Valstiečiai laikinai atsiima R. Karbauskio ultimatumą valdantiesiems – tęs darbą Nacionaliniame susitarime dėl švietimo

Antradienį posėdžiavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija nusprendė, kad nesitrauks iš partijų Nacionalinio susitarimo dėl švietimo. Mintį apie galimą pasitraukimą penktadienį išsakė partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, tačiau galiausiai frakcijoje buvo nuspręsta, kad LVŽS ir toliau ketina dalyvauti šiame procese. Nepaisant to, kad valstiečiai partijų derybose pasigenda turinio dėl mokyklų tinklo pertvarkos planų, jie tikina sieksiantys savo siūlymus šiuo klausimu įtraukti į partijų rengiamą dokumentą.

Ramūnas Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Jovaiša<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Jovaiša<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 11:05 AM

„Frakcijoje sutartas vienas dalykas: bus keliamas klausimas dėl turinio. Jeigu darbo grupė ir neis tuo keliu, kad pradės šnekėti apie tokį turinį, kuris turės pagrindą, tai mes bet kuriuo atveju paruošime savo variantą (...), jog būtų aišku, koks yra mūsų matymas“,– Eltai sakė R. Karbauskis.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios LVŽS pirmininkas frakcijai siūlė svarstyti pasitraukimą iš derybų, buvo nepasitenkinimas Vyriausybės rengiama mokyklų tinklo pertvarka bei „Tūkstantmečio mokyklų“ projektu. Tačiau R. Karbauskis tikina, kad apie mokyklų tinklo pertvarką susitarimo projektą rengianti darbo grupė dar nekalbėjo ir, nors valstiečiai tikina pasigendantys turinio šiuo klausimu, tikimasi šį klausimą įtraukti į partijų diskusijas bei teikti savo siūlymus.

„Kadangi turinyje nėra iš viso temų apie mokyklų tinklą, tai (frakcijoje – ELTA) nuspręsta, kad to žingsnio dar nereikia žengti. Dėl pačio susitarimo turinio klausimas dar bus keliamas, jeigu nėra apie mokyklų tinklą kalbama, kokia prasmė iš to susitarimo“,– tikino R. Karbauskis.

E. Jovaiša: demonstruojame savo gerą valią

LVŽS atstovas derybose dėl švietimo Eugenijus Jovaiša teigė, kad jau trečiadienį Vyriausybės atstovams, koordinuojantiems šį procesą, jis išsiųs jo ir frakcijos siūlymus, kuriuos norėtų įtraukti į bendrą partijų dokumentą. Valstietis akcentavo, kad nebuvo linkęs skubėti pasitraukti iš šių derybų, o ar pavyks susitarti, bus matoma ateityje.

„Nutarėme, kad nesirengiame trauktis. Kaip ir sakiau, nereikia čia skubėti, reikia pamėginti surasti galimybes. Ar galėsime surasti – laikas parodys, bet mes savo gerą valią demonstruojame“,– sakė E. Jovaiša.

ELTA primena, kad LVŽS šešėlinis ministras pirmininkas R. Karbauskis penktadienį teigė, jog Seimo frakcijai siūlys svarstyti atsitraukti nuo derybų dėl partijų švietimo susitarimo, kol Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė nepateiks detalaus atsakymo, kaip planuojama panaudoti maždaug 200 mln. eurų, skirtų regionų mokyklų tinklo reorganizavimui ir „Tūkstantmečio mokyklų“ steigimui. Valstiečių atstovui šiose derybose E. Jovaišai daugiausiai dvejonių dėl galimybės toliau derėtis kėlė neva skuboti ir uždari Vyriausybės sprendimai dėl regionų mokyklų tinklo pertvarkymo ir požiūrių skirtumai į kokybiško švietimo sampratą.

Dar prieš kelias savaites E. Jovaiša pozityviai vertino tuomet įvykusį partijų posėdį. Nepaisant jau seniai išsakomų abejonių dėl galimybių tęsti darbą šiose derybose, valstietis teigė, kad pagaliau buvo atsižvelgta į jo kritiką dėl konkretumo trūkumo ir „pasiūlymų paradu“ virstančios dokumento rašymo eigos. Jis tuomet vylėsi, kad partijos padarys reikiamus namų darbus.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė kovo pradžioje inicijavo pirmąjį susitikimą su politinių partijų frakcijų Seime paskirtais atstovais, kuriame buvo aptarta Nacionalinio susitarimo dėl švietimo rašymo eiga. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė yra sakiusi, kad šį susitarimą tikimasi patvirtinti per pavasario sesiją.

Susitikime tuomet dalyvavo politinių partijų deleguoti atstovai Artūras Žukauskas (Laisvės partija), Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė (Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai), Raimondas Lopata (Liberalų sąjūdis), Ieva Kačinskaitė–Urbonienė (Darbo partija), Vilija Targamadzė (Lietuvos socialdemokratų partija), Eugenijus Jovaiša (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai Algirdas Butkevičius ir Beata Petkevič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.