Juodoji statistika: verslininkai žudosi dėl streso ir skolų

Skaudi nelaimė pirmadienį sukrėtė politiko Mykolo Majausko šeimą. Savo namuose Vilniuje nusišovė jo tėvas Viktoras Majauskas. Atskubėjus medikams, 61-erių vyras dar buvo gyvas, tačiau vėliau mirė ligoninėje.  Tai dar viena netektis, kai prislėgtas žmogus prieš save pakelia ranką.

„Tauro“ banko vadovas G.Konopliovas nusišovė, kai skolos tapo milžiniškos.<br>R.Jurgaičio nuotr.
„Tauro“ banko vadovas G.Konopliovas nusišovė, kai skolos tapo milžiniškos.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Įmonės „Mitnija“ vadovas A.Gureckis nusišovė kratos metu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įmonės „Mitnija“ vadovas A.Gureckis nusišovė kratos metu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Klaipėdos mėsinės vadovas N.Kuzma iš gyvenimo pasitraukė užgriuvus įtarimams.<br>Eltos nuotr.
Klaipėdos mėsinės vadovas N.Kuzma iš gyvenimo pasitraukė užgriuvus įtarimams.<br>Eltos nuotr.
Lietuva tvirtai pirmauja Europoje pagal šiurpią savižudybių statistiką.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lietuva tvirtai pirmauja Europoje pagal šiurpią savižudybių statistiką.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Aug 18, 2015, 9:04 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 12:39 AM

Lietuvoje žudosi įvairių sluoksnių gyventojai, tačiau tokią mirtį dažnai renkasi ir tie, kuriems, atrodytų, gyvenime neturėtų nieko trūkti. Bent jau materialine prasme.

Mūsų šalies verslininkai iš gyvenimo pasitraukia dažniausiai dėl verslo skolų, taip pat streso, nesėkmių. Kai kuriuos pakirto ekonominė krizė, žlugęs verslas, mesti teisėsaugos įtarimai. Lemtingam žingsniui pasiryžę verslininkai dažniausiai nusišauna.

2008 metų lapkričio mėnesį palaužtas ekonominės krizės iš savigynai laikomo pistoleto nusišovė marijampolietis verslininkas Alvydas Tačilauskas. Automobilių remonto ir gabenimo firmai „Airatransus“ vadovavęs vyras paliko laišką – jame prisipažino negalėjęs ištverti streso dėl susidariusių skolų ir kitų finansinių problemų.

2009 metų kovo viduryje iš gyvenimo pasitraukė Kaune veikusios Lietuvos ir Vokietijos plastikinių langų gamybos įmonės „Heinzmann“ direktorius ir vienas savininkų 49 metų kaunietis Mindaugas Valančius. Jis palūžo, kai verslo partneriai iš finansinės krizės ištiktos Islandijos sustabdė mokėjimus. Verslininkas pasikorė savo namuose, palikęs šeimai ilgą atsisveikinimo laišką.

2009-ųjų birželį Klaipėdoje, savo namo kieme, šūviu iš pistoleto „Beretta“ nusižudė 50 metų Alvydas Dirvonas. Jis buvo vienas Klaipėdos viešbučio „Navalis“, Kauno viešbučio „Europa Royale Kaunas“, Kaune veikusios spaustuvės „Spindulys“ savininkų.

2009 metų lapkričio 3-iąją nusižudė beveik pusmetį Darbo biržos duris varstęs bankrutavęs Mažeikių verslininkas 45 metų V.P. Keturių vaikų tėvas iššoko per langą iš savo buto penktajame aukšte. Šio mažeikiškio verslas žlugo ir šeimai grėsė skurdas.

2009 metų lapkričio 12 dieną Šiauliuose šūvį sau galvą iš medžioklinio šautuvo paleido statybos bendrovės „Domuva“ vadovas 34 metų Vaidas Savickas.

2010 metų sausio 7-osios paryčiais Panevėžyje svetimame garaže rasti pasikorę sutuoktiniai. Manoma, kad 39 metų vyrą ir 37 metų jo žmoną kartu žengti kraupų žingsnį pastūmėjo bankrutavęs verslas, skolos ir painūs tarpusavio santykiai. Anksčiau ši šeima gyveno pasiturimai.

Vyras vadovavo bendrovei „Armanas“, Panevėžyje atstovaujančiai plastikinių langų ir durų gamintojui „Hronas“, žmona šioje bendrovėje dirbo komercijos direktore. Tačiau poros bendrovė bankrutavo.

2010 metų liepos 8-ąją Kupiškio statybos bendrovės „Kupiškio statyba“ kabinete nusišovė žinomas Kupiškio verslininkas, rajono tarybos narys 41 metų Alvydas Mažeikis. Žmona mano, kad jos sutuoktinį palaužė sunkumai, susiję su verslu. Moteris paneigė mieste sklindančias kalbas, kad A.Mažeikio šeimos turtas už skolas yra areštuotas.

Iš gyvenimo pasitraukė ne vienas verslininkas, kuris palūžo susidūręs su teisėsauga.

2013 metų kovo 13-ąją iš gyvenimo pasitraukė vienas Klaipėdos mėsinės vadovų ir bendraturčių Nerijus Kuzma. Jis užsinėrė kilpą ant kaklo.

Prieš šį nelaimingą atsitikimą kai kuriems Klaipėdos mėsinės darbuotojams buvo pareikšti įtarimai dėl galimo sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos. Nors N.Kuzmos tarp įtariamųjų nebuvo, jį sukrėtė pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovas G.Danėlius neįžvelgė sąsajų tarp N.Kuzmos žūties ir pareikštų įtarimų jo pavaldiniams.

2010 metų birželio 29 dieną savo namuose Kaune nusišovė buvęs statybos įmonės „Mitnija“ vadovas 59 metų Antanas Gureckis. Jis kulką sau į širdį paleido tuo metu, kai jo namus krėtė iš Vilniaus atvažiavę kriminalistai. Artimieji tikina, kad A.Gureckis palūžo neatlaikęs koncerno „MG Baltic“ atstovų psichologinio spaudimo. Iš jo reikalauta apie 77 mln. litų. 2011 metais teismas konstatavo, kad nėra duomenų, jog A.Gureckis buvo privestas iki savižudybės.

1997 metų birželio 23-iąją iš pistoleto nusišovė vienas prieštaringiausiai vertintų šalies bankininkystės veikėjų „Tauro“ banko prezidentas Genadijus Konopliovas. Nesulaukęs 52-ojo gimtadienio verslininkas paleido šūvį sau į smilkinį po banke vykusių kratų, kai jis buvo nušalintas nuo vadovavimo. „Tauro“ bankas tragiškai žlugo po šešerių akiplėšiškos veiklos metų. Teisme 1998 metais susumuota bendra banko skola viršijo 142 milijonus litų.

Verslininko Raimondo Kazlos gyvenimas nutrūko 1994 metų rugsėjo 9-ąją. 36 metų „Mokolų“ valdybos pirmininkas, „Mokolų“ prekybos centro ir jo vardu pavadinto viešbučio savininkas nusišovė savo automobilyje prie Marijampolės kapinių.

Buvo pripažinta, kad R.Kazla nusižudė dėl finansinių problemų. Jis, neturėdamas banko leidimo, iš žmonių rinko indėlius užsienio valiuta ir teikė kreditus. R.Kazlai savo pinigus buvo patikėję 578 žmonės. Jie patyrė daugiau kaip 3 milijonų litų nuostolį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.