Landsbergių šeimoje – netektis: mirė Gabrielius Žemkalnis-Landsbergis

Australijoje, Melburne, mirė 88-erių Gabrielius Žemkalnis-Landsbergis, Vytauto Landsbergio brolis. V.Landsbergis savo feisbuko paskyroje parašė trumpą žinutę:

 Australijoje, Melburne mirė 88-erių Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis, Vytauto Landsbergio brolis.<br> P.Lileikio archyv. nuotr.
 Australijoje, Melburne mirė 88-erių Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis, Vytauto Landsbergio brolis.<br> P.Lileikio archyv. nuotr.
 Landsbergių šeimos akimirka.<br> V.V.Landsbergio nuotr. feisbuke
 Landsbergių šeimos akimirka.<br> V.V.Landsbergio nuotr. feisbuke
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-10 10:54, atnaujinta 2017-12-15 09:06

„MIRĖ. Mirė mano broliukas, mano mažų vaikų dėdė Gabriukas. Ilgai buvome atskirai, o dabar mintimis debesimis besusitiksime.“

G.Žemkalnis-Landsbergis buvo Australijos lietuvių radijo ir spaudos darbuotojas.  Jis taip pat vadovavo Melburno lietuvių bendruomenei.

„Šiąnakt Amžinybėn iškeliavo mano mylimiausias dėdė Gabrys, puikų humoro jausmą ir taikią širdį turėjęs. Visad sakė, kad jeigu vokiečiai nebūtų išvežę į gestapo kalėjimus, būtų tapęs partizanu. Jo garbei ir vyriausias sūnus tapo Gabrielium.

Kai dėdė Gabrys iš Australijos atvažiavo į Lietuvą pirmąsyk, buvo, berods, 1971-ieji, man buvo devyneri. Iš laiškų ir regėtų nuotraukų buvau taip sudievinęs šį dėdę iš Melburno, kad vos tik jam atskridus į Vilnių neištvėriau, perlipau aerouoste per tvoreles ir nubėgau pasitikt link lėktuvo. (Tuomet ten dar nebuvo rimtesnių apsaugų.) 

Vėliau, kai tuokėmės su Ramune, jie su teta Danute tapo mūsų svotais; o nuotraukoje mūsų vestuvių 25-metis, kuomet juodu buvo paskutinį sykį atvykę Lietuvon. 

Mėgdavęs pokštaut, netgi rimtomis temomis: prisimenu, sakydavęs, kad jam mirus ant kapo reikėtų įtaisyt akmeninę plytelę su paslėptu garso įtaisu taip, kad užlipus lankytojui įsijungtų irašas ir dėdės balsas papasakotų ką nors linksma, kokį gerą anekdotą ar ką. 

Vis planuodavom važiuot lydekų gaudyt į Aisetą, kaip mano vaikystėj, bet atvykus Lietuvon tiek turėdavo reikalų, kad taip ir nespėjom šį sykį.

Ilsėkis, mielas žmogau“, tokią žinutę feisbuke parašė rašytojas ir režisierius, G.Žemkalnio Landsbergio sūnėnas, politiko Gabrieliaus Landsbergio tėvas.

Prezidentė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl žymaus išeivijos atstovo Gabrieliaus Žemkalnio mirties.

„Lietuvoje ypač vertiname nepaprastai didelį G. Žemkalnio-Landsbergio darbą, nepaliaujamai atstovaujant Vakarų pasaulyje mūsų šalies interesams, vienijant išeivijos lietuvius, nuoširdžiai rūpinantis Rytų Lietuvos bendruomenėmis, lankant tremtinius ir jų palikuonis Rusijoje“, – rašoma prezidentės užuojautoje.

Apdovanotas už lietuvių išeivių telkimą

1929 metais Kaune gimęs G. Žemkalnis 1948 metais išvyko į Australiją ir buvo aktyvus vietos lietuvių bendruomenės narys, taip pat buvo išrinktas Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos pirmininku.

Už veiklą telkiant lietuvius 1998 metais jam skirtas Gedimino ordino Komandoro kryžius.

Už nuopelnus atkuriant Lietuvos nepriklausomybę ir lietuvių išeivijos telkimą bei ilgametį darbą Lietuvos labui 2009 etais jis buvo apdovanotas Užsienio reikalų ministerijos įsteigta „Lietuvos tūkstantmečio žvaigžde“.

G.Žemkalnis-Landsbergis yra paskelbęs rašinių vietos lietuvių laikraščiuose „Australijos lietuvis“, „Mūsų pastogė“, „Tėviškės aidai“, „Baltic News“, kitur leidžiamuose lietuvių leidiniuose „Europos lietuvis“, „Tėviškės žiburiai“, „Pasaulio lietuvis“, „Lietuvos aidas“, „Lithuanian Weekly“.

1974 m. G.Žemkalnis-Landsbergis su kitais Melburno radijo stotyje „3ZZ“ pradėjo rengti lietuviškas laidas, buvo jų prodiuseris, pranešėjas.

Nuo 1975 m. – Australijos SBS radijo lietuviškų laidų rengėjas; 1979–1994 m.  jų vadovas.

Priklausė Australijos žurnalistų sąjungai, buvo Australijos lietuvių bendruomenės atstovas Lietuvoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.