Ž. Litvino tragedijos priežastis atskleis pomirtinė ekspertizė?

Nors po Radviliškio rajone įvykusios tragedijos, kai vienas po kito iš gyvenimo pasitraukė keturiolikmetė mergina ir nepagrįstai jos nužudymu įtartas mylimasis 20 metų Žilvinas Litvinas, prabėgo jau daugiau nei keturi mėnesiai, ikiteisminiai tyrimai dėl jų mirties priežasties nustatymo dar nebaigti.

Nors nuo Ž.Litvino mirties praėjo daugiau nei keturi mėnesiai, į klausimą, kodėl vaikinas nusižudė, neatsakyta.<br>R.Vitkaus nuotr.
Nors nuo Ž.Litvino mirties praėjo daugiau nei keturi mėnesiai, į klausimą, kodėl vaikinas nusižudė, neatsakyta.<br>R.Vitkaus nuotr.
Ž.Litviną (dešinėje) jį pažinoję žmonės apibūdino kaip darbštų, geraširdį jaunuolį. Vaikinas su kitais talkininkais nufotografuotas per bendruomeninę talką.<br>Bendruomenės namų nuotr.
Ž.Litviną (dešinėje) jį pažinoję žmonės apibūdino kaip darbštų, geraširdį jaunuolį. Vaikinas su kitais talkininkais nufotografuotas per bendruomeninę talką.<br>Bendruomenės namų nuotr.
Nusižudžiusio Ž.Litvino svainis Andrius Ivinskas tvirtino, jog vaikinas iš areštinės skambino telefonu ir skundėsi, kad yra mušamas ir verčiamas prisipažinti tuo, ko nepadarė.<br>R.Vitkaus nuotr.
Nusižudžiusio Ž.Litvino svainis Andrius Ivinskas tvirtino, jog vaikinas iš areštinės skambino telefonu ir skundėsi, kad yra mušamas ir verčiamas prisipažinti tuo, ko nepadarė.<br>R.Vitkaus nuotr.
Ž.Litvino mylimosios keturiolikmetės merginos kūnas jo laidotuvių dieną buvo rastas keli kilometrai nuo savo namų esančiame miške.<br>R.Vitkaus nuotr.
Ž.Litvino mylimosios keturiolikmetės merginos kūnas jo laidotuvių dieną buvo rastas keli kilometrai nuo savo namų esančiame miške.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 26, 2016, 6:53 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:39 AM

Tiesa, teismo medicinos ekspertai pateikė išvadas ir dėl Ž.Litvino, ir dėl jo draugės mirties priežasties, tačiau ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams to nepakako.

Jie tašką šioje byloje ketina padėti tik sulaukę Ž.Litvinui ir jo nepilnametei draugei paskirtų pomirtinių ekspertizių išvadų.

Kam pareigūnams prireikė pomirtinių ekspertizių? Ar tai nėra bandymas vilkinti laiką, kad ši įtarimų dėl kriminalistų veiksmų teisėtumo palikusi tragiška istorija kuo greičiau pasimirštų?

Draugą uždarė į areštinę Keturiolikmetė Radviliškio rajono gyventoja be žinios dingo pernai rugpjūčio 21-osios vakarą. Su girtavusia mama susipykusi nepilnametė apie 21 val. 30 min. išėjo iš namų ir nebegrįžo.

Dukters motina pasigedo tik ryte, o neradusi jos pas pažįstamus kreipėsi į policiją.

Keturiolikmetės paiešką pradėję pareigūnai merginos nerado. Į tyrėjų akiratį pateko su šia nepilnamete draugavęs gretimo miestelio gyventojas Ž.Litvinas.

Nors šešeriais metais už savo draugę vyresnis vaikinas pareigūnams pateikė alibi, tyrimas dėl be žinios dingusios paauglės buvo perkvalifikuotas į nužudymą, o pats Ž.Litvinas – sulaikytas ir uždarytas į areštinę, jam pareikšti įtarimai dėl draugės nužudymo.

Informacija apie smurtą nepasitvirtino

Ž.Litvino svainis tvirtino, kad jam iš areštinės kelis kartus skambinęs giminaitis skundėsi, esą pareigūnai jį muša ir verčia prisipažinti tuo, ko jis nepadarė.

