Biržų rajoną sukrėtė ilgametės mokytojos savižudybė: neištvėrė įtampos?

Biržų rajono švietimo bendruomenė sukrėsta. Naujųjų mokslo metų pradžia – itin sudėtinga.

Biržų rajone nusižudė mokytoja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Biržų rajone nusižudė mokytoja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Morkūnienė, Šiaurėsrytai.lt

Sep 20, 2021, 1:02 PM, atnaujinta Sep 20, 2021, 1:07 PM

Iš gyvenimo netikėtai pasitraukė viena iš geriausių rajono mokytojų.

„Negalime patikėti... Esame šoke... Reikia vesti pamokas, o nuotaika baisi... Tuščia viduje...“ – taip ir panašiai kalbėjo biržiečiai pedagogai.

Artimieji ieškojo

Rugsėjo 7-ąją, apie 21 valandą, bendruoju pagalbos telefonu buvo pranešta, kad Astrave, Širvėnos ežere, gali būti nuskendęs žmogus. Atvykę ugniagesiai 40 metrų nuo kranto vandens paviršiuje rado plūduriuojančios moters kūną. Skenduolė ištraukta į krantą. Moters tapatybę aiškinosi policijos pareigūnai. Paaiškėjo, kad tai 1973 metais gimusi biržietė. Ji dirbo vienos Biržų miesto mokyklos skyriuje.

Pasak mirusiajai artimų žmonių, tądien nuo 17 valandos ji dukrai ir draugėms nebeatsiliepė telefonu, jos negalėjo rasti draugai. Moters ieškojo jos draugai ir pažįstami. Vienas iš jų Astrave, netoli vienos poilsiavietės, pastebėjo automobilį, o ant kranto rado paliktus moters batus ir akinius. Tuomet suprato, kad galėjo įvykti nelaimė. Šis įtarimas, deja, pasitvirtino.

Pasak moteriai artimų žmonių, jokių nerimą keliančių žinučių ji nepaliko. Tačiau paskutines dvi savaites, pasak artimųjų, buvo matyti, kad jai kažkas negerai. Buvusi nuolat linksma moteris susigūžė, atrodė, lyg būtų kritusi į depresiją. Tačiau kas nutiko – ji nesakydavo.

Atsiėmė dokumentus

Mokytoja šį rugsėjį turėjo pradėti dirbti papildomai vienoje Biržų miesto mokykloje, bet atsisakė. Jos pažįstami svarstė, kad ji galbūt bijojo, jog nepajėgs suderinti abiejų darbų. Kitiems atrodė, kad kažkas jai tarsi būtų įteigęs, jog ji nepajėgs dirbti.

Biržų „Aušros“ pagrindinės mokyklos direktorė Saulė Venckūnienė pasakojo, kad šią vasarą pedagogę ji prikalbino įsidarbinti mokykloje, dėstyti fiziką. Mokytoja buvo parašiusi prašymą ją priimti į šias pareigas, periminėjo priemones, labai džiaugėsi. Bet likus kelioms dienoms iki naujųjų mokslo metų ji atsiėmė dokumentus.

„Paskambino savaitgalį ir pasakė, kad nebedirbs. Susitikome pirmadienį. Klausiau, bet ji taip ir nepasakė, kas atsitiko. Pažadėjo pasakyti kada nors vėliau. Tačiau tikino, kad su mokykla tai nesusiję“, – sakė S. Venckūnienė.

„Tai labai šiltas žmogus, labai atsakingas darbuotojas. Visada padarys viską ir dar daugiau. Visuomet ėmėsi iniciatyvos. Visi esame priblokšti. Pradedu galvoti, ar čia ne sistemos problema, kad mokytojai eina iš darbo ir kad taip įvyksta...“ – svarstė S. Venckūnienė.

Biržų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Eugenijus Januševičius sakė gerai pažinojęs mirusią pedagogę. „Tai buvo žinomas žmogus, daug metų kartu dirbom. Ta naujiena – kaip akmuo į galvą“, – teištarė vedėjas, sakęs, kad šiuo metu tiesiog apie tai negali kalbėti.

Jautė įtampą

Skyriaus, kuriame dirbo mirusi pedagogė, darbuotojai vakar sakė, kad mokiniams apie šį įvykį dar nepranešė. Tiesiog nežinojo, kaip tai padaryti ir kaip vaikai gali sureaguoti. Pamokos, kurias turėjo dėstyti mirusi mokytoja, trečiadienį buvo nevedamos.

Trylika metų į mokyklą važinėjusią ir matematiką dėsčiusią mokytoją bendradarbiai apibūdino kaip labai gerą, reiklią. Visi išėję iš mokyklos buvę mokiniai ją prisimindavo kaip stiprią, gerai dalyką išdėsčiusią specialistę.

Paskutiniu metu buvo juntama, kad mokytoja jaučia kažkokią įtampą. „Matyt, ji viduje kažką išgyveno, bet nesugebėjo atsiskleisti“, – svarstė buvusi bendradarbė.

Nusižudė bendruomenės pavėsinėje

Tai ne vienintelė savižudybė Biržų rajone pastarosiomis dienomis. Pirmadienį Būginių kaimo centre bendruomenės pastatytoje pavėsinejė rastas 1964 metais gimusio vyro kūnas. Jis iš gyvenimo pasitraukė savo noru.

Mirusįjį pastebėjo į darbą važiavęs mėsos perdirbimo įmonės vadovas. Jis iškvietė policijos pareigūnus. „Matyt, žmogus norėjo, kad būtų surastas, jei tai padarė tokioje matomoje vietoje“, – kalbėjo mirusįjį suradęs vyras.

Pasak kaimo žmonių, pastaruoju metu velionis savo namuose negyveno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.