Kėdainių rajone giminę išguldė šernienos dešra

Keturi asmenys susirgo trichinelioze, pasivaišinę giminaičio pagaminta šernienos dešra. Kėdainių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) tiriant šį įvykį, paaiškėjo, kad šernienos Kėdainių rajono gyventojas įsigijo iš ūkininko, kuris teigia, jog mėsa buvo patikrinta ir trichinelių neaptikta.

Be susirgusiųjų trichinelioze, rūkyta šernienos dešra dar vaišinosi 16 žmonių.<br>lrytas.lt asociatyvi nuotrauka
Be susirgusiųjų trichinelioze, rūkyta šernienos dešra dar vaišinosi 16 žmonių.<br>lrytas.lt asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2015, 1:47 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:03 AM

Kėdainių VMVT surinko šernienos likučius, paėmė mėginį veterinarinei ekspertizei patvirtinti ir tęsia tyrimą.

Be susirgusiųjų trichinelioze, rūkyta šernienos dešra dar vaišinosi 16 žmonių. Jiems rekomenduota kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas.

VMVT primena, kad trichineliozė – ūmi žmonių ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus dažniausiai užsikrečia valgydamas kiaulieną ar šernieną, kurioje yra gyvybingų trichinelių lervų.

Pirmieji trichineliozės simptomai pasireiškia karščiavimu, pykinimu, vėmimu, pilvo skausmais, viduriavimu. Vėliau, lervoms patekus į raumenis, ligonį krečia šaltis, skauda galvą ir raumenis judant, kramtant. Taip pat patinsta vokai, išberia odą, akių junginėse ir po nagais atsiranda kraujosruvų.

Tai pavojinga liga, tad visa kiauliena ir šerniena privalo būti patikrinta dėl trichineliozės. Jeigu skerdienoje randama nors viena trichinelės lerva, mėsa turi būti sunaikinama.

Trichinelių lervos yra labai atsparios. Sūdant ar rūkant mėsą, jos žūsta tik viršutiniuose sluoksniuose. Net verdant ar kepant didelio gabalo viduje trichinelės išlieka gyvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.