Kraupios avarijos pasekmių liudininku tapęs K. Krivickas: „Jie važiuoja į mirtį“

Penktadienio naktį kelyje Vilnius-Kaunas „Audi“ automobilis rėžėsi į atitvarus, o nukentėję žmonės išsibarstė gatvėje. Kraupius avarijos padarinius aptikęs ir pagalbos ranką ištiesęs televizijos laidų vedėjas Kristupas Krivickas prisiminė šiurpaus įvykio detales ir perspėjo vairuotojus.

K.Krivickas sustojo ištiesti pagalbos ranką.<br>Lrytas.lt koliažas.
K.Krivickas sustojo ištiesti pagalbos ranką.<br>Lrytas.lt koliažas.
K.Krivickas sustojo ištiesti pagalbos ranką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Krivickas sustojo ištiesti pagalbos ranką.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Krivickas sustojo ištiesti pagalbos ranką.<br>Stop kadras.
K.Krivickas sustojo ištiesti pagalbos ranką.<br>Stop kadras.
K.Krivickas sustojo ištiesti pagalbos ranką.<br>Stop kadras.
K.Krivickas sustojo ištiesti pagalbos ranką.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 27, 2019, 7:56 PM, atnaujinta Jul 27, 2019, 10:05 PM

Kaip paros įvykių suvestinėje pranešė Kauno apskrities VPK, penktadienį apie 1 val. 10 min. Kaišiadorių r., A1 kelyje Vilnius-Kaunas-Klaipėda 57 km, vyro (gim. 1996 m.) vairuojamas automobilis „Audi A3“ atsitrenkė į kelio atitvarus.

Sužaloti ir į gydymo įstaigą pristatyti trys automobilio keleiviai: vyras (gim. 1999 m.) ir dvi moterys (gimusios 1998 m.). Vairuotoją patikrinus alkoholio matuokliu nustatytas 0,23 prom. girtumas.

Šio eismo įvykio pasekmių liudininku tapo K.Krivickas, kuris tą pačią naktį gyvai transliavo vaizdo įrašą savo asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Žmonės išsibarstė ant kelio

Naujienų portalas lrytas.lt susisiekė su K.Krivicku, kuris sutiko papasakoti apie tos nakties akimirkas. Penktadienio naktį iš Gargždų į Vilnių keliavusį K.Krivicką pasitiko neeilinis reginys – kelyje, viduryje greitkelio, vyras išvydo neaiškius ant gatvės gulinčius siluetus ir vyrą, mosikuojantį žibintu.

„Važiavau vienas, ačiū Dievui, ir važiavau labai atidžiai, nes buvo tamsu, aplink visur miškai, o mašinų nėra tiek daug ir tas pavojus, kad į kelią gali išbėgti laukinis gyvūnas, yra didelis, tad vis tiek važiavau susikaupęs, nesiekdamas leidžiamo greičio autostradoje.“ – pasakojo K.Krivikas.

Vyras aiškino išvydęs švieselę, o arčiau privažiavus paaiškėjo, kad tai kitas vyras mojuojantis mobiliuoju telefonu. Kaip pasakojo K.Krivickas, tada jis išvydo kitoje kelio pusėje, Kauno kryptimi, į atitvarus atsitrenkusį automobilį.

Iš „Audi“ automobilio rūko dūmai, ant važiuojamosios kelio dalies gulėjo žmonių kūnai bei pabirusios mašinos detalės, kurios išsibarstė per abi greitkelio kryptis. Išvydęs šį vaizdą K.Krivickas įjungė avarinį savo automobilio signalą, sustabdė mašiną ir išlipęs bėgo link įvykio vietos.

„Pribėgau prie tų, kurie pirmi stabtelėjo. Jie jau buvo atjungę mašinos akumuliatorių, jau įvertinę situaciją ir po to buvo toks, sakykime, įtemptas momentas, nes važiuojantys sunkvežimiai, jie lyg ir pristabdo, bet bando pravažiuoti pro šoną, ir vienas iš sužeistųjų, pusiau be sąmonės, bandė keltis, pasislinkdavo šiek tiek, reikėjo žiūrėti, kad jo nepervažiuotų“, – toliau pasakojo K.Krivickas.

Pasak K.Krivicko, jis apsivilko ryškią atšvaitinę liemenę ir mojuodamas rankomis rodė sunkvežimiui, kad šis toliau nevažiuotų ir įjungtų avarinį signalą, taip užblokuodamas kelią, kad apsaugotų ant važiuojamosios kelio dalies gulinčius nukentėjusiuosius.

„Aišku, kad kompanija buvo nusiteikus siautulingai ir akivaizdu, kad buvo alkoholis vartotas, mažai pažįstama kompanija tarpusavyje, na, tai lėmė matyt – ir nuotaika automobilyje, nesusikaupęs, neatidus vairuotojas.“ – pasakojo K.Krivickas.

Pasak K.Krivicko, vienas eismo įvykį dalyvavęs ir sunkių sužalojimų nepatyręs keleivis pasakojo, kad vairuotojas galimai dar pradedantysis, tačiau iš kompanijos vartojo mažiausiai alkoholio ir dėl šios priežasties jis vairavo automobilį.

