Tel Avive mirė rašytojas I.Meras

Ketvirtadienį Izraelyje mirė rašytojas Icchokas Meras.

Icchokas Meras (dešinėje) dalina autografus skaitytojams per Baltijos savaitę (Rostokas, VDR, 1968 metai).<br>Wikimedia Commons nuotr.
Icchokas Meras (dešinėje) dalina autografus skaitytojams per Baltijos savaitę (Rostokas, VDR, 1968 metai).<br>Wikimedia Commons nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 13, 2014, 6:21 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:05 AM

Apie garsaus rašytojo mirtį pranešė Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis.

Ambasados duomenimis, I.Mero gyvybė užgeso Tel Avivo ligoninėje, 14 val. 30 min. Legendinis Lietuvos rašytojas, unikali asmenybė mirė eidamas 80-uosius metus. Ligos patale gulintį rašytoją nuolat slaugė dvejais metais vyresnė sesuo Janina Girš.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė gilią užuojautą dėl netekties.

„Netekome mylimo Lietuvos rašytojo, kuris net ir gyvendamas toli nuo gimtinės visados liko ištikimas savo šaknims. Žmogaus, kuriam gimtoji lietuvių kalba buvo visas pasaulis. Reiškiu nuoširdžią užuojautą rašytojo artimiesiems, visiems jo talento i r kūrybos gerbėjams. Tai skaudi netektis lietuvių literatūrai“, – sakė prezidentė.      Sovietmečiu į Izraelį pasitraukęs rašytojas išlaikė glaudų ryšį su Lietuva, nuolatos bendravo su lietuvių rašytojais išeivijoje. Icchokas Meras 1995 m. apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi. Jam įteikta garbinga Lietuvos nacionalinė meno ir kultūros premija.

Icchokas Meras gimė 1934 metų spalio 8 dieną Kelmėje.

1941 m. vasarą I.Mero žydai tėvai Jehuda ir Miriam Merai buvo sušaudyti. Icchokas liko gyvas, užaugo žemaičių valstiečių šeimoje. 1958 m. baigė Kauno politechnikos instituto Elektrotechnikos fakultetą, dirbo inžinieriumi.

Iš Lietuvos I.Meras išvyko 1972 m. „Kai emigravau, Lietuvoje buvau išbrauktas iš rašytojų sąrašų, o lietuvių išeivija priėmė į savo glėbį“, - per vieną pokalbį prisiminė rašytojas.

Nepaisant to, kad sovietinė nomenklatūra buvo sudariusi sąlygas pamiršti I.Merą, jo kūriniai buvo spausdinami Amerikoje, nepamiršo jo menininkai ir Lietuvoje.

Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1990 m. I.Merui teko paragauti ir diplomato duonos. Kol Izraelyje nebuvo įsteigta mūsų šalies ambasada, jam buvo patikėti konsuliniai reikalai.

„Tada viename kambarėlyje buvau įsteigęs ir neoficialią Lietuvos ambasadą, ir konsulatą“, - apie savo indėlį į Lietuvos laivės bylą yra kalbėjęs I.Meras.

„Aš visada buvau lietuvių literatūros dalis. Aš išaugau su lietuvių kalba ir ji yra mano gimtoji kalba. Jeigu žydas rašo lietuviškai, jis - lietuvių rašytojas, taip, kaip lietuvis, jei rašytų žydiškai, būtų žydų rašytojas.

Nuo to niekur nepabėgsi, čia - joks pasirinkimo klausimas“, - taip 2010 m. gruodį Tel Avive po Nacionalinės kultūros ir meno premijos įteikimo kalbėjo vienintelis žydas visame pasaulyje, litvakas Icchokas Meras, visas savo knygas parašęs lietuvių kalba ir iki šiol kalbantis lietuviškai, lengvai žemaičiuodamas.

Jo kūriniai išversti į estų, hebrajų, rusų, ispanų, vokiečių, prancūzų, latvių, norvegų, gruzinų, lenkų, bulgarų, čekų, tadžikų, anglų, danų, olandų, turkų kalbas.

1973 m. I.Meras pelnė Izraelio prezidento Zamano Sharazo literatūrinę premiją. 1976 m. Vakaruose buvo išleistas, prieš tai Lietuvoje publikuotas, jo romanas „Striptizas“, kuris buvo apdovanotas Lietuvių rašytojų draugijos premija, kaip geriausia grožinės literatūros knyga.

„Aš kaip maldą kasdien tariu tų žmonių pavardes, kurie fašistinės okupacijos metais Kelmėje ir jos apylinkėse slapstė bei gelbėjo keletą žydų vaikų, tarp jų ir mane“, - dažnai prisimindamas savo gelbėtojus, žemaičius Bronę ir Juozą Dainauskus, su grauduliu apie savo vaikystę yra pasakojęs I.Meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.