Paaugliai pilstė mirtį, o gelbėtojai trypčiojo

Į amžinojo poilsio vietą 51 metų Romą palydėję giminės ir kaimynai neabejoja, kad mįslingai apsinuodijusį vyrą buvo galima išgelbėti, jei kviečiami medikai būtų atvykę ne po dviejų valandų, o anksčiau, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Apr 13, 2014, 8:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:49 PM

Nelaimėlis kaimo kapinėse buvo palaidotas praėjusią savaitę, bet Jūrės miestelyje (Kazlų Rūdos savivaldybė) iki šiol netyla kalbos apie pagalbą teikiančių tarnybų ginčą, kas – policija ar medikai – turi vykti pas gatvėje sunegalavusį žmogų.

Kai galop atvyko, jį gelbėti buvo per vėlu.

Miestelio gyventojai priekaištauja ne tik tarnyboms. Juos piktina ir paauglių grupelė, kuri lemtingąją dieną neaiškiu gėralu vaišino ne vieną Jūrės vyrą. Sunegalavo visi, o dviejų vaikų tėvą Romą pakirto mirtis.

Paaugliai įsiūlė gėralo

„Į namus parėjęs mano dėdė pasakojo, kad prie miestelio parduotuvės trys 15–16 metų paaugliai jam siūlė išgerti kažkokio gėrimo, supilto į trijų litrų stiklainį: „Jei du stikliukus išgersi, atiduosime visą stiklainį.“

Tačiau dėdė negėrė. Jis tądien važinėjo nauju dviračiu ir pabijojo gerti, nes pamanė, kad paaugliai nori jį pavogti“, – pasakojo Jūrės centre gyvenantis Petras.

Dėl įvairių išsišokimų miestelyje gerai žinomi paaugliai gėralo įsiūlė pro šalį einančiam Romui.

Vyras išgėrė 3 stiklinaites, paėjo keliolika metrų ir griuvo aukštielninkas prie miestelio skelbimų lentos.

Kaip tik tuo metu jį pro langą pastebėjo Petras. Jis nulėkė prie gulinčiojo ir suprato, kad jam reikia skubios medikų pagalbos, – Romą tampė traukuliai.

Petras iki šiol jaučiasi nesmagiai, nes nesugebėjo iškviesti pagalbos.

Jaunas vyras neslepia nusivylęs Bendruoju pagalbos centru (BPC).

Ginčijosi, ką kviesti

„19 val. 36 min. paskambinau telefonu 112, trumpai papasakojau, kas įvyko, ir paprašiau sujungti su Kazlų Rūdos greitąja pagalba, nes šalia kelio guli traukulių tampomas žmogus. Sakau, kad jis apsinuodijo.

Mane sujungė su Marijampolės greitąja pagalba. Dispečerė man liepė: „Nueik, pažiūrėk, ar sudaužytas žmogus.“

Sakau, man nereikia žiūrėti, jis nesudaužytas, o apsinuodijęs, jam putos iš burnos virsta.

Dispečerė man nurodė skambinti 112 ir kviesti policiją.

Vėl skambinu į pagalbos centrą. Sakau, atsiųskite į Jūrę policiją, o centras man: „Tai ką tau ta policija padės? Atgaivins? Čia greitosios reikia.“

Kai pasakiau, jog su greitąja ką tik kalbėjau ir buvo liepta kviesti policiją, manęs pagalbos centras nebesujungė su niekuo“, – neslėpė apmaudo Petras.

Vyras prisipažino, jog šiame užburtame kvietimų rate neišsivertęs be keiksmų.

Numerio ieškojo internete

Nesusikalbėjęs su BPC Petras nenuleido rankų, vis tiek ieškojo būdų, kaip iškviesti pagalbą ant pėsčiųjų tako merdinčiam Romui, nes medikai bemaž pasiekiami ranka – iš Jūrės iki Kazlų Rūdos greitosios pagalbos tėra septyni kilometrai asfaltuotu keliu.

Petras mobiliuoju telefonu naršė internete, ieškodamas telefono numerio, kuriuo į policiją galėtų paskambinti tiesiogiai, išvengdamas BPC.

„Mano telefonas prastas, ryšys irgi nekoks, kol galų gale susiieškojau policijos numerį, žiūriu, Romo nebėra prie skelbimų lentos.

Labai nustebau, nes prieš kelias minutes mačiau, kad žmogus buvo beveik lavonas, jis negalėjo nueiti. Paskui man pasakė, kad Romą į namus parvežė jo pusbrolis Algimantas. Jam kažkas telefonu pranešė apie gulintį Romą“, – pasakojo Petras.

Nelaimėlį parvežė į namus

Girininku Jūrėje dirbančio Algimanto manymu, pastaruoju metu gana blaiviai gyvenusį pusbrolį buvo galima išgelbėti, jei greitoji pagalba būtų atvykusi po pirmojo Petro skambučio.

Prie skelbimų lentos atvažiavęs Algimantas su kaimynu įsikėlė Romą į automobilį ir nuvežė jį į namus Alyvų gatvėje.

„Parvežėme, paguldėme jį į lovą. Maniau, pagulės ir išsipagirios. Romas nebuvo užkietėjęs girtuoklis. Alaus jis išgerdavo, tačiau niekada nesivoliodavo miestelio gatvėse, netriukšmaudavo.

Jis dirbo viešuosius darbus, niekam neatsisakydavo padėti, nesiskundė sveikata.

Nei vežamas, nei paguldytas Romas nieko nekalbėjo, bet nemaniau, kad jam taip blogai.

