grikšo ieškoma ir šalia Nevėžio esančiame Kultūros ir poilsio parke, panevėžietis nusprendė pasidalinti kilusiais įtarimais su pažįstamu pareigūnu, o šis pranešė kolegoms iš Asmenų paieškos poskyrio.

Pagal prastos būklės nuotrauką pareigūnai identifikavo vietą, kur panevėžietis matė properšą ir pasitelkę narus prieš vidurdienį pradėjo paieškas. Maždaug 4 metrų atstumu nuo kranto išpjovę lede eketę, ugniagesiai surado L. Grikšos kūną. Toje vietoje ledas iki šiol nėra tvirtas, užšalęs keliais sluoksniais, tarp kurių – vanduo.

Ekspertizėms išvežė į Vilnių

Kad tai dingęs jaunuolis, atpažino jo artimieji. Tą pačią dieną surengtos spaudos konferencijos metu Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas pranešė, kad pirminės apžiūros metu ant L. Grikšo kūno smurto žymių nerasta. Vaikinas buvo tvarkingais rūbais, kišenėje buvo ir jo mobiliojo ryšio telefonas, visi turėti pinigai – 80 litų.

Pasak R. Bobino, kol kas pagrindine laikoma versija, kad jaunuolis tapo nelaimingo atsitikimo auka, nes duomenų, kad būtų įvykdytas nusikaltimas, šiuo metu nėra.

Vis dėl to tiriamos visos įmanomos versijos – nuo savižudybės iki žmogžudystės.

R. Bobinas patvirtino, kad net kelias dienas ieškoti dingusiojo Kultūros ir poilsio parko teritorijoje pareigūnai ėmėsi neatsitiktinai. Pagal mobiliojo ryšio operatorių duomenis, būtent šioje vietoje veikė L. Grikšo mobiliojo ryšio telefonas prieš išsijungdamas.

Neoficialiomis lrytas.lt gautomis žiniomis, L. Grikšo kūnas buvo išvežtas į Vilnių, kur bus atliekami visos būtinos teismo medicinos ekspertizės. 

Ekspertams baigus tyrimus, jaunuolio kūnas bus kremuotas. Planuojama, kad 6eštadienio popietę, 16 val., urna su jo pelenais bus pašarvota „Grauduvos“ laidojimo namuose Panevėžyje, o sekmadienį 13 val. 30 min. L. Grikšas bus išlydėtas į Panevėžio Šilaičių kapines.

Mirusių auklėtinių – pusė klasės

„Per tuos metus, kai vadovauju gimnazijai, mirusių mano auklėtinių susidarytų pusė klasės“, – lrytas.lt sakė J. Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas, šiai mokyklai vadovaujantis nuo 1990 metų. Yra mirusių dėl ligos, tačiau daugiau – įvairių nelaimių aukos.

Penktadienį atėjęs vesti pamokos 4c klasei, kur mokėsi L. Grikšas, gimnazijos direktorius sakė daug kalbėjęs su moksleiviais. „Palinkėjau saugoti vienas kitą, nes gyvenimas labai trapus,“ – pasakojo R. Dambrauskas. L. Grikšo bendraklasiams pedagogai patarė pabūti kartu, išsikalbėti – kad nors kiek palengvėtų. Taip pat siūlė pasinaudoti ir psichologo pagalba.

Pasak R. Dambrausko, per pokalbį apsiverkė pusė mergaičių, o ir visų kitų L. Grikšos bendraklasių nuotaikos prastos. „Ypač prastai jaučiasi tie moksleiviai, kurie kartu su juo buvo tame vakarėlyje“, – sakė gimnazijos vadovas. Geriausias vaikino draugas savaitės pradžioje net nėjo į mokyklą, nes buvo labai sukrėstas žinios apie L. Grikšo dingimą ir blogai jautėsi.

Šis įvykis sukrėtė ne tik visą gimnaziją, bet ir nepaliko abejingų daugelio panevėžiečių. Direktorius pastebėjo, kad šią savaitę mokykloje vykstantiems advento renginiams apie 19-20 val. pasibaigus, prie durų jau būriuojasi savo paauglių vaikų atėję pasitikti tėvai. Taip anksčiau nebūdavo.

Gimnazijos direktoriaus nuomone, šioje istorijoje dar daug neaiškumų. „Mums visiems kyla klausimas, kodėl jis atsidūrė už dviejų kilometrų nuo namų, nors buvo paleistas prie pat jų?“, – stebisi R. Dambrauskas.

Kelia visokias versijas

L. Grikšo klasės auklėtojas, kūno kultūros mokytojas Algimantas Brazdžiūnas lrytas.lt sakė, kad L. Grikšas buvo geras, ramus vaikas, niekada neišsišokstantis, nesipuikuodavęs prieš draugus. Beveik niekas gimnazijoje nežinojo, kad jo tėvas – didžiulio koncerno vadovas.

Pasak A. Brazdžiūno, nors policija neatmeta savižudybės versijos, jis ir vaikino draugai ją laiko neįtikėtina.

„Jis neturėjo jokių bėdų. Visada buvo patenkintas, visada su šypsena. Panelės jis neturėjo, tai ir nelaimingos meilės reikalai atkrenta“, – lrytas.lt pasakojo žuvusio gimnazisto klasės draugas, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

Prieš penktadienio vakare prasidėjusį vakarėlį L. Grikšas su draugais dar dalyvavo gimnazijos lygos krepšinio varžybose. „Tiesa, mes pralaimėjome, bet dėl to jis nebuvo nuliūdęs“, – sakė klasės draugas. Normaliai vaikinas elgėsi ir per vakarėlį, po kurio dingo.

Jį pažįstantys jaunuoliai kelia pačias įvairiausias versijas, tačiau daugelis vis dėl to įtaria, kad L. Grikšas tapo nusikaltimo auka.

„Gal jį, beeinantį gatvėje, kas nors užpuolė ir jis, bėgdamas nuo persekiotojų, tamsoje atsidūrė ant Nevėžio ledo ir įlūžęs nuskendo“, – svarsto vieni. Kiti spėja, kad draugas galėjo tapti prie pastato, kuriame įsikūręs prekybos centras„Iki Šermutas“ bei „Arena pizza“ sutemus besibūriuojančių agresyvių jaunuolių auka. „Gal bandė apiplėšti, jis pasipriešino, nuo kokio smūgio prarado sąmonę, o užpuolikai, pamanę, kad užmušė, nuvežė ir įmetė į upę?“, – spėlioja kiti.

Dar kiti neatmeta galimybės, kad vaikinas galėjo būti apsvaigintas kokiomis nors medžiagomis ir paskandintas.

Ne vienam keistos ir aplinkybės, kokiomis buvo rastas L. Grikšo kūnas. „Ar dažnai žmonės puola fotografuoti eketes?“, – stebisi jaunuoliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.