Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Telšių moksleivės istorijoje - nelaimingos meilės pėdsakai

Šešiolikmetės moksleivės savižudybė sukrėtė Telšius. Pavasarį

Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

Mar 24, 2013, 11:45 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:20 AM

Matomų išorinių smurto žymių ekspertai nerado. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti. Tėvas gyvena atskirai Pirminiais duomenimis, atsisveikinimo laiško moksleivė nepaliko.

„Miškelyje netoli kūno rastas nusviestas mobiliojo ryšio telefonas. Pareigūnai pažadėjo išanalizuoti pokalbių išklotines, SMS žinutes, galbūt tai padės nustatyti, kas nutiko mano dukrai“, - sunkiai žodžius rinko vaiko netektį išgyvenanti motina. Moteris papasakojo turinti dvi dukras - suaugusi gyvena atskirai, o jaunėlė - su mama. Į užsienį išvykęs vyras nebegrįžo. Moteris šiuo metu turi gyvenimo draugą, pati dirba virėja Telšių „Germanto“ vidurinėje mokykloje. Palaiko kaimynės Šeima gyvena mediniame daugiabutyje nuostabioje vietoje, ant Masčio ežero kranto. Namuose švaru ir tvarkinga. Kambaryje stovi juodas pianinas, kuriuo skambino mergina, narvelyje tupi papūga. „Gegužės mėnesį dukrai būtų suėję 17 metų, vaikas nebesulaukė, nenoriu ir aš gyventi“, - raudojo mama, kurią laikė apkabinusios dvi kaimynės.

Gyvenimo draugas nuo sielvarto draskomos moters laikėsi atokiau, vienas sėdėjo kambaryje. Paklaustas, kas prie savižudybės pastūmėjo jo podukrą, pasiūlė klausti motinos. Paslaptingas draugas Pasak daugiabučio kaimynių, motina su dukra gražiai bendraudavo, gerai sutardavo. Dukrą praradusi moteris prasitarė netikinti, kad jos mergaitė savo noru išėjo iš gyvenimo ir pasidalijo įtarimais apie paslaptingąjį draugą. „Dukra slėpė, kas jos draugas, žinau, kad jis galėjo būti 4-5 metais vyresnis. Žmonės matydavo, kaip tamsios spalvos „Audi“ automobilis parveždavo mano dukrą namo iš Muzikos mokyklos. Apie draugą nesipasakojo ne tik man, bet ir artimiausioms draugėms. Matyt, jis buvo uždraudęs“, - papasakojo mama. Nelaiminga meilė Sunkią netekties valandą palaikyti telšiškės atėjo velionės draugės mama. Ryškėnų kaime gyvenanti moteris taip pat teigė žinanti apie paslaptingąjį vaikiną. Moteris sakė auginanti dvi dukras - penkiolikmetę ir aštuoniolikmetę. Velionė labiau draugavo su jaunesniąją jos dukra, savaitgaliais ateidavo pabūti ir pernakvoti.

Pašnekovė atskleidė, kad dingusi ir vėliau rasta negyva mergina kovo 16 dieną savo artimai draugei parašė SMS žinutę: „Išsiskyriau su savo meile“. Sutapimas ar ne, tačiau po keleto dienų mergina pasitraukė iš gyvenimo. Depresijos požymiai Sielvartą išgyvenanti motina neranda atsakymo, kodėl taip pasielgė jos jauniausia dukra? Moteris pasidalijo įtarimais, kad galbūt koks niekšas nuskriaudė vaiką ir inscenizavo savižudybę. Be to, mama atviravo pastebėjusi tam tikrus dukros depresijos požymius, tačiau manė, kad viskas susitvarkys savaime, ir nesiėmė jokių priemonių. Mergina kelias savaites vis gulėdavo lovoje, nesiėmė mėgstamos veiklos. Vėliau mama sužinojo, kad moksleivė keletą savaičių nelankė Muzikos mokyklos. Muzikos mokyklos mokytoja patvirtino, kad moksleivė užsiėmimų nelankė dvi savaites. „Atsiųsdavo SMS žinutę, kad procedūrose, esą darosi masažą. Aš patikėjau, nes mergaitė turėjo sveikatos problemų dėl stuburo. Vėliau sužinojau, kad mokinė melavo“, - tvirtino jauno žmogaus mirties sukrėsta pedagogė. Namai nebetraukė Muzikos mokykloje išgirdome, kad trečiadienį vakare mergaitė turėjo ateiti į perklausą, tačiau vietoj moksleivės mokytojai sulaukė žinios apie jos mirtį. Muzikos mokyklos koridoriuose kalbama, kad pastaruoju metu mergina norėdavo daugiau išsikalbėti negu groti. Namo esą taip pat neskubėdavo. Kažkas prasitarė, kad moksleivė prašiusi artimos mokytojos leisti pernakvoti pas ją, nes esą nenorinti grįžti namo.