Eismo įvykio dalyvis K.Krivickui pasakojo, kad į kelią išbėgo kažkoks gyvūnas, o pasimetęs vairuotojas, siekęs išvengti susidūrimo su žvėreliu, pasuko vairą ir rėžėsi į atitvarus.

Trys eismo įvykio dalyviai patyrė sunkius sužalojimus, pasak K.Krivicko, prasčiausia buvo vienos merginos būklė. Nukentėjusieji aiškino, kad automobilyje važiavo penkiese, tačiau K.Krivickui ir kitiems padėti sustojusiems vyrams iš pradžių pavyko rasti tik tris asmenis, po to buvo rasti visi likusieji.

Smūgis buvo toks stiprus, kad net nukentėjusiųjų batai mėtėsi per abi greitkelio kryptis. K.Krivickas kartu su kitais sustojusiais vyrais nedelsiant iškvietė medikus, policiją bei gelbėtojus. Atvykę medikai į savo automobilį įkėlė tris sužalotus asmenis.

Buvo svarbu fiksuoti aplinkybes

„Transliacija „Facebook“ vyko maždaug po dvidešimties minučių nuo tada, kai sustojau, nes pirmiausia reikėjo apsaugoti įvykio vietą – tiek save, tiek nukentėjusius žmones ir žmones, kurie padėjo.

Reikėjo sustatyti avarinius ženklus vienoje pusėje, kitoje pusėje, tada ieškoti sužeistųjų, nes nebuvo aišku, kiek ten išlakstė tų kūnų iš automobilio, nes mergina, kuri nebuvo praradusi sąmonės, bet sužeista, sakė, kad jie buvo penkiese.

Mes matėme ją sužeistą, ir dar du gulinčius ant kelio, o dar dviejų nebuvo. Tada mes pirmiausia ėjome su prožektoriais bei telefonais ieškoti jų toje vietoje, kur buvo smūgis.“ – pasakojo K.Krivickas.

Pasak K.Krivicko, svarbiausia šios transliacijos paskirtis buvo fiksuoti įvykio detales bei aplinkybes, kurių gali prireikti ir teisėsaugai. Šioje transliacijoje buvo užfiksuotas ir vairuotojas, kuris tikino nevartojęs alkoholio.

Gelbėjant kitą, svarbu saugoti save

Kaip pasakojo K.Krivickas, išvydęs kraupius avarijos padarinius jo pirmasis instinktas buvo sustoti ir išsiaiškinti, ar niekam nereikia pagalbos. Vyras tikina, kad tokiais atvejais reikia nepamiršti ir savo saugumo, kad noras padėti nevirstų dar didesne nelaime.

„Jei tu gelbėji kitą žmogų, tu pirmiausia turi būti saugus pats. Ar tai būtų situacija vandenyje, ar ši. Jei tu pulsi saugodamas save, tai kaip saugosi, pirmiausia – šviesą atspindinti liemenė, tada avariniai ženklai, kaip įmanoma toliau juos nunešus tiek į tą pusę, tiek iš jos, kad tie avariniai ženklai iš anksto signalizuotų žmonėms lėtinti greitį, kad kažkas čia yra“, – pasakojo K.Krivickas.

Pasak K.Krivicko, šioje situacijoje neabejingų žmonių netrūko – į pagalbą atkeliavo pirmieji įvykį išvydę vyrai, dėl kurių mojavimo K.Krivickas taip pat sustojo, televizijos laidų vedėjas taip pat paminėjo, kad čia sutiko ir padėti sustojusį atlikėją Merūną.

Kaip toliau pasakojo K.Krivickas, dalis žmonių pravažiavo pro eismo įvykį, tačiau pats pamini, kad tai galėjo nutikti ir dėl to, kad šie išvydę juos ant kelio nusprendė, kad jau yra pakankamai žmonių, kurie gali padėti.

Prisiminė dar vieną tragišką įvykį

Pokalbio su naujienų portalo lrytas.lt žurnaliste metu, K.Krivickas prisiminė dar vieną tragišką įvykį kelyje. Penktadienį po kelyje Vilnius-Utena įvykusios dviejų automobilių kaktomušos žuvo devynmetė mergaitė.

„Tą dieną aš jau neberašiau į „Facebook“, aš jau nelabai turėjau emocinių jėgų rašyti. Mes su vaikais penktadienį pravažiavome pro tą sankryžą prieš pusvalandį (prieš avariją – aut. past.).

Nuo pat Vilniaus, kai mes važiavome namo, pilnas automobilis, penki vaikai, tai mus lenkė daugybė vairuotojų. Visa eilė lenkiančių, aš sakiau: „Vaikai, pažiūrėkit – jie važiuoja į mirtį.“

Todėl, kad tai akivaizdu, jie išlekia, prabangesnės mašinos, ir ne tokios prabangios, nežinau, kas juos veda, kur jie ten važiuoja, lekia. Visa eilė, matosi, kad jie nespės aplenkti, nespės įlįsti“, – pasakojo K.Krivickas.

Pasak K.Krivicko, yra itin svarbu viešinti tokius įvykius bei didinti vairuotojų atidumą kelyje, kad ateityje būtų galima išvengti tokių skaudžių įvykių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.