Kraupi avarija sudaužė dviejų šeimų gyvenimus

Panevėžyje atversta neįprasta byla: kaltinamasis ir dauguma nukentėjusiųjų visiškai neprisimena avarijos, dėl kurios ketvirtadienį prasidėjo teismas.

Per avariją, įvykusią praėjusių metų lapkričio 1-ąją, vienas žmogus žuvo, o šeši buvo sunkiai sužaloti.<br>V.Petrauskienės nuotr. iš archyvo
Per avariją, įvykusią praėjusių metų lapkričio 1-ąją, vienas žmogus žuvo, o šeši buvo sunkiai sužaloti.<br>V.Petrauskienės nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Oct 24, 2014, 9:23 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 9:19 PM

Į Panevėžio apylinkės teismą ne vienas proceso dalyvis atėjo šlubčiodamas, dar neišsigydęs prieš metus patirtų traumų. Vienas vyras juda tik remdamasis į vaikštynę su ratukais.

Jie nukentėjo per praėjusių metų lapkričio 1-ąją įvykusią avariją. Tada kai kurie atsipeikėjo tik reanimacijos palatoje.

„Važiavome per Žaliąją girią. Daugiau nieko neatsimenu, atsibudau ligoninėje“, – tik tokiais prisiminimais apie patirtą avariją teisme galėjo pasidalyti dauguma šios bylos dalyvių.

Lankė artimųjų kapus

Praėjusių metų lapkričio 1 dieną Žaliąja giria vingiuojančiame kelyje Paliūniškis–Vabalninkas kaktomuša susidūrė du automobiliai.

Vienas jų – 27-erių kario Gražvydo Makricko vairuojamas „Audi A6“ – įlėkė į priešpriešinio eismo juostą ir pastojo kelią Panevėžio link važiuojančiam „Honda Stream“, kurį vairavo 35-erių Šarūnas Švelna.

Panevėžyje dislokuoto Karaliaus Mindaugo husarų bataliono eilinio G.Makricko vairuojamu automobiliu važiavo jo tėvai Laimutė ir Laimutis Makrickai, brolis Egidijus su drauge Aurelija. Šeima vyko į Kupiškio rajone esančias Salamiesčio kapinaites.

Kito automobilio ekipažas – Š.Švelna kartu su motina Regina Larionova ir patėviu Anatolijumi Larionovu – grįžo į Panevėžį iš Vabalninko, kur jau buvo aplankę artimųjų kapus.

Patyrė sunkių sužalojimų

„Pasiūliau žmonai pakeliui užsukti pas giminaičius, su kuriais buvome susipykę. Tokią dieną būtume susitaikę, išgėrę po puodelį arbatos ir nepatekę į avariją. Tačiau ji nesutiko važiuoti į svečius“, – prisimena A.Larionovas.

Avarijos metu žuvo automobilio „Honda Stream“ keleivė R.Larionova. Jos vyrui lūžo koja, keli šonkauliai.

Automobilį vairavęs Š.Švelna patyrė sunkią galvos traumą, stuburo, raktikaulio, mentės lūžius, jam plyšo kepenys.

Vyras keliolika dienų buvo komos būsenos, vėliau jam teko iš naujo mokytis kalbėti ir vaikščioti. Buvęs tolimųjų reisų vairuotojas šiuo metu yra praradęs darbingumą. Jis tvirtina, kad metai po avarijos jau išbraukti iš gyvenimo. Nežinia, kada vyro sveikata pasitaisys.

Avarijos kaltininkas G.Makrickas irgi buvo sunkiai sužalotas – lūžo stuburas, koja. Jo tėvui buvo sulaužyti nosies, veido kaulai, šlaunikaulis, šonkauliai. Motinai L.Makrickienei teko gydytis sulaužytą stuburą, šonkaulius.

Atleido avarijos kaltininkui

G.Makrickas teisme pripažino savo kaltę: „Nieko neatsimenu, keliolika dienų po avarijos buvo išbrauktos iš mano atminties. Bet perskaitęs byloje surinktus duomenis prisipažįstu ir gailiuosi.“

Žmonos netekęs A.Larionovas prisipažino, jog pirmuosius kelis mėnesius negalėjęs net pagalvoti, kad galėtų atleisti avariją sukėlusiam kariui.

Tačiau po kiek laiko, pasitaręs su Anglijoje studijuojančia dukra ir sužalotu posūniu, A.Larionovas susitiko su avarijos kaltininku. Našlys sutiko priimti nuoširdų kario atsiprašymą ir su juo taikytis.

„Nenorime gadinti jaunam žmogui gyvenimo. Mirusiosios nebeprikelsi, reikia gyventi toliau“, – sakė A.Larionovas.

Šeima iš pradžių buvo pateikusi avarijos kaltininkui šimtatūkstantinius ieškinius, tačiau vėliau sutiko su mažesnėmis kompensacijomis.

Sveikatą ir darbingumą praradęs Š.Švelna iš G.Makricko gaus 35 tūkstančius litų, jo sesuo 15 tūkstančių, o žmonos netekęs A.Larionovas sutiko su 5000 litų kompensacija.

Į teisėjos klausimą, kodėl paprašė tik tokios sumos, 52 metų A.Larionovas atsakė trumpai: „Man to užtenka.“

Nukentėjusiais byloje pripažinti G.Makricko tėvai ir jaunesnysis brolis su drauge taip pat sakė atleidžiantys savo šeimos nariui.

„Mes abu dirbame. Kiek galėdami padėsime Gražvydui sumokėti sutartus pinigus nukentėjusiai šeimai“, – teismo salėje kalbėjo L. ir L.Makrickai.

Ar galės toliau vairuoti?

Kariniame dalinyje vairuotoju dirbantis teisiamasis sakė, kad jo mėnesio atlyginimas siekia 1300–1400 litų: „Po avarijos vis dar šlubuoju, tačiau vairuotoju dirbti galiu.

Jeigu prarasiu teisę vairuoti, turėsiu palikti tarnybą, nes kitur pereiti neleis sveikata.“

Ikiteisminį tyrimą kontroliavusios prokurorės Gražinos Petrulytės nuomone, kaltinamasis vertas būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Tačiau dėl jo kaltės per avariją žuvęs žmogus ir šeši sužaloti žmonės yra rimtas pagrindas manyti, kad G.Makricko vairavimas kelia grėsmę.

Todėl prokurorė teismui pasiūlė, kad avarijos kaltininkui 2 metams būtų atimta teisė vairuoti automobilį.

Tačiau abiejų pusių advokatai paprašė neatimti iš teisiamojo vairuotojo pažymėjimo: „Negalėdamas vairuoti jis negalės ištesėti to, ką pasižadėjo nukentėjusiesiems.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.