Krekenavoje galinga banga laužė medžius, pylimus ir svarbų kelią

Panevėžio rajone įvyko didelė nelaimė. Sugriuvusi užtvanka paskandino prieplauką, suardė asfaltą, laužė pylimus ir medžius, užliejo maudyklą prie greta esančios Nevėžio upės. Įvykio vietoje dirbo narai-gelbėtojai, kelininkai, aplinkosaugininkai, miškininkai. Ekstremaliai situacijai koordinuoti buvo sudaryta specialistų grupė.

Nelaimės vietoje - asfalto ir medžių nuolaužos. Tvenkinio dugnas išdžiuvo.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Nelaimės vietoje - asfalto ir medžių nuolaužos. Tvenkinio dugnas išdžiuvo.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

May 25, 2014, 2:23 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:18 PM

Sekmadienio popietę Krekenavoje, prie Nevėžio upės, poilsiavę žmonės buvo priversti sprukti iš maudyklos, kai pamatė atsiritančią labai didelę purvino vandens bangą.

Vanduo maždaug 200 metrų pločio juosta nuo sugriuvusios užtvankos siūbtelėjo per miškelį, užliejo kelią, paskui nutekėjo į Nevėžį, išgąsdindamas ten buvusius poilsiautojus.

Aiškėja, kad per nelaimę niekas nenukentėjo.

Priežastys - tiriamos.

Laužė pylimus, medžius ir asfaltą

Pirmieji apie užtvankos griūtį girininkui Jonui Leikai pranešė užtvenktame tvenkinyje maudęsi vaikinai.

Jie pasakojo apie 12 val. 45 min. išgirdę kažkokį pokštelėjimą. Tuomet pamatė, kad tvenkinyje buvęs vanduo ėmė slūgti ir pliūptelėjo link kelio Krekenava–Burveliai–Kėdainiai, esančio už kelių šimtų metrų.

Tvenkinys tyvuliavo atokiau nuo Nevėžio. Juos skyrė miškelis, kelias. Kai kuriose vietose vadinamasis Bartašo tvenkinys siekė 4 metrus gylio. Jo plotas sudarė maždaug vieną hektarą.

Preliminariais skaičiavimais, pralaužęs užtvanką per 15 minučių išbėgo apie 30 tūkstančių kubinių metrų vandens. 

Su didele jėga eidamas vanduo laužė pylimus, medžius, suardė asfaltą, sugriovė už Europos Sąjungos pinigus statomą prieplauką ir tėškėsi į netoli esantį paplūdimį.

Smalsuoliai ieškojo žuvų

Iš karto į nelaimės vietą sugužėjo žmonių iš viso miestelio.

Nors gelbėtojai buvo aptvėrę teritoriją, netrūko drąsuolių, kurie brisdami iki kelių per dumblą ieškojo užsilikusių žuvų. Kai kuriems tokia ekstremali žvejyba buvo laiminga – buvo matyti, kaip žvejų plastmasiniuose kibirėliuose spurda rankomis iš dumblo ištrauktos žuvys.

Daugelis negalėjo patikėti, kad gilaus tvenkinio vietoje liko tuščia dauba su siauru vingiuojančiu upeliūkščiu. Dauboje tebestovi medinės konstrukcijos, nuo kurių besimaudantys žmonės šokinėdavo į vandenį ir nardydavo.

Vietos gyventojai pasakojo, kad užtvanka buvo pastatyta apie 1970 metus. O tvenkinys Bartašo vardu pavadintas  tuo metu dirbusio girininko garbei.

Suardė svarbų kelią

Respublikinės reikšmės kelias Krekenava–Burveliai-Kėdainiai šiuo metu yra nepravažiuojamas.

Kelininkai įvertino nuostolius. Sugadinta apie 200 kvadratinių metrų asfalto, taip pat 70 kvadratinių metrų kelio konstrukcijų. Vanduo paplovė kelkraščius, sulaužė asfalto dangą. Purvas storai užliejo dalį kelio. Kelkraščiuose tebeslūgso rudas vanduo.

Pirminiais duomenimis, prasilaužęs vanduo kelininkams padarė apie 50 tūkstančių litų nuostolių.

Policija organizavo apvažiavimus aplinkkeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.