Mirė garsus Lietuvos skulptorius Romualdas Kvintas

Eidamas 66-uosius metus, mirė garsus Lietuvos skulptorius Romualdas Kvintas, šeštadienį pranešė Lietuvos radijas.

Romualdas Kvintas.<br>M.Kulbio nuotr.
Romualdas Kvintas.<br>M.Kulbio nuotr.
R.Kvinto skulptūra "Bučinys" puošia Klaipėdos kruizinių laivų terminalą. <br> G.Pilaičio nuotr.
R.Kvinto skulptūra "Bučinys" puošia Klaipėdos kruizinių laivų terminalą. <br> G.Pilaičio nuotr.
 R.Kvintas.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 R.Kvintas.<br>G.Pilaičio nuotr. 
 Vytauto Kernagio skulptūra Nidoje. R.Kvintas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Vytauto Kernagio skulptūra Nidoje. R.Kvintas.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos kruizinių laivų terminale.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Klaipėdos kruizinių laivų terminale.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 20, 2018, 12:16 PM, atnaujinta Oct 20, 2018, 8:10 PM

Jis žinomas iš tokių savo darbų kaip Vytauto Kernagio skulptūra Nidoje, Romain Gary skulptūra, Sausio 13-osios memorialas Lietuvos radijo ir televizijos kieme, paminklas gydytojui Cemachui Šabadui.

2015-ųjų rudenį Rusnėje buvo atidengta R. Kvinto skulptūra Hermannui Kallenbachui ir Mahatmai Gandžiui, 2017-ųjų rudenį šalia Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios – Bažnyčios reformatoriui Martynui Liuteriui.

Kūrėjas šiemet ir 2017-aisiais pretendavo į Nacionalines kultūros ir meno premiją.

Jis baigė tuometinį Lietuvos dailės institutą (šiuo metu Dailės akademiją), vėliau čia dėstytojavo. Nuo 1983 metų buvo Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 2001 metų – Niujorko skulptorių Gildijos narys, dalyvavo parodose ir simpoziumuose Lietuvoje ir užsienyje.

R. Kvinto skulptūros lengvai rasdavo kelią į miestų erdves, sako meno istorikė

Romualdo Kvinto skulptūros lengvai rasdavo kelią į miestų erdves ir buvo mėgiamos, mirus žymiam skulptoriui sako meno istorikė prof. Giedrė Jankevičiūtė.

„Tikrai didelė netektis, nes pastaraisiais metais R. Kvintas dirbo labai intensyviai, jam sekėsi, jo skulptūros lengvai surasdavo kelią į miestų erdves, buvo mėgiamos, buvo žinomos, ir skatino žmones prie kultūrinės raiškos, kad nėra paprasta, nėra lengva“, – šeštadienį interviu Lietuvos radijui sakė G. Jankevičiūtė.

„Jis buvo puikus technologas, labai rūpinosi medžiaginiu skulptūrų atlikimu, ir dar dėl to jo darbai buvo mėgiami ir populiarūs“, – pažymėjo menotyrininkė.

Šeštadienį pranešta, kad eidamas 66-uosius metus mirė skulptorius R. Kvintas. Jis žinomas iš tokių savo darbų kaip Vytauto Kernagio skulptūra Nidoje, Romain Gary skulptūra, Sausio 13-osios memorialas Lietuvos radijo ir televizijos kieme, paminklas gydytojui Cemachui Šabadui.

„Jis pagarsėjo Romaino Gary vaikiškasis alter ego, tai berniukas su batu prie krūtinės, daktaro Šabado skulptūra Vilniuje, simboliška, kad jis sukūrė atminimo ženklą Vytautui Kernagiui, šiandien, išgirdus šitą liūdną žinią, norom nenorom ateina mintis apie tų dviejų kūrėjų, kurie padarė didžiulę įtaką labai kokybiškai populiariajai kultūrai, likimų panašumu“, – kalbėjo G. Jankevičiūtė.

„Jis prisimindavo, kad paauglystėje labai mėgo skaityti nuotykinius romanus, indėnų nuotykius, matyt, stipri emocija, įtemptas siužetas jam buvo reikalingi, kad sužadintų vaizduotę, prikeltų jo mintyse dažnai dramatiškus įvaizdžius. Jis mėgo pasakoti istorijas ir jo skulptūrose tai matome “, – pasakojo meno istorikė.

Kūrėjas šiemet ir 2017-aisiais pretendavo į Nacionalines kultūros ir meno premiją.

Šalia jau minėtų, 2015-ųjų rudenį Rusnėje buvo atidengta R. Kvinto skulptūra Hermannui Kallenbachui ir Mahatmai Gandžiui, 2017-ųjų rudenį šalia Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios – Bažnyčios reformatoriui Martynui Liuteriui.

R. Kvintas baigė tuometinį Lietuvos dailės institutą (šiuo metu Dailės akademiją), vėliau čia dėstytojavo. Nuo 1983 metų buvo Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 2001 metų – Niujorko skulptorių Gildijos narys, dalyvavo parodose ir simpoziumuose Lietuvoje ir užsienyje.

Prezidentė pareiškė užuojautą mirus žinomam skulptoriui R. Kvintui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl žinomo skulptoriaus Romualdo Kvinto mirties.

Pasak šalies vadovės, Lietuvos žmonėms skulptoriaus R. Kvinto kūryba yra žinoma ir brangi.

„Daugelis šio kūrėjo gerbėjų yra pamilę rašytojo Romain Gary atminimui skirtą berniuko skulptūrą ar paminklą gydytojui Cemachui Šabadui Vilniuje, Vytautui Kernagiui – Nidoje ir kitas“, – sakoma prezidentės užuojautoje, kurią paskelbė Prezidentūra.

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus užuojauta dėl skulptoriaus R.Kvinto mirties

Dėl Romualdo Kvinto mirties nuoširdžiai užjaučiu žymaus skulptoriaus artimuosius ir visus Jo darbų ir minčių pasekėjus.

„Romualdas Kvintas buvo be galo talentingas ir šiltas žmogus, tai atsispindėjo ir jo darbuose. Romualdas savo išskirtiniais darbais sušildė ne vieną Vilniaus erdvę – ir Cemachu Šabadu, ir Romain Gary, ir kitais darbais. Menininko jautrumas ir pagarba žmogui visada bus su mumis – Vilniaus ir kitų Lietuvos vietų erdvėse. Deja, nors ir kupinas idėjų, planų, puikių įpusėtų darbų, Romualdas Kvintas šianakt mus paliko“, – kalbėjo sostinės meras Remigijus Šimašius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.