Mirė filosofas Leonidas Donskis

Trečiadienio rytą mirė filosofas, buvęs Europos Parlamento narys Leonidas Donskis. Šią žinią patvirtino filosofo artimieji.

Mirė filosofas L.Donskis.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Mirė filosofas L.Donskis.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Mirė filosofas L.Donskis.
Mirė filosofas L.Donskis.
Mirė filosofas L.Donskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mirė filosofas L.Donskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mirė filosofas L.Donskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mirė filosofas L.Donskis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 21, 2016, 8:21 AM, atnaujinta May 12, 2017, 11:10 AM

lrytas.lt žiniomis L.Donskis 4 val. 43 min. susmuko Vilniaus oro uosto išvykimo salėje, ruošdamasis skrydžiui.

Atvažiavę greitosios pagalbos medikai dar bandė gaivinti filosofą, bet pastangos buvo bevaisės – 5 val. 25 min. konstatuota mirtis.

Spėjama, kad vyrui sustojo širdis. Jam buvo 54 metai.

„Tai didžiulė netektis, kartu su juo išėjo ir universiteto dalis. L.Donskis buvo ir filosofijos, ir politikos, ir kitų mokslų grandas“, – BNS sakė Vytauto Didžiojo universiteto rektorius profesorius Juozas Augutis.

Anot rektoriaus, universitetas turbūt siūlys L.Donskį šarvoti VDU Didžiojoje auloje Katalikų teologijos fakulteto rūmuose.

„Leonidas Donskis labai laukė šios kelionės. Nepaprastas gyvenimo tempas triskart koregavo kelionės datą. Daugiau nei prieš pusmetį Leonidas rašė „...lyg ir rugsėjo 21-23 d. tiktų. Norėčiau atvykti su žmona, nes mes abu Rusijoje nebuvome nuo 1990 metų... O Petrapilį abu mėgstame. Ermitažas – mano svajonė. Ar galėčiau praleisti jame kokias 4 savo laimės valandas?“

Ketvirtadienį L.Donskis turėjo pristatyti savo naują knygą, kurią išleido I.Limbacho leidykla, skaityti dvi paskaitas Europos ir Atvirajame universitetuose. Leonido laukė ir siurprizas – buvome radę galimybę Didžiajame dramos teatre pamatyti vaidinančius jo mėgstamus Alisą Freindlich ir Olegą Basilašvilį.

Deja, renginiai atšaukiami... Nuoširdi užuojauta artimiesiems ir visiems gerbusiems šį iškilų Pilietį.“ – rašoma Lietuvos generalinio konsulo Sankt Peterburge, Dainius Numgaudžio išplatintame laiške.

Leonidas Donskis gimė 1962 m. rugpjūčio 13 d. Klaipėdoje. 1985 m. baigė lietuvių filologijos ir teatro pedagogikos studijas Lietuvos konservatorijos Klaipėdos Pedagoginiame fakultete.

1987 m. įstojo į  Vilniaus universiteto (VU) aspirantūrą, Filosofijos katedroje. 1990 m. gruodžio 11 d. VU apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją tema „Kultūros krizės ir jų filosofinė refleksija (O. Spenglerio, A. Toyonbee ir L. Mumfordo istoriosofinių koncepcijų istorinė-metodologinė analizė), 1999 m. Helsinkio universitete apgynęs disertaciją tapo socialinių mokslų daktaru.

Nuo 2002 m. L.Donskis buvo VDU Politologijos katedros profesorius ir Išeivijos studijų centro vyriausiasis mokslo darbuotojas. 2003–2005 m. – VDU Filosofijos katedros vedėjas. 2004 m. VDU atliko habilitacijos procedūrą (humanitariniai mokslai, istorija – darbai iš idėjų ir sąmoningumo istorijos).

2005 m. VDU senatas suteikė profesoriaus pedagoginį vardą. Nuo 2005 m. – VDU Politikos mokslų ir diplomatijos instituto direktorius, o nuo 2006 m. – Politologijos katedros profesorius. Nuo 2005 m. – VDU senato narys.

2009–2014 metais Leonidas Donskis buvo Lietuvos atstovas Europos Parlamente ir dirbo Liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą“ frakcijoje ALDE.

Per savo mokslinę karjerą L.Donskis dirbo JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos, Estijos ir Vengrijos universitetuose, parašė daugiau kaip 40 knygų ir daugiau nei 500 straipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.