Mažeikių ugniagesiai nudirbo žygdarbį, tačiau įstatymai riboja galimybę apie jį pasakoti

„Gerais norais pragaras grįstas“, - skelbia liaudies išmintis. Tą patį galima pasakyti ir apie šį rudenį Seimo priimtas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis praktiškai užkertamas kelias žiniasklaidai informuoti visuomenę apie savižudybes.

 Gelbėdami nusižudyti bandžiusią moterį Mažeikių ugniagesiai atliko tikrą žygdarbį.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Gelbėdami nusižudyti bandžiusią moterį Mažeikių ugniagesiai atliko tikrą žygdarbį.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 11:06 AM

Įstatymo rengėjai tvirtina, kad tai gali sumažinti savižudybių skaičių Lietuvoje, ekspertų nuomonės šiuo klausimu išsiskiria, o savižudybių pateikimą žiniasklaidoje stebintys specialistai teigia, kad kol kas pasiekta tik tiek, jog priėmus įstatymo pataisas informacijos apie savižudybes pateikimas žiniasklaidoje krito drastiškai - publikacijų sumažėjo dešimtimis kartų.

Deja, šio įstatymo nuostatos kartais trukdo informuoti ir apie gelbėtojų žygdarbius. 

„Skelbdami žinias apie savižudybes ar bandymus nusižudyti, [viešosios informacijos rengėjai ir (ar) skleidėjai] neturi skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvų, priemonių ir būdų“, - skelbia naujosios įstatymo nuostatos pradžia. 

Būtent ji dažnu atveju užkerta kelią tinkamai informuoti apie specialiųjų tarnybų darbą gelbėjant savižudžius. Štai ir šį kartą Mažeikių ugniagesiai įvykdė tiesiog žygdarbį gelbėdami nusižudyti bandžiusią moterį, tačiau informaciją apie tai galime pateikti tik apkramtytą.

Sekmadienio pavakare, kaip pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, apie 17 val. 04 min. Mažeikių gyventoja paskambino Bendruoju pagalbos telefonu ir paprašė pagalbos.

Moteris skambino iš telefono be SIM kortelės, ji pranešė, kad bandė (įstatymas draudžia skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti būdus ir priemones - red. past.), pati nebegali išsilaisvinti, namuose yra viena, durys užrakintos.

Moteris tikslaus adreso sakė nežinanti.

Atskubėję ugniagesiai konstatavo, kad skambinusi moteris gali būti bet kuriame ilgo penkiaaukščio namo bute. Tad žvalgyba buvo atlikta visose penkiose namo laiptinėse.

Patikrintas ir butas, kur prieš mėnesį jau buvo įvykis su ta pačia moterimi. Adresą ugniagesiams nurodė policijos budėtojai. Šio buto duris gelbėtojai iškėlė iš staktos nupjovę metalines durų konstrukcijas.

Moteris rasta (įstatymas draudžia skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti būdus ir priemones - red. past.). 

Moterį išlaisvinus (įstatymas draudžia skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti būdus ir priemones - red. past.) ir paguldžius, moteris pradėjo kvėpuoti.

Medikai uždėjo kaklo įtvarą.

25 metų moteris nunešta į GMP automobilį ir išvežta į Mažeikių ligoninę.

Visos įvykio aplinkybės tiriamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.