Barnis dėl pinigų Dukros netekusi mama papasakojo, kad dingimo dieną namuose įvyko didelis nesusipratimas su pinigais. Motinos draugas pasigedo 200 litų ir paskambinęs jai į darbą pranešė naujieną. „Ne, aš pinigų neėmiau, jeigu reikėtų, pasakyčiau“, - atsakė moteris. „Buvome keturiese - šeima ir kaimynas - tai kas galėjo paimti tuos 200 litų? Paskambinusi dukrai pasakiau apie dingusius pinigus ir kad, kas bebūtų nutikę, parėję namo išsiaiškinsime“, - teigė motina. Vėliau paskambinusi dukra pasisakė, kad jai labai blogai. „Vaikeli, eik namo, grįšiu iš darbo už 40 minučių ir pasikalbėsime“, - ramino dukrą mama. Mergina lyg pažadėjusi eiti namo, tačiau sunerimusi mama paprašė vyresnės dukros paskambinti sesei. Kaip paaiškėjo, ir tas skambutis negelbėjo. Mamos teigimu, ragelyje šniokštė vėjas, mergina buvo lauke, bet nenorėjo kalbėtis su seserimi, esą piktokai atrėžė, kad neėmė jokių pinigų ir visi paliktų ją ramybėje. Po to telefonas buvo išjungtas. Draugės iškabino skelbimus Merginos šeimą visą naktį kankino nežinia. Išaušus trečiadienio rytui, mama nuskubėjo į mokyklą, ten išvydo susikabinusias, nusiminusias, tarsi blogą nujaučiančias dukros bendraklases. Anksčiau moksleivė nebuvo iš namų išėjusi ilgesniam laikui be mamos leidimo, dėl to namiškiams ir draugams buvo labai neramu, kas nutiko. Merginos draugės, negalėdamos ramiai sėdėti ir laukti, trečiadienį pačios ėmėsi iniciatyvos. Atspausdino skelbimus su dingusiosios nuotrauka ir prašymu ką nors žinančius pranešti nurodytais telefonais. Lapelius mergaitės išnešiojo po miestą, kabino prie prekybos centrų, ant reklaminių stendų. Mokykloje neturėjo problemų „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos direktorius V. Vaitkus prisiminė, kad mergina šioje mokykloje pradėjo mokytis nuo pirmos klasės. Buvo geras vaikas, nekėlė problemų nei dėl lankomumo, nei dėl mokslų. Ateidavo tvarkinga. Direktorius pabrėžė, kad moksleivė nebuvo uždaro būdo, greičiau buvo aktyvistė. Direktorius įsitikinęs, kad nelaimė įvyko tikrai ne dėl mokyklos. Pasak jo, tokio poelgio priežasčių reikėtų ieškoti kitur.

Beje, nei direktorius, nei pedagogai - priešingai negu bendramoksliai - pranašiškų ženklų mergaitės elgesyje nepastebėjo. Direktorius paaiškino, jog moksleivei nedėstęs jokių pamokų, tad ją susitikdavęs tik akimirką koridoriuje. Svajonė - nauja suknelė Kalbantis su artimaisiais, draugais, paaiškėjo, kad į savižudybę gabią, draugų mėgstamą merginą galėjo pastūmėti ne tik tėvo ilgesys, nelaiminga meilė, bet ir noras pasipuošti per artėjantį šimtadienį.

Kalbinti klasės draugai teigė, kad į šventę ruošėsi eiti su kostiumais, aišku, merginos irgi norėjo gražiai atrodyti. Velionės mama atskleidė žinanti, kad dukra draugės prašiusi padėti išsirinkti naują suknelę, ko gero, už tuos pinigus, kurie dingo iš namų. Draugei esą pasakiusi, kad mama davė pinigų. Nutrūko ryšys Kas lėmė, kad šešiolikmetė pakėlė prieš save ranką, siekia išsiaiškinti policijos pareigūnai ir artimieji. Antradienį iš nesibaigusios pamokos išėjusią merginą matė vaikštinėjančią prie Telšiuose esančių prekybos centrų „Maxima“, „Iki“. Pasak liudininkų, apie 14 valandą moksleivė parvažiavo maršrutiniu miesto autobusu ir išlipo netoli namų. Deja, taip ir negrįžo, o patraukė tolyn į miškelį. Motinos teigimu, po 14 val. dukra nebeatsakė į skambučius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.