Kodėl staiga palūžo Arūnas Paukštė, mokėjęs apginti kitus?

Atrodė, kad teisininkas Arūnas Paukštė gali padaryti viską, ko tik jis imdavosi. Tad kodėl į įvairias profesines aukštumas įkopęs vyras paleido į save mirtiną šūvį? Prieš metus advokatu tapusio 42 metų teisininko A.Paukštės darbo kalendoriuje liko sužymėtos būsimų teismo posėdžių datos.

Daugiausia visuomenės dėmesio sulaukė byla, kurioje A.Paukštė (kairėje) gynė mirtiną avariją sukėlusį J.Radzevičių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiausia visuomenės dėmesio sulaukė byla, kurioje A.Paukštė (kairėje) gynė mirtiną avariją sukėlusį J.Radzevičių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

2015-04-11 16:08, atnaujinta 2018-01-07 01:39

„Jis visada žiūrėjo į ateitį“, – ištarė advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“ vadovas Irmantas Norkus, vakar rytą sužinojęs, kad prevencijos ir baudžiamosios praktikos grupei vadovavęs A.Paukštė kalendoriaus nebeatsivers.

Nusišovė namo palėpėje

advokatas.htm"="">advokatas.htm"" target="_blank">Kaip jau rašė lrytas.lt, A.Paukštės kūnas ankstų penktadienio rytą buvo aptiktas Vilniaus senamiestyje esančio daugiabučio palėpėje.

Manoma, kad anksčiau prokuroru ir Valstybės saugumo departamento (VSD) antiteroristinės valdybos viršininku dirbęs vyras nusišovė.

Artimieji A.Paukštės pasigedo ketvirtadienio vakarą, nesulaukę jo iki paryčių kreipėsi į policiją. Pradėjus paiešką advokato kūnas aptiktas namo, kuriame jis gyveno, palėpėje. Patalpoje rastas ir jo paties vardu registruotas medžioklinis šautuvas.

A.Paukštė su žmona užaugino dvi dukteris, kurių viena irgi pasirinko teisininko profesiją. Šią šeimą pažinojusiems atrodė, kad jie gyveno labai draugiškai, visur stengdavosi eiti kartu.

Kolegos nieko neįtarė

A.Paukštė advokatu tapo pernai birželį. Jis vadovavo baudžiamosios praktikos grupei, kurioje dirbo dar trys teisininkai.

Advokatų kontoros vadovas I.Norkus negalėjo atsakyti, ar kolegos elgesys pastaruoju metu buvo pasikeitęs: „Labai sunku vertinti, nes tai kiekvieno žmogaus subjektyvi nuomonė.“ Kolegoms jis atrodė neuždaras, mėgstantis bendrauti.

I.Norkus buvo patenkintas neseniai prie jų advokatų komandos prisijungusiu buvusiu pareigūnu: „Arūnas buvo puikus teisininkas, nuostabus žmogus ir energingas specialistas.“ Ar A.Paukštę tokiam drastiškam žingsniui galėjo pastūmėti įtampa darbe?

„Advokatų darbe patiriamas stresas nėra didesnis nei kitų profesijų atstovų – medikų, policininkų ar ugniagesių darbe. Advokato darbas daugiau intelektinis nei tiesiogiai susijęs su pavojais“, – kalbėjo I.Norkus.

Jo žiniomis, A.Paukštė neturėjo bylų, dėl kurių būtų patyręs spaudimą ar jutęs pavojų.

Daugiausia visuomenės dėmesio sulaukė byla, kurioje jam teko dalyvauti, – televizijos laidų vedėjo Jono Radzevičiaus sukelta avarija. Neblaivus prie vairo sėdęs ir žmogų partrenkęs pramogų pasaulio atstovas išvengė laisvės atėmimo. Jis buvo nuteistas 3 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausme, bet jos vykdymas atidėtas 3 metams.

Tapo studentų numylėtiniu

Vakar pasklidus žiniai apie A.Paukštės žūtį internete pasipylė jo buvusių studentų užuojautos žodžiai. Jis dėstė Tarptautinėje teisės ir verslo aukštojoje mokykloje (TTVAM), dirbo Mykolo Romerio universitete.

„Jį prisiminsime kaip linksmą žmogų, su kuriuo buvo malonu bendrauti ir dėstytojams, ir studentams“, – sakė TTVAM tuo pačiu metu dėstęs Vilniaus policijos Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis.

G.Bagužis „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad A.Paukštė dažnai važinėdavo į seminarus užsienyje ir visada parsiveždavo naujų idėjų, tačiau kolegoms neskubėdavo piršti savo nuomonės.

Jauną ir energingą dėstytoją mėgdavo ir studentai.  Šioje mokykloje jie turėjo tradiciją balsuoti ir rinkti mėgstamiausią dėstytoją.

A.Paukštė šiuos rinkimus laimėjo ne kartą.

Apsimetinėjo musulmonu?

A.Paukštės pavardė dažnai buvo minima Eglės Kusaitės byloje. Jis ne tik dirbo VSD antiteroristinės valdybos viršininku, bet ir rengė mokslinius darbus terorizmo tema, todėl buvo itin nemėgstamas radikalių E.Kusaitės garbintojų.

Už ruošimąsi teroro aktui sulaikyta ir teisiama E.Kusaitė teismo posėdžiuose yra pasakojusi, kad A.Paukštė apsimetinėjo musulmonu ir prisistatinėdavo Nerijaus Daud vardu.

Ji tikino, kad šis pareigūnas, kaip musulmonų bendruomenės atstovas, kartu su kolega ją aplankė areštinėje ir perdavė saldainių.

„Jais jis mane apnuodijo, nuo jų vėmiau krauju. Be to, jis perdavė man rankšluostį, bet jo davimą neigia“, – kalbėjo ne kartą sunkiai tikėtinas istorijas pasakojusi, bet galiausiai visiškai išteisinta E.Kusaitė.

Dar dirbdamas VSD A.Paukštė daug prisidėjo prie buvusio parlamentaro Algirdo Petrusevičiaus veiklos tyrimo. Jis buvo kaltinamas neteisėtu ginklų, šaudmenų ir sprogmenų laikymu.

Už darbą sulaukė įvertinimų

* Teisėsaugos institucijose A.Paukštė dirbo 20 metų. Jis buvo Kaišiadorių prokuratūros vyriausiasis prokuroras, VSD valdybos viršininkas.

* Teisininkas stažavosi Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje. Jis vadovavo Lietuvos institucijų delegacijai JAV Lietuvai rengiantis prisijungti prie JAV bevizio režimo programos.

* Už savo darbus A.Paukštė buvo įvertintas apdovanojimais – Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi, Prezidento atminimo ženklu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.