E. Jovaiša apie partijų derybas: požiūriai į švietimo kokybę itin išsiskiria

Penktadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) politikai šešėlinės Vyriausybės posėdyje vėl prakalbo apie galimybę bent jau laikinai pasitraukti iš partijų derybų dėl Nacionalinio švietimo susitarimo. Šis klausimas frakcijoje plačiau bus aptarinėjamas ateinantį antradienį, tačiau valstiečių atstovui šiose derybose Eugenijui Jovaišai daugiausiai dvejonių dėl galimybės toliau derėtis kelia neva skuboti ir uždari Vyriausybės sprendimai dėl regionų mokyklų tinklo pertvarkymo bei „Tūkstantmečio mokyklų“ projekto.

Eugenijus Jovaiša<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Jovaiša<br>V.Ščiavinsko nuotr.
valstiečiai, Agnė Širinskienė, Guoda Burokienė, Eugenijus Jovaiša<br>V.Skaraičio nuotr.
valstiečiai, Agnė Širinskienė, Guoda Burokienė, Eugenijus Jovaiša<br>V.Skaraičio nuotr.
Guoda Burokienė, Eugenijus Jovaiša<br>V.Skaraičio nuotr.
Guoda Burokienė, Eugenijus Jovaiša<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 12:57 PM, atnaujinta May 3, 2021, 6:46 AM

„Čia yra labai sudėtingas klausimas (pasitraukimas iš derybų – ELTA). Matote, čia reikia žiūrėti, kaip toliau plėtosis derybos. Jeigu imsime neutralius dalykus, kurie nepaliečia šių reikalų, tada dar galima tartis, bet, žiūrint plačiai, tai kelia abejonių tokie skuboti veiksmai, kada visiškai nesitariama su niekuo“, – Eltai savo abejones dėl galimybės toliau dalyvauti derybose išsakė E. Jovaiša, akcentuodamas, kad iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos jis nesulaukia atsakymų nei dėl konkretaus „Tūkstantmečio mokyklų“ apibrėžimo, nei dėl projektui skiriamų lėšų detalaus panaudojimo.

„Komitete į mano klausimus, kokios bus tos „Tūkstantmečio mokyklos“, viceministras atsako: „Atviros ir šiuolaikiškos“, bet bent jau didžioji dauguma mokyklų šiandien yra tokios, tai čia ne atsakymas. O atsakymas yra, kad jie nesupranta, ką darys su tais 210 mln. (eurų)“, – tvirtino valstietis.

Parlamentaro teigimu, būtent šiuo aspektu išryškėja didžiausi požiūrių skirtumai į švietimo kokybę. Jo nuomone, kokybišką švietimą galima vertinti pagal mokytojų kvalifikaciją, suteikiamas ugdymo priemones bei švietimo programą, tačiau valdantieji, pasak E. Jovaišos, kokybės klausimą bando spręsti tiesiog mažindami mokyklų skaičių regionuose.

Nors politikas pabrėžia, kad už pasitraukimą iš derybų kategoriškai nepasisako, tačiau dėl skirtingo jo ir dešiniųjų Vyriausybės požiūrio į švietimo kokybę valstietį apėmęs dvilypumo jausmas. Šias frakcijos atstovo dvejones, pasak parlamentaro, jau pajautė ir LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Sėdžiu nacionaliniam susitarime ir galvoju: Viešpatie, tai kaip čia dabar yra? Iš vienos pusės, jie visiškai naikins mokyklas, o aš darysiu nacionalinį susitarimą? Štai kokia yra dilema. Ir šią dilemą yra užčiuopęs R. Karbauskis“, – kalbėjo E. Jovaiša.

ELTA primena, kad LVŽS šešėlinis ministras pirmininkas R. Karbauskis penktadienį teigė, kad Seimo frakcijai siūlo svarstyti atsitraukti nuo derybų dėl partijų švietimo susitarimo, kol Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė nepateiks detalaus atsakymo, kaip planuojama panaudoti maždaug 200 mln. eurų, skirtų regionų mokyklų tinklo reorganizavimui ir „Tūkstantmečio mokyklų“ steigimui.

Praėjusį penktadienį LVŽS atstovas darbo grupėje, rengiančioje partijų Nacionalinį susitarimą dėl švietimo, E. Jovaiša pozityviai vertino tuomet įvykusį posėdį. Nepaisant anksčiau išsakytų abejonių dėl galimybių tęsti darbą šiose derybose, valstietis teigė, kad pagaliau buvo atsižvelgta į jo kritiką dėl konkretumo trūkumo ir „pasiūlymų paradu“ virstančios dokumento rašymo eigos. Jis vylėsi, kad partijos padarys reikiamus namų darbus.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė kovo pradžioje inicijavo pirmąjį susitikimą su politinių partijų frakcijų Seime paskirtais atstovais, kuriame buvo aptarta Nacionalinio susitarimo dėl švietimo rašymo eiga. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė yra sakiusi, kad šį susitarimą tikimasi patvirtinti per pavasario sesiją.

Susitikime tuomet dalyvavo politinių partijų deleguoti atstovai Artūras Žukauskas (Laisvės partija), Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė (Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai), Raimondas Lopata (Liberalų sąjūdis), Ieva Kačinskaitė–Urbonienė (Darbo partija), Vilija Targamadzė (Lietuvos socialdemokratų partija), Eugenijus Jovaiša (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai Algirdas Butkevičius ir Beata Petkevič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.