Kaune degė Šv. Nikolajaus Stebukladario cerkvė (atnaujinta)

Ketvirtadienį Kaune liepsnojo Šv. Nikolajaus Stebukladario cerkvės stogas. Ugniagesiai su liepsna kovojo beveik dvi valandas. Tikintieji, cerkvės dvasininkas ir gelbėtojai iš ugnies gniaužtų traukė religines vertybes, tiesa, ne visas jas pavyko išgelbėti.

Bažnytines vertybes iš gaisro gelbėjo ir šventikas, ir bendruomenė.<br>L. Pileckas
Bažnytines vertybes iš gaisro gelbėjo ir šventikas, ir bendruomenė.<br>L. Pileckas
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

2013-05-30 14:40, atnaujinta 2018-03-06 02:10

Apie gaisrą cerkvėje buvo pranešta 13 val. 19 min.

Į nelaimės vietą atvykus ugniagesiams-gelbėtojams paaiškėjo, kad dega visas cerkvės stogas. Daugiau nei pusę valandos jie bandė kovoti su ugnimi, tačiau nesėkmingai. Buvo nuspręsta ardyti skardinį stogą, nes gaisro židiniai buvo keliose vietose. Apie 15 val. gaisras buvo lokalizuotas.

Ugniagesiai ardo stogą, lubas, ieško likusių gaisro židinių. Taip pat bandoma nuo lašančio vandens ir suodžių uždengti altorių, kitus vertingus objektus.

Nuo ko užsidegė cerkvė - kol kas dar neaišku.

Įvykio vietoje dirbo 4 ugniagesių autocisternos, gaisrą gesino daugiau nei 20 ugniagesių-gelbėtojų.

Į nelaimės vietą atvyko Kultūros paveldo departamento darbuotojai. Jie itin susirūpinę, nes Šv. Nikolajaus Stebukladario cerkvėje yra daug kultūrinių vertybių. Jas išgelbėti bando ugniagesiai-gelbėtojai. Jiems padeda šoko apimti tikintieji ir cerkvės dvasininkas. Tikintieji iš cerkvės bando išnešti vertingas knygas, ikonas ir žvakides.

"Daug, daug tų vertybių. Sunku pasakyti dabar iškart kiek, nes labai viskas karšta. Va patys su kolega suodini, dūmais apsinuodijom, puolėm, gelbėjom kiek įmanoma. Gaisrininkai vyrai protingi, prašiau, kad nelietų vandens daug virš vertingiausių vertybių. Pavyko šį tą išgelbėt. Vertybių daug, aiškinamės, kiek nukentėjo", - sakė  Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vadovas Svaigedas Stoškus.

Teigiama, kad cerkvėje yra apie šimtas kultūrinių vertybių: įvairių religinių knygų. Kultūros departamento darbuotojai teigia, kad kai kurioms jų reikės restauruoti, kai ką pavyko išgelbėti, kai kas sulieta.

Kauno Šv. Nikolajaus Stebukladario cerkvė – vienintelė sentikių cerkvė Kaune. 2007 metais cerkvė  buvo įrašyta į kultūros vertybių registrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.