Šalies lyderiai reiškia užuojautą dėl L.Donskio mirties: netekome iškilaus žmogaus

Lietuva neteko iškilaus humanitaro, aktyviai gynusio laisvės ir žmogaus orumo idėjas, trečiadienio rytą netikėtai mirus filosofui Leonidui Donskiui sakė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Šalies lyderiai reiškia užuojautą dėl L.Donskio mirties: netekome iškilaus žmogaus.<br>Montažas
Šalies lyderiai reiškia užuojautą dėl L.Donskio mirties: netekome iškilaus žmogaus.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2016, 9:22 AM, atnaujinta May 12, 2017, 11:10 AM

„Lietuva neteko iškilaus humanitaro, savo akademinėje ir visuomeninėje veikloje aktyviai gynusio laisvės ir žmogaus orumo idėjas. Profesorius L.Donskis buvo tvirtas europinių vertybių ir vakarietiško mąstymo pavyzdys ne tik jaunajai kartai, bet ir visiems Lietuvos žmonėms“, – rašoma Prezidentūros paskelbtoje šalies vadovės užuojautoje.

Savo užuojautoje D.Grybauskaitė taip pat pabrėžė, kad būdamas Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės pavaduotojas ir aktyvus šios bendruomenės narys L.Donskis svariai prisidėjo išsaugojant šalies žydų kultūrą ir jos paveldą, skleidžiant tolerancijos, lygybės ir pagarbos žmogui idėjas. V.Adamkus: L.Donskis buvo Lietuvos šviesulys

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sakė, kad trečiadienį netikėtai miręs filosofas Leonidas Donskis buvo šviesulys Lietuvos moksle ir visuomeniniame gyvenime, nuoširdžiai rūpinęsis valstybės raida.

„Tai yra milžiniška netektis Lietuvos valstybei. Asmeniškai išgyvenu dėl nuoširdaus artimo bičiulio netekties“, – BNS sakė prezidentas.

„Manau, kad L.Donskis buvo Lietuvos gyvenime šviesulys, ne tik moksle, bet ir valstybės, visuomeniniame gyvenime. Jis rūpinosi dėl Lietuvos ateities, savo išmintimi ir patarimais stengėsi įnešti giedrumo, sąžiningumo į mūsų gyvenimą. Tikiuosi, kad jis paliko pavyzdį ateinančioms kartoms, kaip reikia gyventi, siekti aukštesnių tikslų ir tikėti ateities Lietuva“, – kalbėjo V.Adamkus.

A.Butkevičius: L.Donskio išėjimas – didelė netektis visai valstybės šviesuomenei.

„Skaudžiai ir netikėtai netekome filosofo, eseisto, žymaus mąstytojo L.Donskio. Šis žmogus skvarbiu intelektualo žvilgsniu akylai stebėjo mūsų gyvenimą ir savo įžvalgomis stengėsi jį padaryti tauresnį. L.Donskio išėjimas – didelė netektis visai mūsų valstybės šviesuomenei, visiems, kuriems svarbios pamatinės vertybės“, – sakoma Vyriausybės paskelbtoje A.Butkevičiaus užuojautoje.

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė Lietuvos Respublikos Seimo ir savo vardu taip pat pareiškė nuoširdžią užuojautą L.Donskio mirties jo šeimai, artimiesiems ir visai Lietuvai.

„Netekome iškilios Lietuvos asmenybės, Žmogaus iš didžiosios raidės – filosofo Leonido Donskio. Tai skaudus, netikėtas ir sukrečiantis praradimas mums visiems.

Skaudžią netekties valandą nuoširdžiai užjaučiu Velionio šeimą, artimuosius ir bendražygius, visus tuos, kam Leonidas Donskis buvo gyvenimo Mokytojas, moralinis Autoritetas ir Vedlys. Jis visada liks mūsų atmintyje savo įtaigiais žodžiais ir prasmingais darbais, savo didžio žmogaus kuklumu, išmintimi ir dvasios stiprybe, savo meile Lietuvai. Telydi Išėjusįjį Amžinybes šviesa, o jo artimuosius – širdies paguoda“, – teigiama Seimo vadovės L. Graužinienės užuojautoje.

V.Landsbergis: savo išmintimi L.Donskis siekė saugoti žmones nuo nežmoniškumo klaidų

Filosofas Leonidas Donskis su susirūpinimu stebėjo visuomenės raidą ir siekė savo išmintimi saugoti žmones nuo nežmoniškumo klaidų, sako buvęs valstybės vadovas profesorius Vytautas Landsbergis.

„Tai žmogus, kuris liks mūsų atmintyje kaip labai išmintingas, labai geros valios stebėtojas, patarėjas, susirūpinęs dėl to, kaip gyvename, kur einame. Šių dienų pasaulyje draskomame neapykantos konvulsijų, L.Donskis norėjo būti gydytojas – diagnostikas ir savo išmintimi saugoti žmones nuo nežmoniškumo klaidų. Buvo labai darbštus, aktyvus ir labai reikalingas. Jo nepaprastai pasigesime“, – sakė V.Landsbergis.

V.Landsbergis 2004-2014 metais buvo Europos Parlamento narys, vieną kadenciją europarlamente jis dirbo ir su L.Donskiu. Profesorius sako jautęs abipusę pagarbą bei pastebėjęs, jog per penkerius metus L.Donskis nerado jį tenkinančios politinės linijos.

„Manau, kad mes jautėme vienas kitam ir simpatiją, ir tarpusavio supratimą (...). Jis ir ten buvo vienišas – tą aš labai gerai mačiau, kartais jis apie tai atvirai pasakydavo, kad net sau artimoje politinėje aplinkoje nemato artimų“, – prisiminė jis.

Filosofas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius L.Donskis trečiadienio rytą mirė Vilniaus oro uoste, kur ruošėsi skrydžiui į Ukrainą. Spėjama, kad jį galėjo ištikti širdies smūgis.

Užsienio reikalų ministras: Išliks moralios politikos įkvėpimu

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė gilią užuojautą dėl intelektualo, filosofo, aktyvaus visuomenės veikėjo, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Leonido Donskio mirties.

„Esame giliai sukrėsti šios skaudžios žinios. Daugelis mūsų šiandien jaučiamės taip, lyg patys būtume netekę labai artimo žmogaus. Jo išmintis lydėdavo mus kiekvieną dieną, o principinga laikysena suteikdavo stiprybės dirbti ir gyventi laikantis bendražmogiškų vertybių. Visuomet prisiminsime Jį kaip taurią asmenybę, kuri savo asmeniniu gyvenimu ir pavyzdžiu liudijo žmogaus laisvės, moralios politikos ir pilietiškumo idealų jėgą“, – sako L. Linkevičius.

Pasak ministro, profesoriaus Leonido Donskio dalyvavimas tarptautiniuose renginiuose, jo vedamos diskusijos, knygos, publikacijos leisdavo mums didžiuotis Lietuva, kuri sugebėjo išugdyti europinio lygio intelektualą ir filosofą. L. Donskio dėka Lietuvos vardas garsiau skambėdavo žymiausiuose Europos ir Amerikos universitetuose, Europos Parlamente.

„Savo iškiliu pavyzdžiu ir paliktais darbai L .Donskis nepaliaus garsinti Lietuvos vardo ir išliks moralios politikos įkvėpimu Europos politikams, akademinei bendruomenei ir visiems Lietuvos žmonėms. Mums, kaip ir visai Lietuvai, Jo be galo trūks“, – teigia ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?