Pasikorusio Ž.Litvino kūnas Joniškio rajono policijos komisariato areštinės kameroje buvo rastas naktį į rugsėjo 14-ąją.

Po Ž.Litvino žūties buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai: vienas – dėl mirties priežasties nustatymo, kitas – dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo.

Ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo atliekantys pareigūnai įtariamųjų nenustatė, tačiau išsiaiškino, kad Ž.Litvino giminaičių viešai skelbta informacija apie policijos pareigūnų smurtą nepasitvirtino.

Kad areštinėje prieš Ž.Litviną nebuvo smurtauta, pareigūnai nusprendė remdamiesi ekspertų išvadomis bei „kitais tyrimo metu surinktais duomenimis“.

Sieks nustatyti psichikos būklę

Gavę medicinos ekspertų išvadą tyrimą dėl mirties priežasties nustatymo atliekantys pareigūnai konstatavo, kad Ž.Litvinas pasikorė – mirė nuo uždusimo kilpoje.

Kodėl nekaltas vaikinas nusprendė nusižudyti, per šį tyrimą taip ir nebuvo nustatyta.

Gal todėl prieš dėdami tašką šioje byloje pareigūnai dar nusprendė atlikti Ž.Litvinui pomirtinę kompleksinę teismo psichiatrijos-psichologijos ekspertizę.

Pasak ekspertizę paskyrusių Šiaulių apygardos prokuratūros pareigūnų, ją atliksiantys specialistai „sieks nustatyti Ž.Litvino psichikos būklę priešmirtiniu periodu, tą būseną sukėlusias priežastis ir savižudybės motyvus“.

Ekspertų išvadų neviešino

Kad Ž.Litviną už grotų įkišę ir įtarimus dėl draugės nužudymo pareiškę pareigūnai buvo teisūs, galėjo patvirtinti tik išvada, jog jo draugė mirė smurtine mirtimi.

Keturiolikmetės merginos kūnas keli kilometrai nuo jos namų esančioje pamiškėje buvo rastas jos nužudymu įtarto Ž.Litvino laidotuvių dieną.

Per pirminę apžiūrą smurto žymių ant nepilnametės kūno neaptikę ekspertai spėjo, kad mergina pasikorė.

Portalo lrytas.lt duomenimis, smurto žymių nerado ir teismo medicininę ekspertizę atlikę specialistai.

Tačiau kol nebus baigtas ikiteisminis tyrimas dėl merginos mirties priežasties nustatymo, ekspertų išvadų pareigūnai neviešins.

Įvertins visus surinktus duomenis

„Keturiolikmetės mirties priežastis yra nustatyta, tačiau ar žmogus pasikorė pats, ar buvo pakartas, ar privestas prie savižudybės, nustatoma ne specialisto išvada, o įvertinus ikiteisminio tyrimo medžiagą ir atsižvelgus į surinktus duomenis“, – portalui lrytas.lt sprendimo kol kas neviešinti ekspertų išvadų motyvą paaiškino Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Gendvilaitė.

Pasak specialistės, siekiant visapusiškai ištirti ikiteisminio tyrimo medžiagą, paskirta šios nepilnametės, kaip ir Ž.Litvino,  pomirtinė kompleksinė teismo psichiatrijos-psichologijos ekspertizė.

Pomirtinę ekspertizę turės atlikti Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vaikų ir paauglių teismo psichiatrijos skyriaus specialistai.

Išvadų dar teks palūkėti

Kada pomirtinė ekspertizė bus atlikta, nežinoma. Tikėtina, kad ekspertų išvadų ikiteisminį tyrimą dėl keturiolikmetės mirties priežasčių nustatymo atliekantiems pareigūnams dar teks laukti mažiausiai mėnesį.

Kol kas prokurorų dar nėra pasiekusios ir Ž.Litvinui paskirtos pomirtinės ekspertizės išvados.

Ar pomirtinių ekspertizių išvados padės atsakyti į klausimą, kas kaltas dėl dviejų jaunų žmonių mirties, lieka neaišku.

Juolab kad pareigūnų smurto prieš Ž.Litviną versiją tyrėjai jau spėjo paneigti nelaukdami šių ekspertizių išvadų – ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo atlikę pareigūnai įtariamųjų nesustatė, tačiau išsiaiškino, kad Ž.Litvino giminaičių viešai skelbta informacija apie policijos pareigūnų smurtą nepasitvirtino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.