Tik kaimynas man pasakė: „Algi, žinok, jį kažkuo prigirdė, kviesk greitąją.“

Kai prieš devintą valandą vakaro paskambinau į pagalbos centrą, man pasakė, kad jau skambino iš Jūrės, ir paklausė, ar aš kviečiu pagalbą tam pačiam žmogui.

Centro darbuotojai teigė, kad Marijampolės ir Kazlų Rūdos greitosios pagalbos stotys turi kitų iškvietimų, todėl negali atvykti.

Pažadėjo man paskambinti po dvidešimties minučių. Medikai iš Marijampolės atvyko maždaug po valandos“, – pasakojo „Lietuvos rytui“ Algimantas.

Nuo Marijampolės iki Jūrės – beveik 25 kilometrai.

Mirė medikų automobilyje

Kai galų gale atvyko medikai, Romas dar buvo gyvas. Nelaimėlio kraujospūdis buvo nukritęs, tačiau širdis plakė normaliai.

Vyras buvo perneštas į greitosios pagalbos automobilį. Medikai paprašė, kad Algimantas suieškotų ligonio asmens dokumentus.

„Apieškojau namus, tačiau dokumentų taip ir neradau. Kai grįžau prie greitosios pagalbos automobilio, Romo būklė buvo pablogėjusi – jį jau gaivino.

Po kurio laiko atvyko Kazlų Rūdos greitoji pagalba, padėjo gaivinti, tačiau Romas nebeatsigavo“, – pasakojo mirusiojo pusbrolis Algimantas.

Medikai ir atvykę policijos pareigūnai 22 val. 14 min. užfiksavo vyriškio mirtį.

Skambučiai tapo mįsle

Marijampolės greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausioji slaugos administratorė Dalia Besasparienė teigė, kad pirmą ir vienintelį iškvietimą į Jūrę kompiuteris užfiksavo 20 val. 46 min. Tai buvo Romo pusbrolio skambutis.

„Medikai vėlavo išvažiuoti 13 minučių, nes sutapo kiti iškvietimai. Tuo metu Kazlų Rūdos brigada buvo pas sunkią ligonę, kurią turėjo nugabenti į Marijampolės ligoninės Chirurgijos skyrių.

Į Jūrę buvo išsiųsta Marijampolės brigada. Vėliau ji kvietėsi kolegas, kad padėtų gaivinti ligonį.

Mūsų dokumentuose nėra užfiksuota, kad iškvietime į Jūrę būtų buvęs anksčiau nei 20 val. 46 min. Aiškinsimės situaciją“, – kalbėjo D.Besasparienė.

Apkarto nemokamos vaišės

Žinia apie Romo mirtį bematant apskriejo nedidelį Jūrės miestelį.

Žurnalistų kalbinami gyventojai ne tiktai keiksnojo BPC, bet ir baisėjosi iš stiklelio nevengiančių miestelio vyrų dažnai besityčiojančiais paaugliais. Praeivių girdymas neaiškiu skysčiu nepilnamečiams tebuvo nuotykis.

„Tądien, kai mirė Romas, miestelio centre sukinėjosi penki paaugliai. Nežinau, ko jie siūlė išgerti. Pilstuko taškų, regis, pas mus jau nebeliko.

Man pasakojo duobkasys, ragavęs to skaidraus gėrimo. Jam, einančiam namo, paaugliai pasiūlė išgerti.

Nedaug jis teišgėrė, bet, pasakojo, kol namo parėjo, nuo blogumo visą ištampė. Paaugliai gėralo likutį išpylė ant žemės ir padegė. Oho, kokia liepsna pliūptelėjo“, – baisėjosi Jūrėje sutiktas Bronius.

Kiti miestelio gyventojai „Lietuvos rytui“ papasakojo dar apie kelis vyrus, neatsispyrusius paauglių vaišėms: „Vienas prie mokyklos nugriuvo, tačiau po kurio laiko atsikėlė. Kitas, pavaišintas prie parduotuvės, iš karto jos kampą apvėmė.“

Dar vienam vyriškiui gimtadienio proga tokio pat gėrimo įpylė ne vietos gyventojas. Dariuku iš Veiverių prisistatęs jaunas vyras tąsyk tvirtino, kad tai spiritas.

„Išgėriau tris stikliukus. Iškart pasidarė bloga. Sakau jam: „Dink tu iš mano kiemo. Kuo čia vaišini, kad taip bloga?“

Kitą dieną dar prasčiau jaučiausi, visus šonus skaudėjo.

Abejoju, ar tai buvo spiritas. Ar jums teko kada nors jo ragauti? Spiritas labai burną džiovina, o šitas – ne“, – apie savo patirtį pasakojo vyriškis, kuriam nemokamos vaišės apkartino gimtadienį.

Mirusiojo kūne ieškos nuodų

Po Jūrės gyventojo mirtimi pasibaigusio incidento Kazlų Rūdos policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pareigūnai apklausė Jūrės gyventojų nurodytus tris paauglius, kurie, kaip įtariama, Romui įsiūlė pražūtingo gėralo.

Jie tvirtino, jog tądien turėjo dvi talpyklas. Mažesnėje buvo vadinamajame taške įsigytas pilstukas, o didesnėje – sula.

Teismo medicinos specialistų išvadoje rašoma, kad 51 metų Romą mirtis ištiko dėl sustojusios širdies.

Dar bus atliekami tyrimai – po jų turėtų paaiškėti, kas sutrikdė vyro širdies veiklą, ar jo organizme buvo nuodingųjų medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.