Didžioji dalis 5-11 klasių moksleivių į klases jau nebegrįš: specialistas išskyrė, kokios priežastys tai lėmė

Vyriausybė nuo pirmadienio leido mokyklų duris atverti 5-11 klasių moksleiviams, tačiau tą skuba padaryti ne visi. Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) patarėjas Jonas Mickus sako, jog iš 44 apklaustų savivaldybių daugiau negu pusė iš jų vyresniųjų moksleivių į mokyklas šiemet jau negrąžins.

Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>D.Umbraso nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>D.Umbraso nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>D.Umbraso nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>D.Umbraso nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Į mokyklas gali sugrįžti ir 5-11 klasių moksleiviai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 12:42 PM, atnaujinta May 10, 2021, 1:58 PM

Nuomonės skiriasi

LSA patarėjas švietimo ir kultūros klausimais „Žinių radijui“ sakė, kad savivaldybių nuomonė dėl mokinių sugrąžinimo į mokyklas nėra vieninga.

„Iš 44 atsakiusių savivaldybių kontaktinį arba mišrų ugdymą planuoja vykdyti tik Neringos savivaldybė. 16 savivaldybių planuoja dirbti mišriu būdu, o 26 planuoja nebegrįžti į mokyklas ir dirbs nuotoliniu būdu“, – teigė J.Mickus.

Dauguma savivaldybių tvirtina, kad kontaktinio ugdymo nuspręsta neatnaujinti, nes su tuo nesutinka tėvai, didesnė dalis savivaldybių, nurodžiusių, kad sutiko atnaujinti kontaktinį ugdymą, taip pat informavo, kad tai padarys tik kai kuriose mokyklose ir tik keliose klasėse.

Pavyzdžiui, Trakų rajone iš 13 švietimo įstaigų pavienės klasės grįš keturiose mokyklose, Prienuose taip dirbs tik viena mokykla, Rokiškio rajone grįš tik kai kurios klasės trijose mažose mokyklose – apie 5 proc. galinčių tai padaryti moksleivių ir pan.

„Daugumoje savivaldybių sprendimai buvo priimti atsižvelgus į mokyklų bendruomenių apklausas ir tai, ar moksleivių tėvai sutiko, kad vaikai būtų testuojami. Todėl ir matome, kad yra savivaldybių, kuriose vieni moksleiviai toliau mokysis nuotoliniu būdu, kiti – mišriu“, – BNS sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovė Indrė Vilūnienė.

Pasak LSA patarėjo, Vyriausybė priėmė gerą sprendimą, palikusi apsisprendimo teisę pačioms savivaldybėms bei mokykloms.

„Vilniaus apklausa parodė, kad apie 80 procentų nesutinka grįžti, maždaug 8 procentai svarsto, kad vaikai galėtų mokytis lauke, o 12 procentų, kad galėtų mokytis kontaktiniu būdu.

Tai yra sunkus darbas – gal tai, kad du kartus per savaitę reikia tikrintis, išmuša iš normalaus ugdymo ritmo. Jei ateini dirbti kontaktiniu būdu, tai apsunkintų tiek tėvus, tiek mokinius, tiek mokytojus ir sveikatos apsaugos specialistus“, – aiškino J.Mickus.

Pasak jo, nuoseklaus grįžimo į kontaktinį ugdymą Lietuvoje nėra, mokyklose grįžta ne visos klasės, o tam labai trukdo ir prasta epidemiologinė situacija.

„Kai mokyklas pradėjo lankyti pradinukai ir abiturientai, užsikrėtusių mokinių ir mokytojų daugėja“, – aiškino jis ir pridūrė, kad didelė dalis pedagogų skiepijosi su „AstraZeneca“ vakcina, todėl antros dozės dar negavo, taip pat pasiskiepijo tik apie pusė abiturientų.

Vis tik LSA atstovas sako nemanantis, kad šie mokslo metai yra prarasti.

„Kiek teko girdėti vyresnių moksleivių vertinimus, kas dirbo – tas dirba ir toliau, tai jie didelių problemų nemato. Bet negalime paneigti, kad kontaktinis darbas daug efektyvesnis ir ugdymo kokybė geresnė“, – kalbėjo J.Mickus.

Gali grįžti nuo pirmadienio

Pagal Vyriausybės nutarimą, savivaldybės turi nuspręsti, ar moksleivių ugdymą organizuoti nuotoliniu, ar mišriu būdu, t. y. pakaitomis derinant nuotolinį ir kontaktinį mokymąsi.

Pabrėžiama, kad pasirinkus pastarąjį būdą, nuotoliniu būdu gali vykti ne daugiau nei pusė pamokų.

Būtina grįžimo sąlyga – šie moksleiviai ir pedagogai turi periodiškai tikrintis dėl COVID-19.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija didelėms mokykloms rekomenduoja pradėti kontaktinį ugdymą atnaujinti nuo keleto klasių, palaipsniui įtraukiant ir likusias, taip pat turėtų galioti rotacijos principas, kai vieną savaitę pasimokiusi kontaktiniu būdu klasė savaitei grįžta į nuotolinį ugdymą, mokykloje užleisdama vietą kitiems mokiniams.

Mažoms mokykloms rekomenduojama, jog viena klasė tris dienas per savaitę mokytųsi kontaktiniu, dvi dienas – nuotoliniu būdu.

Bendra rekomendacija – laikas, skiriamas nuotoliniam ar kontaktiniam ugdymui, neturėtų būti ilgesnis nei penkios dienos.

Ambicingesni grįžimo planai – tik Vilniuje

Iš didmiesčių, visai nebegrąžinti 5-11 klasių moksleivių nusprendė Klaipėda, Šiauliai, Kaune į klases dalis vyresniųjų klasių moksleivių grįš tik trijose mokyklose. Kaip BNS informavo Kauno savivaldybė, ugdymas bus atnaujinamas tik privačiose, bet ne savivaldybės pavaldumo įstaigose.

Vilniuje šie moksleiviai nuo pirmadienio mokosi tik vienintelėje mokykloje, kiek vėliau iš dalies atnaujinti kontaktinį darbą planuoja dar apie 20 mokyklų iš beveik 120-ies įstaigų.

„Sprendimus palikta priimti mokykloms, šiuo metu yra grįžusi tik Karalienės Mortos mokykla, kitos nespėjo pasiruošti, nes informacija apie kaupinių metodą pateikta tik penktadienį. Mūsų žiniomis, su savitestavimu planuoja grįžti apie 20 įstaigų, t.y. apie 3 tūkst. mokinių, kitos galvoja likti nuotoliniu būdu arba lauko erdvėse“, – BNS sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Lina Koriznienė.

Ji taip pat sakė, kad bendruomenės žinios entuziastingai nesutiko dėl to, jog liko pernelyg mažai laiko iki mokslo metų pabaigos, kai kurie baiminasi, jog grįžus į klases vaikams ir kažkuriam iš bendraklasių susirgus, visiems tektų izoliuotis.

Panevėžyje kontaktinį mokymą 5-8 klasių moksleiviai atnaujino tik vienintelėje Vytauto Mikalausko menų gimnazijoje ir daugiau moksleivių savivaldybė grąžinti kol kas neplanuoja.

Moksleiviai, nesutinkantys tirtis profilaktiškai, mokosi nuotoliniu būdu, o jei tokių moksleivių keliose klasėse yra daugiau, rekomenduojama sudaryti laikinas paralelinių ar net skirtingų klasių grupes nuotoliniam mokymuisi.

Anksčiau leista į mokyklas grįžti pradinukams ir abiturientams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.