Tabore vėl rastas perdozavęs narkomanas, šiemet – jau 35-as

Vilniaus čigonų tabore penktadienį vėl rastas miręs narkomanas. Pačiais kukliausiais paskaičiavimais, tai jau 35-as žmogus šiemet miręs nuo narkotikų perdozavimo Vilniaus čigonų tabore ar greta jo.

Tabore vėl rastas perdozavęs narkomanas, šiemet – jau 35-as.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Tabore vėl rastas perdozavęs narkomanas, šiemet – jau 35-as.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-04 09:52, atnaujinta 2017-05-09 15:43

Negyvas žmogus penktadienį rastas visai greta taboro esančiame miškelyje. Beveik neabejojama, kad žmogus mirė nuo narkotikų perdozavimo.

Apie negyvą maždaug 30 metų vyrą taboro prieigose policijai apie 10 val. 10 min. pranešė greitosios pagalbos medikai, pirmieji atvykę į įvykio vietą.

Policijos duomenimis, tai jau 35-as perdozavimo atvejis tabore ar greta jo šiemet.

Kaip prieš savaitę jau skelbė lrytas.lt, Vilniaus miesto savivaldybė, dar pavasarį įsipareigojusi per trejus metus skirti 140 tūkst. eurų Vilniaus čigonų tabore besilankančių narkomanų pakaitinio gydymo metadonu ir reabilitacijos programai, kol kas pinigų tam nesurado.

Vilniaus apskrities VPK viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis tąkart lrytas.lt teigė, kad 2010 metais Vilniuje atliktas eksperimentas parodė, jog narkotikus vartojantiems asmenims taikoma metadono programa yra efektyvi ir gali labai smarkiai prisidėti sprendžiant kvaišalų platinimo tabore problemą. Todėl jis ragino nelaukti, o kuo greičiau pradėti ją vėl taikyti.

Vien šiemet persekiodami narkotikų tiekėjus (ne taboro prekeivius, o tuos, kurie taborą aprūpina kvaišalais) Vilniaus pareigūnai jau konfiskavo per 20,5 kg heroino. Tai Afganistane pagamintas produktas, į taborą vežamas iš Tadžikistano. Narkotikai į taborą jau pristatomi tiesiai, apeinant įvairiausius tarpininkus.

Pasak A. Mikulskio, policijos dėmesys narkotikų tiekėjams ir pardavėjams duoda teigiamų rezultatų, tačiau prekybą narkotikais čia galutinai sužlugdyti gali tik paklausos sunaikinimas. Jei nebus norinčių nusipirkti, neliks ir pardavėjų.

„2010 m. mes atlikome tokį eksperimentą ir jis pavyko. Eksperimentą tąkart pusmetį vykdė Narkotikų kontrolės departamentas, Priklausomybės ligų centras ir Vilniaus policija. Tada buvo atsiradę pinigų pusmečiui, jie buvo suteikti Priklausomybės ligų centrui ir šimtui narkomanų buvo pasiūlyta gydytis. Sutikusiems gydytis buvo iškelta tik viena sąlyga – į taborą jie kojos nebekels.

Per prievartą tų žmonių niekas nevežė į Priklausomybės ligų centrą. Policija išrašydavo nukreipimą ir jau su tuo dokumentu narkomanai eidavo patys. Į Priklausomybės ligų centrą atėjo visi!“,- prieš kelerius metus vykusį eksperimentą prisiminė vienas iš Vilniaus apskrities policijos vadovų.

Tąkart pusmetį trukusi programa parodė, kad į narkotikų liūną nugrimzdę žmonės nori išsikapstyti ir pradėti normalų gyvenimą. Grįžusių į taborą buvo vos keli. Kaip teigė A.Mikulskis, juos galima ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti: „Mes gi juos stebėjome“.

Absoliuti dauguma programoje dalyvavusių asmenų tvirtai įsikibo į jiems suteiktą galimybę. Eksperimento pradžioje darbus turėjo vos vienas kitas dalyvaujantis programoje. Po kelių mėnesių tokių buvo jau trečdalis.

Šių metų balandžio 19 d. Vilniaus miesto savivaldybės taryba patvirtino didžiulę programą, skirtą gyvenančiųjų čigonų tabore integracijai. „Vilniaus (Kirtimų) romų taboro bendruomenės integracijos į visuomenę 2016-2019 metų programoje“ be kita ko numatyta ir skirti 140 tūkst. eurų asmenų, priklausomų nuo narkotikų pakaitiniam gydymui metadonu ir jų reabilitacijai.

Tačiau iki šiol šiai programai nėra skirta nė euro. 

„Problema yra, bet yra ir sprendimo būdas. Tik spręsti reikia visiems kartu. Jei tai darys viena policija, viskas užsitęs. Savivaldybės patvirtintoje programoje viskas gerai sudėliota, reikia tik realizuoti tai, kas parašyta. Jei mums pavyks į šitą programą vėl pritraukti narkomanų, tai ir mirčių skaičiuoti nereikės“, – įsitikinęs A.Mikulskis.

Vilniaus vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas, prieš savaitę pripažinęs, kad pinigai metadono programai iš tiesų dar nėra skirti, teigia, kad jie bus skirti kitų metų pradžioje.

„Tiesą sakant, mes tikėjomės svaresnio ministerijų ir Vyriausybės indėlio vykdant šią programą. Bet panašu, kad teks patiems visa apimtimi ją įgyvendinti. Kitų metų pradžioj šita programa jau įsibėgės visa apimtimi“, – teigia sostinės vicemeras.

Iš viso įgyvendinant balandį patvirtintą taboro gyventojų integravimo programą visiems tikslams ir uždaviniams įgyvendinti Vilniaus valdžia iki 2019 m. pabaigos nusiteikusi išleisti 927 tūkst. 948 eurų Savivaldybės biudžeto lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.