Pėsčiųjų perėjoje pražudytos motinos gedinti duktė kaltina bėglį

„Jei vairuotojas nebūtų pabėgęs, gal mama būtų gyva?“ – pravirko Giedrė Pesliakienė. Ji su vyru darbe susiduria su nelaimėmis. Bet jie negalėjo net pamanyti, jog tragedija užgrius ir jų šeimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė-Puškorė („Lietuvos rytas“)

Mar 1, 2015, 11:03 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:50 PM

„Greitosios pagalbos medikai pasakė, kad mano mama mirė. Bet tai nėra tikslu. Mano mamą užmušė“, – per ašaras iškošė G.Pesliakienė, kurios garbaus amžiaus motiną pėsčiųjų perėjoje Vilniuje parbloškęs vairuotojas pabėgo iš įvykio vietos.

Ir Giedrės, ir jos vyro Dariaus darbai susiję su žmonių gelbėjimu.

40 metų vilnietė dirba Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente. Šio departamento darbuotojai nuolat padeda į ekstremalias situacijas patekusiems žmonėms, gesina gaisrus, vaduoja automobiliuose prispaustus žmones. Todėl vyresnioji specialistė G.Pesliakienė kasdien darbe girdi apie tragedijas, kuriose žūsta žmonės.

45-erių D.Pesliakas yra Bendrojo pagalbos centro skambučių administravimo pamainos vyresnysis. Atsiliepdamas į skambučius darbe jis nuolat kalbasi su šoko ištiktais žmonėmis, tarp jų būna ir žuvusiųjų artimieji.

Šią porą prislėgusi tragedija vasario 24-osios vakarą įvyko prie pat jų namų Vilniuje.

Per pėsčiųjų perėją einančią Giedrės motiną 78-erių Vandą Ceslavičienę partrenkė automobilis „Audi“, kurio vairuotojas iš įvykio vietos paspruko.

Tiktai po motinos laidotuvių G.Pesliakienė išgirdo, kad tragedijos kaltininkas pats prisistatė policijai.

„Bet ar tai tikrai tas žmogus, kuris užmušė mano mamą?“ – penktadienio rytą svarstė skausmo prislėgta pašnekovė.

Ėjo pas savo seserį

Buvusi zootechnikė V.Ceslavičienė ketvirtadienį atgulė Maišiagalos kapinėse šalia savo tėvų ir 2011 metais po ligos mirusio vyro.

Iš jaunėlės dukters Giedrės ir žento Dariaus namų Taikos gatvėje Vilniuje antradienio vakarą ji ėjo pas savo seserį, kuri gyvena netoli, tik kitoje gatvės pusėje.

Po vyro mirties V.Ceslavičienė žiemą gyvendavo dukters arba sesers bute, o atšilus orams grįždavo į sodybą Jonavos rajone. Šią sodybą G.Pesliakienė ir jos vyresnysis brolis iki šiol vadina namais.

V.Ceslavičienė iš dukters namų į pražūtį išėjo būdama geros nuotaikos ir kurdama ateities planus. Tačiau jiems nebuvo lemta išsipildyti.

Perėją vadina nesaugia

Pėsčiųjų perėja, per kurią ėjo moteris, – paaukštinta, todėl vairuotojai priversti prie jos automobilį pristabdyti.

Vienoje pusėje netoli gatvės – progimnazija, kitoje – vaikų darželis.

Taikos gatvės gyventojai šią perėją laiko nesaugia. Mat abiejose kelio pusėse nuolat pristatyta automobilių ir dėl to prastas matomumas.

V.Ceslavičienė negalėjo staigiai įžengti į perėją, nes judėdavo lėtai, sunkiai keldavo ir rankas.

Prieš pat pensininkę ta pačia perėja ėjo ir du paaugliai, kurie tapo įvykio liudininkais.

Vaikinai pasakojo, kad „Audi“ perėją tiesiog perskrido, nudaužė pėsčiąją ir nesustojęs nulėkė tolyn.

Prie parblokštos moters netrukus sustojo kita eismo juosta važiavęs „Peugeot“.

Pakirto ne liga, o smūgis

Po smūgio V.Ceslavičienė nuo perėjos buvo nublokšta apie 20 metrų, jos batai nuskrido dar toliau, o šalia tragedijos vietos nukrito moters kojinė.

