Nuo magnetinių šratukų Šiauliuose nukentėjo keturios paauglės

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos Vaikų intensyviosios pagalbos skyriuje ir Vaikų chirurgijos, ortopedijos-traumatologijos centre ketvirtadienį buvo gydomos trys penkiolikmetės, kurių sveikatai pavojų sukėlė magnetiniai svetimkūniai.

Maži magnetukai pasižymi labai didele trauka – jie išlaiko sukabinę net dvejas žirkles.<br>Respublikinės Šiaulių ligoninės nuotr.
Maži magnetukai pasižymi labai didele trauka – jie išlaiko sukabinę net dvejas žirkles.<br>Respublikinės Šiaulių ligoninės nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos ortopedijos-traumatologijos skyriaus vedėjas P.Veckus sakė, kad ypač pavojinga, kai nuryjami keli kamuoliukai ir jie sulipdo žarnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos ortopedijos-traumatologijos skyriaus vedėjas P.Veckus sakė, kad ypač pavojinga, kai nuryjami keli kamuoliukai ir jie sulipdo žarnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ričardas Vitkus

2015-11-12 14:26, atnaujinta 2017-10-04 17:48

Žirnio dydžio magnetinius šratukus paauglės nurijo, naudodamos juos vietoj liežuvio auskarų.

Dviems magnetukus netyčia prarijusioms paauglėms atliktos operacijos.

Pirmajai į gydymo įstaigą patekusiai paauglei atlikta sudėtinga žarnų rezekcijos operacija, nes trys magnetukai, patekę į organizmą skirtingu laiku, sukibo skirtingose žarnų vietose.

Penkiolikmetė dar gydoma Vaikų intensyviosios terapijos skyriuje, jos būklė stabili.

Antrajai mergaitei pasisekė labiau, nes trys į žarnyną patekę magnetukai nukeliavo į apendiksą, kuris ir pašalintas drauge su svetimkūniais.

Laimės kūdikiu save gali vadinti trečioji paauglė, iš kurios organizmo keturi magnetiniai šratukai pasišalino po klizmos procedūros.

Ketvirtoji paauglė dar stebima. Jos organizme rentgeno tyrimu nustatyti svetimkūniai, tačiau jie nesukibę, juda žarnyne. Chirurgai viliasi, jog laiku į gydymo įstaigą atvykusiai paauglei pavyks svetimkūnius pašalinti be sudėtingos žarnyno operacijos.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Vaikų chirurgijos-ortopedijos traumatologijos centro vedėjas, Povilas Venckus sakė, kad ypač pavojinga, kai nuryjami keli kamuoliukai ir jie sulipdo žarnas ir suformuoja tarpžarnines jungtis.

Dėl ilgalaikio mechaninio svetimkūnių poveikio į žarnos sienelę bei magnetinio ryšio tarp karoliukų, esančių skirtingose žarnos kilpose, gali atsirasti opos. Žarna gali įtrūkti, tada jos turinys teršia žarnyną. Uždelsus kreiptis pagalbos, gali ištikti ir mirtis.

Klinikoje gydomos paauglės sakė žinančios, kad ir kitose miesto mokyklose yra paauglių, kurios „puošiasi“ magnetiniais šratukais, nes jų sutikdavo jaunimo pasilinksminimo vietose.

Šių paauglių kontaktų nukentėjusiosios sakė neturinčios, todėl ir negali pranešti apie jų sveikatai gresiantį pavojų.

Vaikų chirurgai ragina tėvelius nedelsti kreiptis į medikus, jei vaikai skundžiasi pilvo skausmais, karščiuoja ar viduriuoja. Šie požymiai nepraeis, jei sveikatą sutrikdė į žarnyną patekę magnetiniai svetimkūniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.