Tragediją jau patyrusiame name - vėl gaisras, evakuoti žmonės

Vilniuje ketvirtadienio vakarą gaisras įsiplieskė daugiabutyje, kuriame prieš kelerius metus įvyko tragedija. Tąkart žuvo šeši žmonės, daug žmonių nukentėjo ir liko be pastogės. Ketvirtadienį tame pačiame name įsiplieskus gaisrui vėl pranešama apie evakuotus gyventojus.

Tragediją jau patyrusiame name Vilniaus Žirmūnuose vėl buvo kilęs gaisras.<br>D.Umbraso nuotr.
Tragediją jau patyrusiame name Vilniaus Žirmūnuose vėl buvo kilęs gaisras.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2014-12-04 20:55, atnaujinta 2018-01-19 22:48

Kaip lrytas.lt sužinojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje, ketvirtadienį apie 20 val. 32 min. buvo pranešta, kad Žirmūnų g. 93 kilo gaisras, daugiabutyje sklinda tiršti dūmai.

Į gaisro vietą buvo nusiųstos trys autocisternos, autokeltuvas, štabo automobilis, atvyko mažiausiai trys greitosios pagalbos automobiliai. Paaiškėjo, kad bendro naudojimo patalpose, pirminiais duomenimis, dega seni baldai, po namą sklinda tiršti dūmai.

Ugniagesiai iš namo į lauką padėjo išeiti maždaug dešimčiai žmonių, buvo išneštas vaikas. Jį apžiūrėjo medikai, tačiau nusprendė, kad jis nenukentėjo ir jo į ligoninę vežti nereikia. Iš viso medikai apžiūrėjo tris žmones, tačiau nė vienas jų nebuvo nukentėjęs.

Ugniagesiai praneša, kad šešiems žmonėms gelbėtojai padėjo išeiti iš dūmais užtvindytos laiptinės, dar keturiems - iš butų viršutiniuose aukštuose.

Pasak gelbėtojų, seni rakandai, kurie ir degė, buvo sukrauti greta lifto. Per incidentą apdegė lifto kabinos rėmas, aprūko koridorius. Prieš 22 val. incidentas jau buvo likviduotas, ugniagesiai išvėdino patalpas, gyventojams leista grįžti namo.

Patys namo gyventojai tvirtina, kad ketvirtadienį kilęs gaisras šiame name - jau devynioliktas nuo 2006 m. Dauguma jų buvo smulkūs, tačiau vieną iš šių gaisrų iki šiol dar atsimena visa Lietuva.

Namo gyventojai įtaria, kad kai kurie gaisrai galėjo būti sukelti tyčia. Tačiau juos sukeliantys piktadariai nesugauti. Todėl bendrose patalpose šiuo metu net įrengtos vaizdo kameros.

Tragiškas kovo 11-osios gaisras

Šiame name vienas tragiškiausių nepriklausomos Lietuvos istorijoje gaisrų buvo kilęs 2007 m. kovo 11-osios naktį. Daugiaaukštis bendrabutis tą naktį virto tikru pragaru.

Tą naktį įsiplieskusi ugnis sparčiai plito per įvairiais rakandais užverstus avarinius išėjimus ir apėmė net kelis aukštus. Ugnis žmonės atkirto kelią į lauką, du vyrai žuvo, kai šoko iš 6-ojo aukšto, ugniagesiams skubant pas juos į pagalbą su keltuvu. Gelbėtojai sako, kad vyrų gyvybėms išgelbėti pritrūko vos minutės.

Iš visos tragiškame gaisre tą naktį žuvo penki žmonės. Dar vienas žmogus vėliau mirė ligoninėje. Daug žmonių nukentėjo, liko be pastogės.

Gaisro metu buvo evakuoti visi namo gyventojai. Išdegė 7 butai, apdegė ir aprūko 5 butai. Taip pat apdegė evakuacinė laiptinė nuo trečio iki devinto aukštų bei koridoriai.

Po gaisro buvo skubiai sušauktas Vilniaus miesto Ekstremalių situacijų valdymo centras. Gyventojams buvo suteikta pagalba, be gyvenamosios vietos likę 76 gyventojai buvo apgyvendinti Vilniaus miesto viešbučiuose.

Po šios nelaimės buvo tiriamos įvairios tragedijos versijos, tarp jų ir padegimo. O ugniagesiai visoje Lietuvoje pradėjo tikrinti daugiabučius. Paaiškėjo, kad nelaimė galėjo pasikartoti bet kuriame Lietuvos kampelyje - daugumoje tikrintų namų avariniai išėjimai buvo užversti sendaikčiais.

Po Žirmūnų gaisro pradėta kalbėti ir apie automobilių statymo problemas daugiabučių kiemuose. Tą tragišką naktį ugniagesiai ne iš karto sugebėjo privažiuoti prie liepsnojančio namo. Kelią jiems užtvėrė kiemuose sustatyti lengvieji automobiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.