Po gatvę išsimėtė ir bulvės, kurias iš dukters namų nešėsi motina.

„Kai man paskambino greitosios pagalbos medikai ir pranešė apie mamos mirtį, niekaip negalėjau tuo patikėti. Juk ką tik su mama kalbėjomės, ji buvo geros nuotaikos, svarstė, kaip švęsime Velykas, vėl rengėsi vasaroti sodyboje, buvo prisipirkusi cukraus, aliejaus, jau susipakavusi drabužius.

Mama buvo labai gyvybinga – pati ir daržovių užsiaugindavo, ir visiems gėrybių prikonservuodavo“, – pasakojo G.Pesliakienė.

V.Ceslavičienė sirgo astminiu bronchitu, dėl to ją dažnai kamuodavo peršalimas, kosulys ar plaučių uždegimas. Tačiau prieš tragediją atlikti tyrimai rodė, kad sveikata pagerėjo, todėl moteris buvo dar pakilesnės nuotaikos.

„Su mama buvome labai artimos – per dieną susiskambindavome bent po penkis kartus. Kai mano vyras budėdavo Pagalbos centre, ji užsukdavo ir pamaitindavo mūsų sūnus – taip jautėsi reikalinga. Visi anūkai pas mano mamą užaugo. Kas dabar užpildys tuštumą jos netekus?“ – klausė gedinti vilnietė.

Paieška buvo bevaisė

Perėja, kurioje įvyko tragedija, matyti pro Pesliakų buto devintajame daugiabučio aukšte langus. Po greitosios pagalbos medikų skambučio Giedrė ir Darius išbėgo į nelaimės vietą.

„Negalėjau į ją gulinčią žiūrėti. Bet norėjau pažiūrėti į žmogų, kuris tai padarė. Tačiau jo nebuvo. Jei jis ten būtų buvęs, gal dabar viskas būtų buvę kitaip, ji dar būtų buvusi gyva?

Suprantu, kad atsitikus nelaimei žmones ištinka šokas. Bet privalai išlikti žmogumi ir bandyti padėti tam, kurį sužeidei ar užmušei. Gal jis mano mamai dar būtų spėjęs padėti?“ – pro ašaras klausė G.Pesliakienė, kurios motina mirė nuo daugybinių galvos ir vidaus organų sužeidimų.

Giedrė iš pradžių norėjo užsipulti nelaimės vietoje sustojusį „Peugeot“ vairuotoją. Jai pasirodė, kad tai jis yra nelaimės kaltininkas, nes žuvusioji buvo nublokšta į kitą eismo juostą.

Motinos netekusi duktė norėjo klykti iš nevilties ir sužinoti viską, kas įvyko.

Tačiau paaiškėjo, kad tragedijos kaltininkas – ne „Peugeot“ vairuotojas, o tikrasis pabėgo.

„Šokas gali būti momentinis, bet jis praeina.

Tas vairuotojas juk galėjo grįžti po dešimties minučių ar valandos. Arba prisistatyti į policiją kitą dieną.

Bet avarijos kaltininkas delsė dvi paras. Kaip jis galėjo gyventi žinodamas, ką padarė ir kad jo ieško? Niekaip to nesuvokiu“, – kalbėjo prislėgta moteris.

Pesliakų 20-metis ir 15-metis sūnūs Taikos gatvės daugiabučių kiemuose ieškojo aplamdyto tamsios spalvos „Audi A8“, tačiau tokio automobilio nerado.

Bevaisės buvo ir policijos tyrėjų pastangos, kol tragedijos kaltininkas neprisistatė pats.

Žmogų partrenkė jau ne pirmą kartą

* Vairuotojas A.K., kuris partrenkęs vilnietę paspruko iš įvykio vietos, penktadienį suimtas dešimčiai parų.

* Įtariamasis tvirtino iš įvykio vietos pasišalinęs, nes buvo ištiktas šoko.

* Mažamečių vaikų turintis vyriškis pernai vasarą jau buvo patekęs į panašią avariją – būdamas girtas partrenkė pėsčiąją sostinės Laisvės prospekte. Teismas dėl tos avarijos dar neįvyko.

* Nauju nusikaltimu įtariamas vyriškis penktadienį, vasario 27-ąją, buvo atvežtas į teismą. Dieną prieš tai jis, lydimas advokato, atėjo į policiją ir po apklausos buvo uždarytas į areštinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.