Mirė garsus Lietuvos architektas Vytautas Nasvytis

[[ge:lrytas:lrytas:517606]]

V.Nasvytis mirė eidamas 87-uosius metus.<br>R.Jurgaičio nuotr.
V.Nasvytis mirė eidamas 87-uosius metus.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2016, 1:37 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:31 PM

V.Nasvytis mirė eidamas 87–uosius metus. Jis kartu su broliu Algimantu Nasvyčiu suprojektavo sostinės viešbutį „Lietuva“, Nacionalinį dramos teatrą ir Lietuvos Parlamento rūmus. Taip pat broliai Nasvyčiai yra „Neringos“ viešbučio ir kavinės interjero Vilniuje, Centrinio pašto rekonstrukcijos, Naujo miesto centro dešiniajame Neries krante projektų autoriai. 

V.Nasvytis yra apdovanotas Valstybės premija, Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“, Architektūros riterio apdovanojimu bei LDK Didžiojo kunigaikščio Gedimino ketvirtojo laipsnio ordinu. 

Šalies vadovai pareiškė užuojautą dėl žymaus architekto mirties. 

„Kūrybinis V.Nasvyčio palikimas kuria modernios Lietuvos architektūrinį veidą. V.Nasvyčio projektuose ypač svarbus buvo žmogus – net ir priespaudos metais jo suprojektuotose erdvėse jautėsi laisvės dvasia“, – rašoma prezidentės Dalios Grybauskaitės užuojautoje. 

Dėl šios netekties šalies vadovė pareiškė nuoširdžią užuojautą V.Nasvyčio šeimai, artimiesiems, kolegoms ir bendražygiams, pranešė Prezidentūra. 

„Architektas savo kūrybingą ranką pridėjo prie svarbių Lietuvos valstybinių ir visuomeninių pastatų – Seimo, Vilniaus „Neringos“ kavinės ir „Lietuvos“ viešbučio, Vilkaviškio katedros. Jo darbas 2003 metais buvo įvertintas ir Vyriausybės meno premija. V.Nasvytis kartu su bendražygiais sukūrė originalią Lietuvos architektūros mokyklą ir tas įnašas į urbanistiką niekada nebus pamirštas“, – sakoma premjero Algirdo Butkevičiaus užuojautoje. 

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė savo užuojautoje sako, kad „Lietuva neteko vieno iškiliausių architektūros autoritetų, talentingo kūrėjo, didžios asmenybės, kurio darbai daugelį metų formavo unikalų Vilniaus miesto architektūrinį veidą, iki šiol žavintį sostinės gyventojus ir svečius“. 

„Telydi Velionį Amžinybės šviesa, o jo šeimą – paguoda ir dvasios stiprybė“, – rašoma Seimo pirmininkės užuojautoje, kurią paskelbė jos biuras.

Atsisveikinti su V.Nasvyčiu  galima sausio 10 dieną, nuo 11  valandos   Vilniuje šventų Jonų bažnyčioje. Urna su velionio pelenais išnešama 14 valandą.  V.Nasvytis  bus laidojamas Vilniuje, Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.