Panevėžys atsisveikino su Lietuvą sukrėtusios tragedijos auka

Sekmadienio popietę panevėžiečiai vėl prisiminė šiurpius įvykius, prieš savaitę sukrėtusius visą Lietuvą. Panevėžyje į amžinojo poilsio vietą išlydėta žiauriai nužudyta 17-metė moksleivė Evelina D. 16 valandą baltas jos karstas atgulė naujame kape Panevėžio Šilaičių kapinėse. Į kapines velionę lydėjo nemažai jos bendraamžių, kitų miesto žmonių. 

Evelina D. bus laidojama Panevėžio Šilaičių kapinėse.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Evelina D. bus laidojama Panevėžio Šilaičių kapinėse.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-09-29 12:41, atnaujinta 2018-02-21 16:40

„Dovanok likimui, vaikeli, kad jis tau buvo toks negailestingas“, - Šie Panevėžio Šilaičių kapinėse nuskambėję žodžiai buvo skirti septyniolikmetei Evelinai D. Atsisveikinimo kalbą sakiusi laidotuvių organizatorė pati negalėjo tramdyti ašarų.

Verkė ne tik prieš savaitę sudegintą dukrą laidojanti mama, močiutė, bet ir velionės draugai, buvę bendramoksliai. Žiauriai nukankinta mergina palaidota naujai skirtoje kapavietėje. Septyniolikmetės laidotuvėse buvo lemta dalyvauti ne tik jos mamai, bet ir močiutei. Dėl garbingo amžiaus į kapus nebegalėjo atvykti daugiau nei devynių dešimčių metų sulaukusi Evelinos D. prosenelė.

Į laidojimo paslaugų įmonės „Liūdinta“ didžiąją salę pagerbti žmonės atsisveikinti su nusikaltėlių nukankinta mergina ir pareikšti užuojautos jos artimiesiems rinkosi jau šeštadienį. Iš laidojimo namų karstas išneštas į Šv.Petro bažnyčią, kur vyko pamaldos už mirusiąją. 

Daugelis į laidotuves susirinkusių žmonių kone vieningai sakė, kad Lietuvoje reikia sugrąžinti mirties bausmę. Laidotuvėse dalyvauja ir Seimo nariai Povilas Urbšys bei Naglis Puteikis. Pastarasis dar piktinosi, kad atsiprašyti šeimos neatvyko BPC ir Vidaus reikalų ministerijos atstovai. 

Tarp gedinčiųjų matėsi daug jaunų veidų – nuo Evelinos karsto nesitraukė ne tik jos artimiausi žmonės, bet ir merginos draugai.

Nors jauna Dembavos gyventoja buvo nužudyta prieš savaitę, tačiau kankinės kūnas ne iš karto buvo atiduotas palaidoti.

Rugsėjo 21 dienos rytą Velžio seniūnijoje prie Keravos kaimo esančiame miške degusio automobilio bagažinėje buvo rasti neatpažįstamai sudegusio žmogaus palaikai. Iš jų nebuvo galima atpažinti, ar tai tikrai į Bendrosios pagalbos centrą tą rytą skambinusi mergina.

Prireikė atlikti DNR ekspertizę, kad būtų patvirtinta Evelinos D. tapatybė. Šios ekspertizės atsakymas buvo gautas ketvirtadienį. Patvirtinta, kad sudegusio automobilio bagažinėje buvo Evelinos D. palaikai.

Tą rugsėjo 21 dienos rytą keliolika minučių po 7 valandos Panevėžyje dirbančios Bendrojo pagalbos centro operatorės priėmė neįprastą pagalbos prašymą. Paskambinusi mergina pakuždomis pranešė, kad yra išprievartauta ir mašinos bagažinėje vežama nuskandinti.

Ji pasisakė vardą ir kad yra 17 metų. Klausinėjama apibūdino savo skriaudikus, kurių anksčiau nepažino. Tai buvo du jauni vyrai, iš kurių vienas buvo vyresnis už kitą. Mergina sakė, kad pagrobėjai ją išžagino Dembavos soduose, paskui įgrūdo į žalios spalvos „Volkswagen“ markės automobilį.

Operatorėms nepavyko nustatyti vietos, kurioje yra žudyti vežama mergina. Jų kompiuterio ekrane neužsidegė septyniolikmetės mobiliojo telefono numerio skaičiai. Manoma, kad telefonas galėjo būti be SIM kortelės.

Į merginos paiešką buvo išsiųsti keturi policijos patrulių ekipažai. Jie važinėjo Dembavos teritorijoje ir tikrino prieigas prie ten esančių vandens telkinių. Tačiau surasti žalios spalvos volkswageno nepavyko.

Praėjus maždaug valandai po pirmojo pagalbos septyniolikmetės prašymo, BPC gavo dar vieną pranešimą, kad miške prie Keravos kaimo dega automobilis. Nebuvo abejonių, kad tai policijos ieškoma mašina.

Tuo metu su pagrobta mergina ryšį telefonu palaikiusi operatorė išgirdo nieko gero nežadančią informaciją. Žagintojų auka pasakė jaučianti dūmų kvapą ir pradėjo kosėti. Po kurio laiko pokalbis nutrūko.

Pirmiausiai į gaisro vietą atskubėjo policija. Patruliai bandė automobiliniais gesintuvais gesinti liepsnojančią mašiną. Tačiau gaisras buvo užgesintas tuomet, kai darbo ėmėsi atvykę ugniagesiai.

Tuomet sudegusio „Volkswagen Passat“ bagažinėje buvo rasti merginos palaikai. Ji iki paskutinės savo gyvenimo akimirkos kalbėjosi telefonu su operatore ir tikėjo, kad bus išgelbėta.

Iš karto po šio įvykio buvo pakeltos didelės policijos pareigūnų pajėgos. Dirbo kinologai su šunimis, dešimtys kriminalinės ir viešosios policijos darbuotojų. Panevėžio pareigūnams padėjo ir Pakruojo policijos komisariato kolegos.

Paaiškėjo, kad sudegęs automobilis priklauso Pakruojo gyventojui. Tačiau jau netrukus buvo išsiaiškinta, kad mašiną nupirko panevėžietis. Blokuotą teritoriją tikrinantys policininkai netrukus jau žinojo įtariamųjų vardus, pavardes ir kaip jie atrodo.

Po žiauraus nusikaltimo praėjus vos penkioms valandoms, abu vyrai buvo sulaikyti.

Tai penkis kartus teistas 33 – jų Julius Jakubaitis ir 22 – jų Deividas Antanaitis. Jie nuo nusikaltimo vietos buvo nutolę per kelis kilometrus. Kiekvienas jų ėjo į skirtingas puses. Įtariamuosius sulaikė patruliai. Ieškomus vyrus išdavė ir jų išvaizda: bėglių rūbai buvo permirkę ir purvini.

Abu vyrai buvo apsvaigę, tačiau tik vieno jų kraujyje rastos 03 promilės alkoholio. Vėliau jie prisipažino svaiginęsi narkotinėmis medžiagomis. Įtariamieji nepripažįsta jiems pateiktų sunkių įtarimų išžaginus ir itin žiauriai nužudžius nepilnametę.

 Teismas juos leido suimti maksimaliam terminui, 3 mėnesiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.