Paslaptingai dingusio E.Jagmino mama gyvena nežinioje

„Sūnau, jei esi gyvas, matai šį reportažą per televiziją ar internete, atsiliepk, paskambink man. Jei tau reikia pagalbos, pinigų, atsiųsiu“, - vos tramdydama ašaras iš televizijos ekrano į be žinios dingusį 20-metį Evaldą Jagminą kreipėsi jo motina Vita Jagminienė iš Naujosios Akmenės.

Artimieji neprarado vilties, kad E.Jagminas - gyvas.<br>Facebook nuotr.
Artimieji neprarado vilties, kad E.Jagminas - gyvas.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-11-13 14:13, atnaujinta 2018-02-20 09:55

„Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistės Rūtos Janutienės laida „Patriotai“ antradienį bandė ne tik įminti E.Jagmino dingimo mįslę, bet ir apžvelgė dingusių be žinios žmonių paieškos ypatumus – skurstančios policijos bejėgiškumą, nevienareikšmiškai vertinamą ekstrasensų pagalbą.

Iš Naujosios Akmenės kilęs Lietuvos Sveikatos universiteto veterinarijos specialybės studentas E.Jagminas paskutinį kartą pastebėtas Kaune šių metų spalio 29 dieną. Po to jis dingo kaip į vandenį, nieko nepranešęs nei tėvams, nei savo draugei. Vaikiną motina ir draugė apibūdino kaip labai uždarą, vengiantį kalbėti apie savo problemas.

Po kelių dienų nežinios kankinama motina iš paieškas vykdančios policijos sužinojo, jog aptiktas E.Jagmino telefono signalas. Vaikinas galimai išvykęs į Vokietiją.

„Bet gal išvažiavo tik Edvino telefonas? Kodėl policija nepadeda man su juo susisiekti, pasikalbėti?“ - grąžė rankas V.Jagminienė, bandydama prisišaukti sūnų per „Lietuvos ryto“ televiziją, jeigu jis dar gyvas.

Situaciją laidos vedėjai R.Janutienei pakomentavo Igoris Ksendzovas – buvęs Policijos departamento Prekybos žmonėmis tyrimo skyriaus viršininkas.

„Būna tokių atvejų, kai suaugę, pilnamečiai jaunuoliai sugalvoja nutraukti virkštelę nuo tėvų, išvažiuoja nieko jiems nepasakę į užsienį ir nebenori, nors tam tikrą laiką, su jais palaikyti bet kokio ryšio. Tėvai paskelbia paiešką, policija nustato asmens gyvenamąją vietą, bet jei jis nenori susisiekti su tėvais, policija neturi teisės jų versti“, - aiškino buvęs aukšto rango policijos pareigūnas.

V.Jagminienė skundėsi, kad policija tik po dviejų dienų nuo paieškos paskelbimo pradėjo sekti Evaldo mobiliojo telefono judėjimą.

„O kaip kitaip? - klausė I.Ksendzovas. - Policija dirba kiaurą parą, net ir šventadieniais. To daryti nepriversi mobiliojo ryšio operatorių, bet sekti telefoną reikalingas leidimas.“

R.Janutienė padarė išvadą: „Lietuvoje nėra sistemos, kuri leistų greitai įsijungti į paiešką karštais dingusiojo pėdsakais.“

Žurnalistė priminė, jog panašiu laiku be žinios dingo dar vienas jaunuolis, Simonas Klemenis iš Sedos (Mažeikių r.). Vaikinas dingo naktį iš lapkričio 1-osios į 2-ąją. Jis šventė klasės draugų susitikimą Sedos apylinkėse, po to pradingo nežinia kur.

Artimieji kreipėsi net į ekstrasensę, kuri tikino, esą jaunuolis guli sužeista galva kažkokiame pastate.

Policijoje ilgus metus dirbęs I.Ksendzovas teigė, jog žiniuonių pateikta informacija tikrinama, tačiau ji retai pasitvirtina. Buvęs policininkas prisimena vieną tokį atvejį, kai ekstrasensu save vadinęs panevėžietis Pranas Sabaliauskas pirštu parodė į žudiką ir pasakė, kur ieškoti aukų.

„Tai įvyko 1995 metais Biržų rajone, tuomet Lietuvą sukrėtė Vajegų šeimos tragedija. Jaunuolis nužudė savo patėvį, motiną ir mažametę seserį, kūnus paslėpė šulinyje. Vaikinas kaip niekur nieko kreipėsi į policiją, neva susirūpinęs, kad namiškiai ilgai negrįžta. Su policija atvykęs P.Sabaliauskas dūrė pirštu į jaunuolį ir tarė – tu žudikas. Patarė apžiūrėti šulinį – tikrai, ten gulėjo aukos“, - pasakojo I.Ksendzovas.

Po laidos portalas lrytas.lt susisiekė su Kaune studijuojančia E.Jagmino drauge Indre. Merginai teigė sunkiai galinti patikėti, jog Evaldas lyg niekur nieko ūmai nutrauktų ryšius su artimaisiais ir išvyktų į užsienį.

„Jis retai parvažiuodavo namo į Naująją Akmenę, juk kelias tolimas. Sakydavo, kad labai pasiilgsta mamos, močiutės. Paskutinį kartą mes bendravome SMS žinutėmis, jis nieko neužsiminė, kad nori išvažiuoti į užsienį. Iš tiesų jis buvo uždarokas, nemėgo pasakoti apie savo psichologines problemas“, - sakė mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.