Pragarišką gaisrą Kauno gatvėje įžiebė žioplumas?

Bendrovė „Kauno tiltai“ neteko brangios technikos, nutolo perspektyva, kad duobėtos Kauno gatvės bus išlygintos, nuostolių patyrė ir dujininkai. Tokia nesusikalbėjimo tarp žinybų ir įmonių kaina.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 4, 2014, 11:10 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:06 AM

Praėjusį penktadienį kilus gaisrui Chemijos gatvėje sudegė vienintelė Kaune specializuota asfalto liejimo mašina, priklausiusi miesto gatvių tvarkymo rangos konkursą laimėjusiai įmonei „Kauno tiltai“.

Gaisro priežastys dar tiriamos, ir oficialios išvados bus paskelbtos tik vėliau, bet lrytas.lt jau pavyko išsiaiškinti, jog brangi įranga galėjo būti išsaugota, jei asfalto liejimo darbai būtų suderinti su „Lietuvos dujų“ įmonės Kauno skyriumi.

Pakilo didelė liepsna

Kas iš tiesų įvyko Chemijos gatvėje, netoli Amalių geležinkelio pervažos, užsidegė asfalto dangą klojanti mašina, kurioje buvo maždaug 6 tonos karšto asfalto?

Praėjusį penktadienį šioje vietoje stūksančių individualių namų savininkai persigandę matė, kaip staiga užsiliepsnojo asfaltą liejanti mašina. Netrukus pasigirdo sprogimas, pliūptelėjo medžio viršūnes pasiekusi liepsna.

Virto juodi dūmai, kaukė sirenos, suvažiavo apie dešimt ugniagesių ekipažų, daug policijos, greitosios medicinos pagalbos automobilių. Atvira liepsna degė dalis gatvės, ugnis pakilo iki 5 metrų. Juodi dūmai buvo matyti už kelių kilometrų, tvyrojo degančio asfalto tvaikas.

Vaizdas priminė pragariškas scenas iš apokaliptinio žanro filmų.

Liepsną gesinti bandęs darbininkas apdegė, buvo nuvežtas į ligoninę.

Gaisras buvo gesinamas apie valandą, ugnis liovėsi, kai išdegė visos dujos. Nulaužė dujų čiaupą

Jau iš pat pradžių įtarta, jog asfalto liejimo mašina užkliudė požeminės dujų trasos sklendę, todėl užsidegė asfalto liejimo mašinoje naudotos dujos, taip pat dujos, buvusios trasoje.

„Lietuvos dujų“ Kauno skyriaus technikos direktorius Vladas Konovalovas pateikė vieną įtikinamiausių gaisro versijų.

Chemijos prospekto ir Ateities plento gatvėse asfalto dangą keičianti mašina naudojo naftos dujų degiklius. Jie veikė, kai mašina kliudė vidutinio slėgio dujų kondensato rinktuvą, nulaužė jo čiaupą. Paprastai tariant, dujų šulinėlio sklendę.

Ugnis iš mašinos degiklių padegė iš šulinėlio išsiveržusias dujas, įvyko sprogimas.

V.Konovalovas teigė, jog gaisro būtų išvengta, jei dujininkams būtų iš anksto pranešta apie senos asfalto dangos gremžimo ir naujos liejimo darbus.

„Būtume iš anksto užsukę dujas, ir nebūtų buvę jokių problemų. Pagal nusistovėjusią tvarką, Kauno savivaldybės Miesto ūkio tvarkymo skyrius mums pateikia numatomų remontuoti gatvių sąrašą. Mes tokį turime, bet apie darbus Chemijos prospekte ir Ateities plente nieko nerašoma“, – tvirtino „Lietuvos dujų“ Kauno skyriaus technikos direktorius.

V.Konovalovas stebėjosi, kaip asfalto liejimo mašinos vairuotojas nematė apie kondensato rinktuvą įspėjančio ženklo, jis neva buvo aiškiai matomas.

Požeminių trasų klasta

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis viešai pareiškė, jog dujininkams apie gatvės tvarkymo darbus turėjo pranešti ne savivaldybė, o darbų rangovas.

Taip pat neatmestina galimybė, kad dujotiekis buvo pažeistas jau anksčiau, prieš pradedant tvarkyti gatvę, tad asfalto liejimo įrenginio vairuotojas čia niekuo dėtas.

Kas kaltas dėl gaisro, netrukus turėtų paaiškėti. Miestui dabar svarbiausia, kad nesužlugtų platūs duobėtų gatvių remonto užmojai.

Iš pagrindų sutvarkyti, iš naujo asfaltuoti numatyta itin blogos būklės Raudondvario plentą, Jonavos gatvę. O sudegusi asfalto liejimo mašina buvo vienintelė tokia Kaune.

Nauja tokia įranga kainuoja milijoną litų. „Kauno tiltų“ atstovė spaudai Rimantė Jablonskytė tikino, jog kelininkai ras būdų, kaip tęsti darbus. Kol kas dar nenuspręsta, ar įmonė nuomos kitą tokio tipo asfalto liejimo mašiną, ar pasitelks alternatyvią techniką. Sudegusį įrenginį tiria ekspertai, galbūt jį dar pavyks sutaisyti.

Kaune pastaruoju metu verda gatvių tvarkymo darbai, tad panašių avarijų, kokia nutiko praėjusį penktadienį, rizika išlieka. Ypač turint omenyje, kad Kaune nemažai požeminių komunikacijų, kurių brėžiniai nesutampa su faktine jų buvimo vieta.

„Lietuvos dujų“ Kauno skyriaus technikos direktorius V.Konovalovas prisimena, kad prieš dvejus metus asfalto dangą A.Juozapavičiaus prospekte keitę darbininkai taip pat buvo pažeidę vidutinio slėgio dujų kolektorių.

Gaisras tada nekilo, tik aplinkiniai gyventojai pajuto aštrų dujų kvapą. Toje vietoje asfaltą teko vėl nuskusti, atkasti kolektorių ir užsukti sklendę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.