Po tragiškų išgertuvių - neatsakyti klausimai

Tragiškai pasibaigusios menininkų išgertuvės Vilniuje užminė mįslių. Kas galėjo įžiebti konfliktą, po kurio dailininkui Nagliui Karveliui buvo besta peiliu?

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jan 20, 2014, 12:39 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:13 AM

Geras Karvelių šeimos bičiulis Vaclovas Kontrauskas dar negali patikėti sekmadienio paryčiais įvykusia tragedija. Koks buvo dailininkas N.Karvelis? Ar išgertuvių metu ūmus būdas galėjo išprovokuoti konfliktą? Geras Naglio draugas tikina, kad niekada konfliktuoti nelinkęs N.Karvelis tragiškai pasibaigusio barnio sukelti negalėjo.

„Jis buvo labai kuklus žmogus. Ir inteligentiškas“, – nuoširdžiai žodžius apie savo gerą draugą rinko V.Kontrauskas.

Jis tik spėliojo dėl tragedijos priežasčių, tačiau sutiko, kad greičiausiai kaltas alkoholis. Tai patvirtina ir policijos pareigūnų informacija – vien nužudymu įtariamo režisieriaus Algimanto Maceinos kraujyje buvo rasta 2,6 promilės alkoholio. Tai yra sunkus girtumo laipsnis.

V.Kontrausko nuomone, jeigu kas nors mano, kad Naglis galėjo būti agresyvus ir išprovokuoti konfliktą, vadinasi, dailininko gerai nepažinojo. Savo bičiulį jis apibūdino kaip itin kuklų, tačiau savo nuomonę turintį žmogų.

„Tiesą pasakius, jis visuomet turėdavo tvirtą savo nuomonę ir ją gindavo. Jeigu kalba būdavo apie tai, ką jis gerai išmano, Naglis ją gindavo. Tačiau tai darydavo tik turėdamas rimtų argumentų“, – pasakojo geras Karvelių šeimos draugas V.Kontrauskas.

Su Naglio tėvu aktoriumi Rimgaudu Karveliu verslininkas susipažino beveik prieš keturiasdešimt metų. Tai įvyko 1975-aisiais. Su Rimgaudo sūnumi Nagliu verslininkas susipažino vėliau.

V.Kontrauskas pasakojo, kad dailininkas neturėjo daug draugų. Visus artimus jo aplinkos žmones verslininkas pažinojo. Tačiau A.Maceinos tarp gerų dailininko draugų jis negalėjo paminėti: „Apie A.Maceiną žinau tik tiek, kad jis žinomas režisierius. Jis man nebuvo žinomas kaip geras Naglio bičiulis.“

Paveikslai išpirkti

„Maestro man buvo kaip tėvas. Mūsų šeimos gerai sutarė, artimai bendraudavome. Jų visa giminė labai inteligentiška. Galiu pasakyti, kad jų geri genai – pavyzdžiui, Naglio senelis Vladas Karvelis buvo Lietuvos kariuomenės brigados generolas“, –  pasakojo V.Kontrauskas.

V.Kontrauskas kartu su aktoriumi R.Karveliu prieš kelerius metus Nagliui surengė staigmeną. Penkiasdešimtmečio proga slapta surengė personalinę N.Karvelio paveikslų parodą. Parodoje buvo tik 19 paveikslų. Tik tiek dailininko paveikslų yra likę Lietuvoje. Visi kiti meno kūriniai išvežti į užsienį.

V.Kontrauskas pasakojo, kad didelę menininko kūrybos dalį nupirko turtingas olandų verslininkas. N.Karvelio paveikslų buvo išvežta į Belgiją. Lietuvoje liko tik nedidelė N.Karvelio darbų dalis, su kuria ir buvo surengta personalinė paroda.

Režisierius garsėjo audringu gyvenimo būdu

Nužudymu įtariamas režisierius 55 metų A.Maceina garsėjo ūmesniu būdu nei dailininkas N.Karvelis.

Po išgertuvių ir nužudymo sulaikytas A.Maceina dar prieš keletą metų „Lietuvos rytui“ tikino atsisveikinęs su audringu gyvenimu – tuomet jis iš ausies išsivėrė masyvų auskarą. Anot režisieriaus, jis buvo tapęs bohemiško gyvenimo simboliu.

Prieš aštuonerius metus menininkas ant kaklo pasikabino masyvią grandinę su sidabriniu kryžiumi, inkrustuotu auksu. Kryžius turėjo žymėti naujo gyvenimo kelio pradžią.

Gyventi blaiviai A.Maceina buvo prisiekęs ir prieš Dievą. Režisierių ir aktorių prie stikliuko stūmė dažni išsiskyrimai su moterimis. Menininkas savo išgyvenimais dalydavosi su sugėrovais. Jie jį guosdavo.

„Girtuokliui pinigai nereikalingi. Dažnai pajuokaudavau: iškelsiu rankas, galite patikrinti kišenes, nerasite net centų. Kiti mane vaišindavo. Todėl neturėdamas pinigų gerdavau net ištisą mėnesį“, – yra pasakojęs menininkas. Daug kartų su moterimis skyręsis A.Maceina nebijojo pripažinti, kad visų jų buvo paliktas: „Jos rasdavo pasiteisinimų.“

Dauguma jų tiesiog vieną dieną netikėtai negrįždavo į A.Maceinos namus ir tik vėliau pasakydavo, jog daugiau kartu nebegyvens. Vyras spėliojo, kad moterys, kurios jį paliko, galbūt neištverdavo jo impulsyvaus būdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?